La Unesco tria el jaciment 'Bou Ferrer' com a exemple de bones pràctiques de patrimoni cultural subaquàtic

Guardar

17-05-31_bou_ferrer1
17-05-31_bou_ferrer1

La Unesco ha decidit incloure el jaciment 'Bou Ferrer' en el Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda de Patrimoni Cultural Subaquàtic pels seus excel·lents treballs d'investigació del jaciment i per la labors de divulgació.

En la convenció sobre la protecció del patrimoni cultural subaquàtic celebrada a París, s'ha aprovat que 'Bou Ferrer' compleix amb els requisits de fomentar l'accés públic responsable i no intrusiu al patrimoni cultural, incrementar la consciència pública, la protecció del patrimoni i recolzar la investigació científica.

A més, s'ha valorat per a la seua inclusió com a exemple de bones pràctiques les visites que es poden realitzar al jaciment sota la supervisió dels arqueòlegs, l'exhibició de les peces trobades en museus i exposicions, així com la difusió del jaciment en conferències i congressos.

La Generalitat dirigeix les excavacions que es realitzen en el jaciment en col·laboració amb la Universitat d'Alacant, l'ajuntament i el club nàutic de la Vila Joiosa.

Les restes romanes Bou Ferrer es troben naufragades a -25 metres de profunditat i a escassos 1.000 metres de la costa, enfront de les platges de la Vila Joiosa. Les restes pertanyien a un dels grans velers mercants romans que arribaven als ports de Roma provinents de Cadis.

El Bou Ferrer va ser probablement desplaçat per un temporal de la seua ruta per alta mar, entre l'any 50 i 60 d.C. i es va dirigir a una costa coneguda en busca de refugi, però no la va aconseguir i va acabar naufragant. Tot indica que va ser un d'aquells grans vaixells noliejats que abastien Roma amb oli, saladures, vi i productes manufacturats.

Segurament va tindre un port entorn de les 230 tones d'àmfores produïdes en terrisseries com el de Villanueva de Puerto Real, a Cadis. El carregament es componia de 2.500 àmfores, com les restes del que va ser una salsa de peix molt ben elaborada anomenada 'garum'. És una salsa quasi líquida, obtinguda a través del filtrat d'un producte que s'elaborava amb una gran varietat de xicotets peixos i altres de més grans. Les investigacions determinen que la base d'aquesta salsa era l'aladroc, la cavalla i el sorell.

Les campanyes d'excavacions han tret a la superfície 230 àmfores de les més de 2.000 que transportava les restes que també portava en el seu celler lingots de plom amb una càrrega de fins a 5 tones. L'any passat, el jaciment Bou Ferrer va ser declarat Bé d'Interés Cultural per la seua rellevància i protecció científica i patrimonial.

Les tasques de protecció i salvaguarda del jaciment subaquàtic van consistir en la instal·lació d'una estructura sobre el carregament que complira els criteris de protecció per a evitar l'espoli, reversibilitat i no-afecció del bé, mantenint l'estat de conservació del material arqueològic i la seua disposició.

Destacats