La plaça de l'Ajuntament es converteix el dissabte en Plaça Major

Guardar

151007_delreves_0786-editar-2-1
151007_delreves_0786-editar-2-1

La sisena edició del Festival 10 Sentits transformarà el dissabte 13 la Plaça de l'Ajuntament en la 'Plaça Major', un gran escenari en el qual se succeiran actuacions i activitats de tot tipus durant tot el dia. Per segona vegada consecutiva, aquest enclavament es converteix en una de les seus del Festival, gràcies al suport de l'Ajuntament, que col·labora a través de les regidories de Cultura, d'Acció Cultural, de Domini Públic i de Serveis Socials i de la Delegació de Persones Majors.

La VI edició del Festival 10 Sentits, que se celebra des del passat 1 de maig fins al 21 de maig i compta amb Caixa Popular com a patrocinador principal, fixa la mirada en la vellesa i reflexiona sobre com cada ésser humà s'enfronta a aquesta situació en la seua vida. 'Por Mayores', el lema d'aquesta edició rendeix tribut als nostres majors, cerca convertir-los en protagonistes i demostrar la rellevància que segueixen tenint en la societat, deixant arrere estigmes i certs tòpics.

Enmig de la 'Plaça Major', es pot contemplar una estàtua de grans dimensions feta de ferralla i residus urbans. El col·lectiu Trahsformaciones la va col·locar l'1 de maig i el dissabte serà l'últim dia per a poder apreciar no solament una simple figura sinó també un estudi dels cicles de la matèria i les possibilitats que ofereix.

L'activitat escènica s'obri el dissabte a les 11 hores amb 'Desgel/Taller' de la Coixa Dansa. La peça és, d'una banda, una adaptació de l'obra de la mateixa companyia, amb elements coreogràfics d'aquesta i el mateix fil conductor, i, per un altre, ha inserit un taller en el qual els xiquets hauran de realitzar certes activitats conjuntes per a ajudar al seu protagonista a frenar el canvi climàtic que genera una ciutat propera.

A les 12 i a les 17.30 hores, Candoco Danse Company interpretarà un duo que ha sigut dirigit per la prestigiosa corógrafa pop Arlene Philips, el treball del qual inclou col·laboracions amb artistes icònics com Whitney Houston, Tina Turner, Queen o Duran Duran. Candoco Danse Company és una companyia capdavantera de ballarins amb i sense discapacitat. Crea experiències profundes i significatives per al públic i els participants que emocionen, qüestionen i amplien la nostra visió de l'art i la capacitat per a desembolicar-se en el món.

A les 12.30 hores serà el torn de Ertza i de Companyia Senpü, que lliuraran una batalla de break. Prèviament cadascuna d'elles presentarà una peça. Els primers protagonitzaran 'Meeting point', que parla dels llocs on es troba la gent, dels tolls que cal creuar per a açò i del temps que cal esperar. Els segons proposen un sol de Chey Jurado, que fusiona dansa contemporània amb conceptes urbans, donant com a resultat un llenguatge experimental que intenta portar a escena un nou concepte de dansa.

Entre les 14 i les 17 hores la Plaça Major rendeix tribut al teatre anglés amb la instal·lació d'una sèrie de 'Micro-Shakespeare', en el qual els espectadors podran interpretar i gaudir alhora a l'autor britànic. Es tracta de veure a Shakespeare com mai s'havia vist de la mà de Laitrum, que naix de la necessitat de Toti Toronell de poder investigar nous formats i noves maneres de presentar espectacles i de relacionar-se amb el públic.

A les 18 hores Teatre de l'Inestable estrena el seu nou muntatge, producció del Festival 10 Sentits, inspirat pel lema de la VI edició. La proposta és 'L'acte més bell del món', un viatge a la vida sexual plaent en la vellesa. A les 19.30 hores la música ocuparà la plaça amb el Tour de force que proposa Juancar Menja-Discos, que girarà entorn d'aqueixos artistes -uns morts i uns altres no- que, lluny de sentir-se caducs, van donar guspira al que es va dir rocanrol.

El punt i final de la intensa jornada ho posarà 'Un', una peça de dansa vertical que parteix de l'estudi de l'equilibri i del desequilibri, on la companyia Delrevés barreja extractes de dansa clàssica amb dansa contemporània, creant un nou llenguatge físic que desprén bellesa i virtuosisme. No són aèries, no són acrobàcies, és pura dansa en la paret, com ningú fins ara ho ha fet. Delrevés ballarà sobre la façana de l'edifici Telefónica, en la façana de la tenda Movistar situada en la Plaça de l'Ajuntament, gràcies a la col·laboració entre Teléfonica i el Festival 10 Sentits.

Durant tot el dia en la Plaça Major estarà obert el Centre d'Envelliment Ràpid, un espai itinerant en el qual tota persona que ho desitge podrà sotmetre's a un tractament envellidor gràcies al treball de tres maquilladores professionals que caracteritzaran als voluntaris segons els anys de més que vulguen posar-se. Es tracta d'un lloc plantejat com a centre d'estètica, però que el que cerca és precisament generar l'efecte contrari. A més s'instal·larà la Caixa Popular que ha dissenyat Blanca Añón i que servirà de punt d'informació per a aquells que vulguen conéixer activitats del Festival. També, d'11 a 20 hores, es pot participar en l'activitat L'edat importa. Un mur en blanc situat en la Plaça de l'Ajuntament de València s'omplirà de marques col·locades pels visitants on anotaran el seu nom, la seua edat i sobre el qual imprimiran la seua altura. A partir d'ací, el procés de participació ciutadana es converteix en l'obra d'art. En l'exercici d'observació sobre aquest procés estarà la mirada de Román del Carrer, Catedràtic d'Estètica i Teoria de l'Art de la Universitat de València, assagista i crític d'art, qui a partir d'aquesta experiència participativa generarà un lloc de reflexió dotant al procés d'un marc poètic i teòric.

Un dels objectius de les propostes del Festival 10 Sentits és sempre el desig d'involucrar a la gent, de reflexionar juntament amb ella el perquè d'una obra, la forma de crear-la i la petjada que deixa en les seues vides. La programació en la Plaça Major s'ha dissenyat tenint en compte aquesta premissa.

Activitat durant tot el cap de setmanaDomingo, per a xiquets: A les 11 i a les 13 hores del diumenge 14, Toti Toronell representa 'Libèl.lula', un univers que ha creat amb les seues pròpies mans, autòmats, titelles i humor que es fusionen per a donar vida a l'obra, homenatge a la figura d'Alexander Calder.

Rocío Molina, gratis: Coreògrafa i balladora iconoclasta, Rocío Molina (Màlaga, 1984) ha encunyat un llenguatge propi fonamentat en la tradició reinventada d'un flamenc que respecta les seues essències i s'abraça a les avantguardes. Per a ella 'Impuls' és una manera de recerca previ a la producció d'un nou espectacle, una etapa integrada en el procés de creació. Ho representa en els Jardins del Palau de la Música el diumenge 14 a les 19 hores.

Divendres, pesos pesats: Hui, divendres 12, Mats Ek i Ana Laguna, una de les parelles en la professió i en la vida real amb una trajectòria més llarga i plagada d'èxits, que actuen a València amb les peces 'Potato' i 'Memory'. Comparteixen escenari juntament amb la companyia Dafi Danse Group. Serà en el Teatre El Musical a les 20 hores.

Destacats