Oltra destaca la labor de les entitats en la 'desestigmatització' dels problemes salut mental

Guardar

18-6-26_Oltra_visita_ADIEM
18-6-26_Oltra_visita_ADIEM

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la labor que realitzen les entitats sense ànim de lucre "en la desestigmatització i normalització dels problemes i trastorns de salut mental".

Oltra ha participat en la jornada de portes obertes sobre 'Salut mental i moviment associatiu' organitzada per l'associació Adiem en la seua seu d'Alacant, on ha assenyalat la importància d'oferir recursos a les persones amb trastorn mental greu "perquè puguen tenir un projecte de vida independent".

En la seua visita, la vicepresidenta ha felicitat a Adiem per la seua llarga experiència i trajectòria en el sector de la salut mental, i ha assenyalat que l'organització de jornades i iniciatives com aquesta "donen visibilitat i normalitzen un problema que, segons l'OMS, dins de 10 anys afectarà el 20% de la població".

Per a la vicepresidenta, recursos com els habitatges tutelats, els centres de rehabilitació i inserció social i els recursos d'orientació laboral, "afavoreixen la inclusió i la integració de les persones amb trastorn mental greu" i per això, "és necessària la complicitat de tota la societat".

Així mateix, Oltra s'ha referit a l'ampliació de l'oferta de recursos per a persones amb diversitat funcional o trastorn mental greu amb l'engegada de "637 noves places en centres de diferent tipologia" al llarg d'enguany.

L'engegada d'aquestes 637 noves places es realitzarà a través del nou concert social amb entitats del tercer sector, impulsat per la Conselleria, i amb la consolidació de centres propis. D'aquestes places, 479 corresponen a centres destinats a persones amb diversitat funcional i 158 per a persones amb trastorn mental greu.

Salut Mental

Durant la visita a la seu d' Adiem, la vicepresidenta ha destacat la importància de l'"espai social" en matèria de salut mental i el treball en aquest sentit del Consell de construir "un espai comú perquè hi haja una visió integral i no una mera superposició de respostes separades".

Així, la vicepresidenta ha recordat les iniciatives en matèria de salut mental de l'Executiu valencià, com la signatura del Pacte Autonòmic Valencià per a l'Atenció Social i Sanitària de la Salut Mental impulsat per a millorar la qualitat de vida de les persones afectades amb un trastorn mental greu "des d'un model comunitari d'atenció integral, orientat a la recuperació i a la plena inclusió social de les persones i comptant amb la seua participació activa".

Aquest nou model d'atenció del Consell va quedar plasmat en l'Estratègia Valenciana de suport social a la recuperació i inclusió social de les persones amb trastorn mental greu (2018-2022), que inclou un Pla d'Atenció Integral i un Pla d'Infraestructures que done resposta a les necessitats del voltant de 50.000 persones de la Comunitat Valenciana afectades per algun tipus de malaltia mental i a les seues famílies.

Centre ocupacional Terramar

La vicepresidenta també ha visitat a Alacant el centre ocupacional Terramar per a persones amb diversitat funcional intel·lectual d'Associació Pro-Discapacitats Psíquics d'Alacant (APSA), on ha destacat la important labor que realitzen els centres ocupacionals "per a promoure l'autonomia i la inserció sociolaboral de les persones amb discapacitat intel·lectual".

El CO Terramar disposa d'un total de 112 places i una plantilla formada per monitors, auxiliars ocupacionals, psicòlegs i treballador social.

Arxivat a:

Destacats