Mari Carmen Peris

Opinió

La insensatesa de Marzà

Guardar

La política educativa requereix, abans de res, sensatesa. No obstant això, el Conseller d'Educació, Vicent Marzà, ens té acostumats a tot el contrari. Des que entrara a formar part del Consell s'ha dedicat a sembrar polèmiques i generar enfrontaments entre els valencians.

Va asseverar el premi Nobel de la Pau, Nelson Mandela, que "l'educació és l'arma més poderosa que pots utilitzar per a canviar el món". Així és, el problema és quan aquest arma, de doble tall, s'usa per a empitjorar les coses. I és probable que Marzà, més que en Mandela, es recolze en la ideologia de Gramsci i la seua frase "Prenguen l'educació i la cultura, i la resta es donarà per afegiment".

A la Comunitat Valenciana, Marzà està utilitzant l'educació per a generar problemes on no n'hi havia. La seua política és un cúmul de despropòsits. El pitjor, al meu judici, el Decret de Plurilingüisme. La llengua, en aquest cas el valencià, que jo parle i defense, és un vehicle de comunicació i com tal ha d'unir, no separar. No es pot obligar a ningú a utilitzar una llengua. La imposició genera rebuig i perjudica l'extensió de l'ús del valencià.

Una altra de les polítiques educatives estel de Marzà és minar els centres privats i concertats. Fulmina desenes de concerts de Batxillerat i es queda tan "pancho". No pensa en les famílies afectades i molt menys en els estudiants. Tampoc li importen els alumnes que no poden accedir a les beques pel simple fet de no estudiar en un centre públic. Em pregunte: aquests pensaments també els tenia quan va estudiar el màster en la Universitat privada Ramón Llull?

Ciutadans, en la Diputació, s'ha mobilitzat contra les bases del programa "La Dipu et beca" perquè deixa en mans dels ajuntaments l'opció d'excloure de la convocatòria als centres privats. Com també jurista que sóc, veig clar que, entre altres, vulnera l'Estatut d'Autonomia, la Constitució espanyola i la Llei d'Universitats.

Per a evitar la discriminació als estudiants, hem instat a tots els nostres regidors a presentar mocions en els seus ajuntaments. També presentaré una queixa davant el Síndic de Greuges en la mateixa línia. Per cert, el Síndic va rebre més de 5.000 queixes sobre Educació en 2016. És el doble de l'habitual i un 37% del total. Marzà ha aconseguit una xifra insòlita perquè és la primera vegada que s'aconsegueix i perquè supera a la resta de temàtiques Déu n'hi do!

Per si no fos poc, resulta que un altre dels seus projectes, "la Xarxa Llibres", està perjudicant un sector ja bastant llastrat, el llibreter. La Unió Gremial de Llibreters ha advertit que els establiments de la Comunitat Valenciana amb llicència per a la venda de llibres de text han perdut entre un 20 i un 40% de vendes des de l'engegada de Xarxa Llibres. Una iniciativa que, segons la mateixa font, ha provocat la pèrdua de més un 30% de llocs de treball en distribuïdors, editorials i llibreries.

Abans de res açò, no ens queda una altra més que treballar per a desmuntar aquesta política d'imposició i discriminació. Les llibertats i els drets han d'estar sempre per damunt. La sensatesa ha de ser la base de qualsevol decisió que afecte l'Educació. Lamentablement, Marzà no la té, no la coneix i, dubte, que l'aconseguisca.

Destacats