La Generalitat ret homenatge als presos empresonats a Sant Miquel dels Reis durant la dictadura franquista

Guardar

640px-Porteria_del_monestir_de_sant_Miquel_dels_reis,_València
640px-Porteria_del_monestir_de_sant_Miquel_dels_reis,_València

La Generalitat vol retre homenatge als milers de presos empresonats al Monestir de Sant Miquel dels Reis durant la Guerra Civil espanyola i la dictadura franquista, que durant anys han romàs en el més absolut oblit.

Des del pròxim 15 de novembre, la seu de la Biblioteca Valenciana rebrà els seus visitants amb un monòlit en què es recordarà l'anterior ús d'aquest monestir, així com el deute de la democràcia amb aquests hòmens empresonats en els mateixos murs que hui custodien la història escrita valenciana.

Aquest homenatge és un acte de reparació històrica a les persones que van estar preses per qüestions ideològiques i polítiques i als familiars que van patir l'absència de les persones empresonades.

El pròxim 15 de novembre, a les 19.30 hores, al Monestir de Sant Miquel dels Reis, tindrà lloc l'acte de reconeixement a les persones que van ser privades de llibertat per motius polítics i ideològics.

Des de la Generalitat es vol convidar els familiars que van tindre avantpassats empresonats a Sant Miquel dels Reis que es posen en contacte amb l'Administració autonòmica, indicant el nom complet del familiar i el període de temps que va patir presó a Sant Miquel dels Reis. El correu és:[email protected]

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, considera que és de "justícia retre homenatge a tots els qui van pagar amb les seues vides o amb la privació de la seua llibertat perquè hui gaudim de la democràcia".

Carmen Amoraga ha contat que la idea de l'homenatge, sorgeix perquè "durant el meu primer any al capdavant de la direcció general, vaig rebre al meu despatx de Sant Miquel dels Reis persones que representaven diferents sectors culturals, ajuntaments o institucions que tenien en comú un poc més que la seua defensa de la cultura". Aquest punt d'unió era "un familiar pres, o un familiar que va haver de vigilar els presos, o un familiar que no havia volgut tornar a entrar a Sant Miguel després d'haver estat pres I eixa tristesa de saber que mai se'ls havia reparat tot el que els van arrabassar".

A més, "moltes persones que visiten el Monestir de Sant Miquel dels Reis en les visites gratuïtes evoquen els records trists que tenen d'aquest edifici, alguns parlen de les històries que han escoltat els seus pares i iaios que van estar presos i d'altres parlen en primera persona perquè recorden les visites que feien al penal agafats de la mà de les seues mares o de les seues iaies".

Amoraga ha afegit que, en tots els familiars que visiten l'edifici, afloren "el sentiment de tristesa i de ràbia, per això aquest és un homenatge a eixa tristesa a eixa ràbia i a eixes llàgrimes abocades. És una forma metafòrica però necessària de dir-los: gràcies, a vosaltres vos devem açò. I gràcies a vosaltres, al vostre esforç, en aquest mateix lloc en què va haver-hi tant de patiment, hui tractem de fer més digna la nostra societat a través de la cultura".

Per a la directora general "és una llàstima que les desenes d'estudiants que vénen diàriament al monestir no coneguen tota la història de Sant Miguel", encara que reconeix que "hi ha una placa que de manera genèrica recorda que ací va haver-hi presos de consciència, però la placa està en un lloc poc visible i, a més, açò va ser presó des del segle XIX, per la qual cosa es feia necessari un homenatge específic".

Amoraga ha demanat a la societat que "utilitzen l'adreça electrònica que hem habilitat. En data de hui no hi ha dades fiables sobre la quantitat de presos que el franquisme va tancar en una presó totalment saturada. Volem que els familiars ens escriguen el nom de la persona que va estar presa per a poder pronunciar el seu nom en veu alta en l'acte del dia 15, perquè, com va dir una de les Tretze Roses, els seus noms no s'esborren de la història. Aquest no és un acte de polítics. És un acte de persones per a les persones".

En l'acte del dia 15 de novembre participarà Joan Busquets, un anarquista català, que actualment, viu a França i que es desplaça per a comptar el seu testimoni com a pres a Sant Miquel dels Reis.

L'homenatge ve precedit per les primeres jornades que analitzaran l'exili exterior republicà i l'exili interior, són les I Jornades d'Estudi Guillermina Medrano i Rafael Supervía és un recorregut de Washington a la Biblioteca Valenciana, on s'aprofundeix en el recorregut que aquests dos intel·lectuals valencians van realitzar quan es van exiliar d'Espanya.

El monestir de Sant Miquel dels Reis va esdevenir presó nacional en 1856 per a presos comuns, però a partir de la Guerra Civil espanyola, els reclusos eren reclosos per les seues idees contràries a la dictadura que va viure el país. L'any 1966, una ordre ministerial va suprimir el monestir com a penal.

Destacats