La Generalitat reconeix Gandia com a Capital Cultural Valenciana 2017

Guardar

17-04-26_foto_de_grup2
17-04-26_foto_de_grup2

Gandia és la Capital Cultural Valenciana (CCV) del 25 d'abril de 2017 al 25 d'abril de 2018, tal com s'ha decidit en la comissió avaluadora dels diferents projectes que s'han presentat en aquesta primera convocatòria impulsada per la Generalitat a través de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.

El segell de Capital Cultural Valenciana s'ha creat com un dels eixos de la vertebració cultural valenciana i té com a objectiu la visualització, el reconeixement i la deslocalització de la cultura al llarg del territori valencià. La CCV s'emmarca dins del Pla de Democratització Cultural per garantir l'accés a la cultura, que s'inclou en 'Fes Cultura'.

L'objectiu principal de la Capital Cultural Valenciana impulsada per Cultura és reconéixer aquell municipi que faça una aposta decidida per la cultura com a instrument de cohesió social i de foment econòmic. També té com a eixos de treball descentralitzar una part de l'oferta cultural que es promou habitualment des de la Generalitat, millorar la comunicació entre la conselleria i els productors, distribuïdors i programadors culturals que hi ha al llarg i ample del territori i garantir el dret d'accés universal a la cultura, eix fonamental del pla estratègic cultural 'Fes Cultura'.

A més, amb el segell de CCV, la conselleria vol generar activitat econòmica en el municipi guardonat i en la seua zona d'influència a través del turisme cultural i dels projectes empresarials que puguen sorgir, en l'àmbit de la cultura, al caliu de la capitalitat. També vol propiciar espais de trobada en punts del territori que no siguen sempre les capitals provincials i vertebrar el territori afavorint els intercanvis culturals i els desplaçaments a aquelles ciutats que són mereixedores del guardó.

En aquest sentit, el conseller Vicent Marzà ha volgut destacar la qualitat del projecte presentat per l'Ajuntament de Gandia: "Una proposta realment completa pel que fa a programació cultural i molt meritòria per a convertir-se en la primera Capital Cultural Valenciana al nostre territori durant un any. L'esforç de Gandia mereix un reconeixement ben explícit tenint en compte que el projecte és molt ric i que el consistori manté intacte el seu pressupost en Cultura malgrat haver heretat una situació econòmica nefasta de l'antic govern municipal".

El nomenament de Capital Cultural Valenciana es realitzarà cada any mitjançant un procediment obert i transparent de lliure concurrència entre aquells municipis que manifesten la seua voluntat de participar-hi. Les corporacions locals presenten una carta de motivació, un projecte d'activitats de durada anual, un estudi de les infraestructures culturals disponibles al municipi i un informe de les despeses que anualment s'hi dediquen a matèries culturals.

Per a l'elecció de la CCV s'han tingut en compte el percentatge del pressupost municipal destinat a cultura, les infraestructures culturals i el teixit associatiu de caràcter cultural de cada població. A més, també s'ha valorat l'originalitat, la qualitat i la diversitat de la proposta, el pressupost destinat i els recursos de promoció. Així mateix, s'ha valorat la incidència del projecte en el municipi i en la comarca.

L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha mostrat la seua satisfacció davant el fet que Gandia haja estat triada com a primera Capital Cultural Valenciana. "Està en l'ADN de Gandia ser Capital Cultural Valenciana. Gandia té la 'Capella Sixtina' del paleolític: la cova del Parpalló; és bressol dels escriptors clàssics del Segle d'Or Valencià (Ausiàs March, Roís de Corella i Joanot Martorell) i també és Ciutat Borja, amb el palau Ducal com a edifici referent".

Morant ha indicat que "hui li posem títol a un reconeixement de la tasca que han fet els governs des de sempre apostant per la cultura i lluitant per estar a l'altura del nostre llegat històric, patrimonial i cultural".

El projecte presentat preveu el que ja fa Gandia de manera estable amb la seua rica programació cultural, però s'amplia pel fet d'obtindre el títol de Capital Cultural Valenciana. "Hi haurà tot un ventall d'exposicions, concerts, festivals, representacions teatrals, festivals, cicles de conferències, activitats literàries, etc.".

El municipi guardonat serà seu de, com a mínim, una exposició, una proposta escènica i un congrés o encontre organitzat per la Generalitat. En aquest sentit, per a Gandia, Cultura durà a la ciutat de la Safor una de les pròximes obres del Teatre del Poble Valencià, 'Els quatre genets de l'Apocalipsi', una actuació de la Jove Orquestra de la Generalitat i una altra del Cor de la Generalitat. També, se celebrarà durant aquests dies a Gandia la primera activitat encabida dins de la programació de la Capital Cultural valenciana, el festival d'animació Cortoons Gandia.

A més, des del Consorci de Museus es triarà una exposició per a dur a la capital de la Safor i també es buscarà la col·laboració directa des del Museu de Belles Arts de València. Durant els pròxims mesos s'anunciaran més propostes conjuntes en matèria cultural entre Generalitat i Ajuntament fins al 25 d'abril de 2018.

Finalment, mitjançant la Mesa de Turisme Cultural, la Conselleria farà arribar a l'Agència Valenciana de Turisme i resta de components les dades del municipi guardonat, perquè també siguen incorporades als paquets turístics.

En total des de Cultura de la Generalitat s'invertiran vora 80.000 euros en la potenciació d'activitats a la Capital Cultural Valenciana 2017, Gandia.

Comissió de valoració de projectes 2017

La comissió de valoració 2017 ha estat presidida pel conseller Vicent Marzà i les vicepresidències han estat assumides pel secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga.

A més, també han format part com a vocals els tres caps del servei territorials de Cultura i Esport, José Antonio López Mira, Josep Cristià Linares Bayo, i Ximo López Camps; el secretari general de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Vicente Gil; el vicepresident del Consell Valencià de Cultura, Ricardo Bellveser; Carmen Sahuquillo, cap d'àrea de Màrqueting i Comunicació Turística de l'Agència Valenciana de Turisme; i Wenceslao Rambla, vicerector de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals de l'UJI, com a representant de les universitats públiques valencianes.

Destacats