La Fe participarà en una xarxa internacional Marie Sklodowska-Curie per a investigar sobre el dany cerebral fetal intrauterí

El doctor José Morales Roselló ampliarà el seu estudi sobre aquesta patologia

Guardar

jose-morales-rosello
jose-morales-rosello

El doctor José Morales Roselló, pertanyent al Servei d'Obstetrícia de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, ha obtingut la prestigiosa ajuda ITN-Marie SkIodowska-Curie emmarcada dins del programa de finançament Horitzó 2020 de la Comissió Europea. Aquesta ajuda té una durada de 4 anys i un finançament total de quasi 4 milions d'euros.

El projecte premiat es denomina iPlacenta i serà coordinat des de la Universitat de Aston a Regne Unit en una plataforma conjunta de recerca en xarxa que reuneix a una vintena d'investigadors d'alt prestigi de diferents països de la Unió Europea.

Des del IIS La Fe, l'investigador i professor de la Universitat de València José Morales Roselló, realitzarà la seua recerca sobre la detecció del dany cerebral fetal intrauterí ocasionat per la restricció de creixement, relacionant diversos marcadors moleculars com els micro-RNA, amb la hemodinàmica Doppler fetal i el desenvolupament neurocognitiu postnatal. Es tracta de la segona ajuda ITN-Marie SkIodowska-Curie que rep el IIS La Fe i, gràcies al finançament concedit, es contractarà a un investigador o una investigadora predoctoral de qualsevol país pertanyent a la Unió Europea per a desenvolupar aquesta recerca sota la direcció del doctor Morales.

Marcadors de benestar neurològic fetal en sang materna

La incidència de mort fetal a Espanya és del 3-4%, o el que és el mateix, afecta un de cada 250-300 fetus. Per la seua banda, la incidència de restricció de creixement és del 5%, és a dir, un de cada 20 fetus. El 80% és d'inici tardà i es produeix després de la setmana 34, per la qual cosa resulta molt difícil de diagnosticar, generant danys subtils a llarg termini.

El control del creixement i benestar fetal al final de la gestació es basa en el mesurament ecogràfica del pes benvolgut fetal i en l'estudi mitjançant el Doppler del seu hemodinàmica, especialment del flux umbilical i de la vasodilatació cerebral.

No obstant això, 'la correlació d'ambdues tècniques amb el desenvolupament neurològic resulta pobra i incerta', assegura el doctor Morales, la qual cosa fa que en molts casos en els quals el fetus està afectat per restricció de creixement sever o altres anomalies, no existisquen elements diagnòstics que mesuren amb fiabilitat el normal desenvolupament del cervell fetal perquè siga possible triar el moment òptim per a la finalització de l'embaràs. Més encara quan els danys que es produeixen, són freqüentment subtils, però amb gran repercussió en la vida postnatal.

L'objectiu de la recerca premiada és la detecció de nous marcadors analítics de benestar neurològic emesos pel fetus i detectats en sang materna. D'aquesta manera l'ecografia i el Doppler quedarien com un mètode de garbellat i l'analítica com un mètode de valoració més precís del desenvolupament neurològic òptim intrauterina. Un avanç que es podria equiparar, si s'aconsegueixen els objectius desitjats, al progrés que han suposat els tests de detecció prenatal d'anomalies genètiques en sang materna.

Les recerques recents se centren en la valoració de marcadors epigenètics com els microRNA, xicotetes molècules que controlen el RNA missatger una vegada s'ha transcrit a partir de l'ADN i que se sospita que podria participar en nombrosos processos biològics.

Una carrera per la recerca: '9 km, 9 mesos'

El camí del projecte de recerca del doctor Morales Roselló reconegut amb l'ajuda ITN-Marie SkIodowska-Curie va tenir el passat mes de febrer un moment clau. El IIS La Fe i l'Ajuntament de Torrent van organitzar la carrera '9 km 9 mesos' a benefici de la recerca sobre la prevenció del dany cerebral fetal. El 19 de febrer, 500 persones van participar en un gran esdeveniment solidari en el qual es van recaptar 3.602 euros per a aquesta fi i que va reunir als veïns de Torrent en el Parc Central, en una jornada de solidaritat i esport. Es van celebrar dues carreres, una competitiva de 9 km i una marxa inclusiva i familiar de 4,5 km.

Una vegada més, l'ajuda i la col·laboració de la societat civil van donar els seus fruits en forma d'aportació econòmica a la recerca biomèdica. La carrera '9 km, 9 mesos' va ser possible gràcies els organitzadors, empreses i voluntaris de diferents associacions cíviques de Torrent en una jornada lúdica i de compromís amb el treball dels investigadors.

Destacats