La fabricació additiva, impressió en 3D, el futur en el sector del plàstic i el motle

La jornada, organitzada pel Clúster d'empreses Innovadores del Valle del Joguet, se celebrarà en el Parc Tecnològic d'ACTIU el pròxim 4 de maig

Guardar

foto
foto

El Parc Tecnològic d'ACTIU a Castalla acollirà dijous que ve 4 de maig la jornada "Workshop SAMT SUDOE: Fabricació additiva i materials avançats aplicats als sectors del plàstic i del motle", que organitza el Clúster d'empreses Innovadores del Valle del Joguet, en la qual es presentaran les últimes tecnologies de fabricació additiva. També es realitzarà una introducció del projecte SAMT SUDOE, liderat per AIJU i compta amb la participació de IVACE (Institut Valencià de Competitivitat Industrial), CNRS-ICMCB (França), CENTIMFE (Portugal) i CEIV (Clúster d'empreses Innovadores del Valle del Joguet).

"El projecte SAMT SUDOE és un projecte europeu enfocat principalment a França, Espanya i Portugal. El projecte tracta de transferència tecnològica si no de facilitar a les empreses que tinguen accés a la tecnologia, en este cas, de fabricació additiva que consisteix en impressió 3D. Se sol pensar en un àmbit domèstic però ja hi ha tecnologia amb grandària industrial" explica Alejandro Fernández, responsable de AIJU.

Els que a la jornada acudisquen podran comprovar in situ estes tecnologies així com gaudir d'una exposició sobre les tecnologies més capdavanteres en fabricació additiva i materials avançats. A més, estaran presents casos d'èxit en la utilització d'estes. "Es donaran a conéixer les tecnologies, s'explicaran casos d'èxit i es ficaran en este cicle de coneixement a les empreses. Hem estat fent una enquesta a veure què coneixien d'estes tecnologies i que frens troben a l'hora d'implementar-les. Amb açò es desenvoluparan un document en el qual es resumisca com està el sector, com afavoreixen estes tecnologies al sector... A més, tenim una plataforma col·laborativa en línia, es generaran material educatiu per a les empreses perquè donen a conéixer als seus empleats estos avanços i es desenvoluparan prototips per a les empreses comproven els beneficis d'usar-les", comenta Férnandez.

La jornada acabarà amb un recorregut per les instal·lacions de AIJU per a conéixer tota esta tecnologia de fabricació additiva. AIJU compta amb la impressora 3D Stratasys J750, capaç de crear prototips multi material amb fins a 365.000 colors i la impressora de Sinterizado Metàl·lic (SLM). A més de les ja existents Stratasys Connex2, Sinterizado Plàstic (SLS), FFF Ultimaker, FF BQ i SL Ressò-O.

Entre els avantatges que proporciona este tipus d'impressió està l'elaboració d'un prototip quasi com el mateix producte acabat i en un temps quasi rècord. "A les empreses transformadores de plàstic, esta tecnologia els permet elaborar un prototip més ràpid. Si una empresa vol dissenyar i elaborar un joguet nou, abans havien de passar per un procés de fer un prototip manual però amb esta impressió 3D poden tenir el joguet quasi en una fase de terminació final en poc temps. El cost, de moment, és un poc elevat però per a mostrar el joguet en una fira, fer una prova de mercat... ix més rendible. Quant al treball realitzat amb els motles, en el procés del plàstic és de les coses més cares i amb este tipus de procés de fabricació additiva es poden baixar els costos en la realització de motles. Tot açò porta a estar a l'última en un menor temps, el futur va per este camí", conclou Alejandro Fernández.

Destacats