La Diputació signa el protocol de col·laboració amb l'Ajuntament de Madrid per a l'ús de la plataforma de participació ciutadana

El diputat de Transparència i Govern Obert, Roberto Jaramillo, ha participat junt amb trenta representants d’institucions públiques en l’acte oficial, que s’ha retransmès en temps real

Guardar

dsc0004
dsc0004

El diputat de Transparència i Govern Obert, Roberto Jaramillo, ha signat aquest dimarts el protocol de col·laboració amb l'Ajuntament de Madrid per a desenvolupar un model de participació ciutadana, basat en la seua plataforma de codi obert, que posarà a la disposició dels municipis de la província de València una eina en línia de govern obert, bilingüe i debades.

“Hem començat el projecte perquè aquesta plataforma funcione simultàniament en tots els municipis de la província de València. Tots els ajuntaments podran obrir debats públics, fer consultes ciutadanes, pressupostos participatius i opinar sobre les noves ordenances”, ha explicat el diputat sobre l'eina intermunicipal, que preveu entre en funcionament en 2017 i “òbriga el camí cap a l'apoderament ciutadà”.

Després de la seua aprovació pel ple de la Diputació el passat 15 de novembre, aquest dimarts s'ha celebrat l'acte oficial de la signatura en una retransmissió multipantalla en temps real des de centre cultural Las Naves, en coordinació amb trenta institucions públiques que també s'han adherit al protocol i entre les quals es troben els Ajuntaments de València i de Castelló.

Inaugurat per l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, l'acte ha connectat amb tots els representants de les institucions signatàries, els qui han explicat els seus plans respecte a la implementació del model de participació en les administracions que gestionen.

El model de participació ciutadana de codi obert desenvolupat i implementat per l'ajuntament de Madrid, Decide Madrid, resulta replicable per altres administracions, que aprofitaran la seua experiència per a adaptar-ho a la seua estructura.

L'eina informàtica permetrà complir amb les obligacions de la Llei 39/2015 de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, de manera que se sotmeten a consulta i opinió els projectes d'ordenances i disposicions generals dels ajuntaments i s'habilite l'opció d'elaborar pressupostos participatius.

 

Model participatiu de la Diputació 

La Diputació de València adaptarà la plataforma Cónsul, en la qual es basa el model municipal madrileny, a les necessitats específiques dels municipis valencians: serà bilingüe i utilitzable per tots els ajuntaments de la província de València.

En aquest sentit, la plataforma permetrà validar la identitat dels veïns que desitgen proposar, modificar, discutir o votar mesures i objectius a partir del padró municipal d'habitants que la Diputació proporciona a 198 entitats locals de la província.

A més, i en compliment de l'article 157 de la Llei 40/2015 del Règim Jurídic del Sector Públic, totes les aplicacions de transparència desenvolupades per la Diputació estaran disponibles debades per a tots els ajuntaments de la província i amb assistència des del principi, per a facilitar la reutilització de sistemes i aplicacions que són propietat de l'Administració.

La col·laboració de la Diputació de València en aquesta iniciativa respon a l'Estratègia GO de la delegació de Transparència i Govern Obert, que pretén enfortir la cultura de la transparència i obertura de la corporació, i s'emmarca en l'àrea de “Aliances i treball en xarxa”.

Destacats