La Diputació porta En la Orilla al Teatre Principal

“Des de la Diputació teníem molt clar que una de les nostres línies d'actuació fonamentals era, a més d'una major exhibició, més producció teatral”, afirma Rosa Pérez Garijo

Guardar

rueda-prensa-presentacion-en-la-orilla-en-el-teatro-principal-foto_abulaila-2
rueda-prensa-presentacion-en-la-orilla-en-el-teatro-principal-foto_abulaila-2

La Diputació de València ha presentat aquest matí l'adaptació teatral de la novel·la En la Orilla, de l'escriptor valencià Rafael Chirbes. La responsable de l'àrea de Teatres, Rosa Pérez Garijo, ha introduït aquesta “història tràgica d'Espanya”, coproducció juntament amb el Centre Dramàtic Nacional, K Produccions, La Pavana i Emilia Yagüe Produccions.

“Des de la Diputació teníem molt clar que una de les nostres línies d'actuació fonamentals era, a més d'una major exhibició, més producció teatral”, ha manifestat Pérez Garijo. La diputada ha expressat la seua satisfacció en presentar l'obra adaptada de l'escriptor de Tavernes de la Valldigna, que constitueix la tercera coproducció des que va accedir al càrrec, a més a més de les produccions pròpies del Teatre Escalante.

A l'acte han acudit el director de l'obra, Adolfo Fernández; l'actor de l'obra i membre de la Pavana, Rafael Calatayud; i l'actriu Sonia Almarcha, qui suma amb aquesta dues produccions representant a personatges de Chirbes.

Per la seua banda, el director de En la Orilla ha agraït la generositat de la Diputació, “la fe en Chirbes i la fe en nosaltres”. La Corporació provincial ha injectat un total de 30.000 euros per a l'adaptació teatral, el 20 % del seu pressupost, en un exercici de promoció del sector teatral valencià i la qualitat en les arts escèniques. “Rafael Chirbes ja no està amb nosaltres, però la seua qualitat literària i el seu geni són els causants del ple durant cinc setmanes en el Centre Dramàtic Nacional de Madrid, i que ara arriben a València”, ha manifestat Fernández. En paraules del director, “ha sigut dolorós però hem eixit ben parats. Hem fet un espectacle que commou, que regira i que no deixa descansar al públic”.

En obres anteriors com Crematorio, l'autor denuncia la corrupció de les elits. No obstant açò, En la Orilla dissecciona l'especulació immobiliària i el poder dels diners des del costumbrisme d’Olba, un poble de xicotets empresaris. “Chirbes posa un espill davant del públic i el públic es reconeix en ell”, ha manifestat Rafael Calatayud.

L'obra tracta la corrupció moral a la qual “tots estem exposats, independentment de si som empresaris o no. Què llèpols són els diners perquè tots siguem vulnerables”, ha declarat Sonia Almarcha. L'actriu alacantina ha tingut “la sort” d'haver treballat en dues adaptacions de Chirbes, la televisiva Crematorio i En la Orilla, en la qual representa fins a tres personatges. “Chirbes té la facultat de posar en paraules el que tots estem pensant”, ha afegit.

La diputada de Teatres ha tancat amb la distribuïdora de l'espectacle un calendari d'exhibicions que comença aquest divendres en el Teatre Principal, continua el cap de setmana del 27 i 28 de maig i de l'1 al 4 de juny.

 

Una novel·la aclamada

Publicada en 2014, En la Orilla va ser guanyadora de nombrosos premis, com el Nacional de Narrativa, els de la Crítica i la Crítica Valenciana, el Francisco Umbral i el ICON al Pensament, a més de ser seleccionada com a millor novel·la de l'any pels suplements culturals d'El Mundo, El País i ABC.

Rafael Chirbes (Tavernes de la Valldigna, 1949 – 2015) va radiografiar les conseqüències del model econòmic desenvolupat sobre l'especulació i la bambolla immobiliària que ha caracteritzat al país en els últims anys. Segons el propi escriptor, mentre en Crematorio (2007) hi havia modernitat, agitació, riquesa, rajola i costa, en En la Orilla (2014) apareix el món abandonat, “el pati de darrere on tot es podreix”.

Destacats