La Diputació de València acull el congrés nacional de Vies i Obres d’Administracions Locals

El president de la corporació provincial, Jorge Rodríguez, inaugurarà dimarts que ve a La Beneficència el simposi més important en matèria de carreteres dels quals se celebren a Espanya

Guardar

carreteras_diputacion
carreteras_diputacion

El Centre Cultural La Beneficència acollirà la setmana vinent la vint-i-quatrena edició del simposi de Vies i Obres d'Administracions Locals (Vyodeal) que cada dos anys reuneix a tècnics, responsables polítics i empreses per a debatre sobre la gestió de les carreteres de titularitat provincial i abordar els reptes que tenen per davant les diputacions, cabildos i consells insulars dels quals depèn la seua gestió.

Es tracta de la segona vegada en els 46 anys d'història que aquest congrés, organitzat per l'Associació Espanyola de la Carretera, acudeix a la capital del Túria, i la Diputació de València no ha volgut deixar passar l'oportunitat d'exercir d'amfitriona d'un esdeveniment que, tal com ha explicat el diputat de Carreteres, Pablo Seguí, “servirà per a aportar solucions i propostes sobre la gestió de les carreteres provincials, unes vies que són per a molts municipis l'única via de comunicació, per la qual cosa proporcionen un servei social bàsic”.

Precisament, aquest serà el principal argument que guiarà la intervenció del president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, al càrrec de la qual correrà la conferència inaugural del congrés, el pròxim dia 24 d'abril, sota el títol Les carreteres com a servei bàsic de política social. Després de la intervenció del president es donarà pas a tres dies de sessions d'aportacions i debat que giraran entorn del tema principal d'aquest vint-i-quatré congrés de Vyodeal.

Respecte a aqueix programa, Vyodeal abordarà el problema de la falta de coordinació entre administracions com a principal escull en la gestió de les carreteres locals. I és que, després de més de dues dècades, els organitzadors del congrés consideren que els problemes segueixen sent, en bona mesura, els mateixos o molt semblants, “però no la forma d'enfrontar-se a ells i menys encara les solucions a adoptar”.

Per a debatre sobre aquesta i altres qüestions de caràcter vital per a les xarxes locals, s'han organitzat, en el marc del programa tècnic, el ponent general del qual és el director del Carreteres i Infraestructures de la Diputació de València, Javier Piedra, una sèrie de taules redones, ponències i comunicacions que reuniran a més de 50 conferenciants.

Paral·lelament, el mateix dimarts a la vesprada en el Saló de Reines de la Diputació de València, tindrà lloc una reunió d'alt nivell del Fòrum de Gestors de Carreteres Provincials, Cabildos i Consells Insulars, un òrgan consultiu creat a instàncies de l'Associació Espanyola de la Carretera que reuneix als responsables d'aquestes vies amb la finalitat de consensuar solucions comunes i efectives als problemes de les xarxes sota la seua competència.

Representes d'una trentena de corporacions, a les quals està previst que se sumeix també la Direcció general de trànsit, revisaran l'última versió de les recomanacions de senyalització horitzontal i fermes que es presentaran l'endemà en la sala de conferències, de la mà dels seus autors, acreditats experts en cadascuna d'aquestes matèries.

Desenvolupament del programa tècnic

Dels Reptes i exigències actuals en la gestió de xarxes provincials parlarà també Javier Piedra, qui pronunciarà una conferència magistral el mateix dia 24. En eixe context, la creixent accidentalitat dels ciclistes en les vies secundàries serà el tema central d'una de les sessions del congrés. S'abordarà aquest problema tant en vies urbanes com a interurbanes i des de l'experiència de tècnics de diferents diputacions, amb especial presència de professionals de València, però també de Guipúscoa o Barcelona.

Amb una perspectiva diferent, els directors generals de les carreteres autonòmiques d'Andalusia, Aragó, Catalunya i València parlaran de les noves estratègies de planificació d'infraestructures viàries que s'estan desenvolupant en el plànol regional i de com aplicar eixa experiència a les vies provincials. També hi haurà, d'altra banda, una taula redona sobre finançament en la qual es debatrà quin ha de ser l'aportació de les autonomies i de l'Estat al sosteniment de les xarxes de les diputacions.

També s'exposaran experiències d'èxit com la de Tenerife quant a la protecció del paisatge insular des de la perspectiva de la gestió de la xarxa viària, la de Saragossa sobre els efectes de la climatologia sobre les infraestructures, l'ordenança de Seguretat Vial de Pontevedra, les concessions de construcció i conservació en la Diputació de Toledo, o l'accessibilitat als ports de muntanya a Osca, altres assumptes que contribuiran a l'interès d'aquest Vyodeal.

Destacats