La Diputació crea el reglament per a activar la Xarxa de Municipis Protegits Contra la Violència de Gènere

El ple aprovarà la normativa amb els requisits que han de complir els ajuntaments per a adherir-se a la xarxa. El projecte impulsat per Jorge Rodríguez i Isabel García pretén combatre aquesta xacra social

Guardar

presentacion-feminario-foto_abulaila-1
presentacion-feminario-foto_abulaila-1

El ple de la Diputació de València de novembre aprovarà aquest dimarts el reglament de creació de la Xarxa de Municipis Protegits Contra la Violència de Gènere, una iniciativa impulsada pel president de la corporació, Jorge Rodríguez, i la diputada d'Igualtat, Isabel García, que pretén combatre aquesta xacra social ajudant als ajuntaments a donar la millor resposta davant aquests casos de violència masclista.

En l'article 19, el reglament exigeix als municipis uns requisits mínims per a adherir-se a una xarxa que rebrà ajuda econòmica de la Diputació per a garantir el seu compliment, i seguirà aportant als ajuntaments les eines formatives de les quals disposa la corporació provincial en matèria d'Igualtat i violència de gènere.

En paraules de Jorge Rodríguez, que va avançar la creació d'aquesta xarxa el passat mes de juny durant la celebració de l'II Feminario de la Diputació, "est és un dels projectes més importants de la legislatura i cerca reconéixer el treball d'aqueixos municipis que porten anys lluitant per a erradicar la violència de gènere i ajudar-los a reconéixer aqueix esforç a través d'un ens supramunicipal".

Per la seua banda, la diputada d'Igualtat, Isabel García, ha destacat la implicació del departament que dirigeix en la lluita contra aquesta xacra social, i ha valorat el treball de l'últim any per a convertir en realitat aquesta xarxa que "pretén dotar dels instruments i eines necessàries als municipis de la província per a fer front a aquest complex problema que és de tota la societat". "La violència de gènere requereix els esforços de totes les administracions públiques per a poder combatre-la, per açò des de la Diputació fem un pas més per a facilitar als ens locals aquesta línia de subvenció".

Els requisits

Una vegada adherits a la xarxa, els municipis tindran un termini de 12 mesos per a complir determinats requisits, com formar part del Sistema de Protecció de Víctimes de Violència de Gènere (VIOGEN); disposar d'un protocol local de protecció; formar al personal tècnic, polític i policial en la matèria i engegar campanyes de prevenció.

En el termini de dos anys, la Diputació exigirà als ajuntaments adherits a la xarxa que disposen d'un equip de professionals, propi o mancomunat si els municipis són de menor població, que puga fer front als casos de violència de gènere. Aquest equip haurà d'estar compost per un psicòleg o psicòloga, un treballador o treballadora social i un agent d'Igualtat amb una formació mínima de 40 hores.

Assemblea i comissió de seguiment

Les regles de creació d'aquesta Xarxa de Municipis Protegits Contra la Violència de Gènere contempla la constitució d'una Assemblea que haurà de reunir-se com a mínim una vegada a l'any, i que estarà formada pel president de la Diputació, Jorge Rodríguez, la diputada d'Igualtat, Isabel García, un membre de cadascuna de les formacions polítiques amb representació en la Diputació, un representant de cada municipi adherit i la Presidència de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP).

Aquesta assemblea haurà de rendir comptes de les accions que duu a terme la xarxa, i funcionarà paral·lelament a altres òrgans de treball com la comissió d'experts i el comité de seguiment, que vetlarà pel correcte funcionament d'aquesta Xarxa de Municipis Protegits Contra la Violència de Gènere, complint l'establit en el reglament, i per l'engegada de les mesures oportunes per a aconseguir l'objectiu final, que no és un altre que donar la millor resposta possible davant els casos de violència de gènere en els municipis valencians.

Aquesta Xarxa de Municipis Protegits Contra la Violència de Gènere se sumisca a la primera delegació d'Igualtat en la història de la Diputació, a través de la qual s'ha activat el Pla d'Igualtat de la corporació, un pla que arreplega aportacions de diferents àrees, des de Presidència fins als sindicats, passant per Transparència, Personal i per descomptat l'àrea d'Igualtat que dirigeix Isabel García.

Destacats