La Diputació cedeix documents del Port i el Temple per a la mostra sobre refugis antiaeris de València

La mostra ‘Tempesta de ferro. Els refugis antiaeris a València’ se centra en els bombardejos que va patir la ciutat durant la contesa i es podrà visitar fins al pròxim 6 de juliol

Guardar

01-puerto-de-valencia
01-puerto-de-valencia

La Diputació de València ha cedit de forma temporal el document ‘Puerto de Valencia. Memoria sobre el estado de progreso de las obras.1933-1941’ a l'Ajuntament de la ciutat per a la seua exhibició en la mostra ‘Tempesta de ferro. Els refugis antiaeris a València’, una exposició centrada en els bombardejos que va patir la capital valenciana durant la contesa i els sistemes de defensa que es van construir per a protegir a la població civil.

Entre les peces que s'exhibiran, es troben documents que es custodien en l'Arxiu General i Fotogràfic de la Diputació. D'una banda, una memòria sobre el progrés de les obres del Port de València durant els anys 1933-1941, que inclou un plànol desplegable a escala 1: 6.000 en el qual s'arrepleguen els desperfectes ocasionats per la guerra i la situació dels vaixells enfonsats en 1º d'abril de 1939.

En ell es representen, d'una banda, els edificis completament arrasats, els destruïts en part, i els de fàcil reparació; i per un altre, tant els vapors posats a flotació com els enfonsats. D'igual manera queden arreplegades les diferents bombes llançades (més de 60) i les zones més batudes: les Drassanes, el moll de l'Estació, el de Natzaret i el de Ponent.

Igualment s'ha cedit per a l'exposició la reproducció digital d'una fotografia del Claustre del Temple, edifici que en eixe moment era seu de Diputació provincial i d'altres institucions públiques, en el qual s'aprecia el rètol ‘REFUGIO’ en un dels laterals del claustre, que assenyala el seu accés des de l'exterior. Es tracta d'un negatiu procedent de la Col·lecció Sarthou (nº 1296), i possiblement una de les poques proves fotogràfiques que es coneixen i que deixen constància gràfica de l'existència d'aquest refugi antiaeri.

La Col·lecció Sarthou va constituir el germen de ‘l’Inventari Iconogràfic de Monuments del Regne de València’, creat en 1942 com una Secció dins de l'Arxiu de la Corporació, amb la finalitat que servira com a perpetuació gràfica dels monuments desapareguts com a conseqüència de la devastació i estralls patits pel Tresor Artístic de la Regió Valenciana durant la Guerra Civil. Constituïda per un total de 930 fotografies, té un gran valor documental, ja que arreplega l'estat del patrimoni històric entre la primera dècada del segle XX i els anys quaranta, incloent monuments actualment desapareguts.

L'exposició de l'Ajuntament de València s'ha organitzat tenint en compte la seua previsió d'obrir al públic un refugi antiaeri de la Guerra Civil situat en el pati de la Casa Consistorial. La mostra pot veure's en la Sala d'Exposicions Temporals del Consistori municipal i es podrà visitar fins al pròxim 6 de juliol.

Destacats