La Delegació de Memòria Històrica recorda als ‘xiquets de la Guerra’ i aposta per la difusió de la història recent

Tant Ruiz com Cabra destaquen la necessitat que s'estudie en els instituts la Guerra Civil i la repressió franquista, i criden l'atenció sobre la “diferència de tracte” als refugiats a Europa, en comparació de l'acolliment dels exiliats espanyols a Rússia

Guardar

ninos-de-la-guerra-foto_abulaila-3
ninos-de-la-guerra-foto_abulaila-3

“Hi ha hagut èpoques en què hem patit molt en el nostre país i ens han salvat en un país alié. Volem que estudien en els instituts aquesta història”. És la reivindicació d'Araceli Ruiz, una ‘xiqueta de la Guerra’ el relat vital de la qual, transcorregut en bona part entre Rússia i Cuba, van escoltar aquest dimecres les parets del Saló de Reines de la Diputació de València, on la va rebre la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo.

Amb motiu d'una exposició que s'exhibeix en el Octubre Centre de Cultura Contemporània sobre les vivències d'Araceli Ruiz i els quasi 3.000 xiquets que van ser evacuats pel Govern de la República a l'antiga Unió Soviètica fa 80 anys, la Diputació va convidar a diverses personalitats de l'àmbit de la Memòria Històrica a conèixer el treball de la Corporació provincial en aquest camp.

Rosa Pérez Garijo va assenyalar que “hi ha molt per fer” en Memòria Històrica per a aconseguir els ideals de “justícia, veritat i reparació”, i va criticar que l'etapa de la Guerra Civil i la repressió franquista “no s'ha estudiat durant molts anys, per la qual cosa molts tenim coneixement del que va passar perquè ens ho van transmetre en la nostra casa”.

“Jo explique la meua vida, simplement la meua vida, però és la vostra història; vosaltres no ho heu passat, però pregunteu als vostres pares”, va coincidir Araceli Ruiz davant una col·lecció de fotografies en blanc i negre que li mostrava a la diputada.

En aquest sentit, Pérez Garijo va explicar que la Corporació ha elaborat un documental sobre el colp d'estat, la Guerra Civil, la repressió franquista, la vida en les presons i la Transició en el marc del programa “La Memòria a l’escola” que es portarà als instituts valencians enguany, i ha enviat lots de llibres sobre la matèria a les biblioteques de diverses desenes de municipis amb el programa “La Memòria a la biblioteca”.

En la mateixa línia de difusió, l'exposició “Els ‘niños de la Guerra’ expliquen la seua vida, expliquen la teua història” mostra la tragèdia dels joves exiliats “perquè no s'oblide, perquè es conega, perquè els xics d'ara puguen saber el que va succeir”, va explicar Dolores Cabra, secretària general d'Arxiu, Guerra i Exili (AGE) i coordinadora d'aquesta iniciativa, que visitarà les tres ciutats principals de la Comunitat Valenciana.

Cabra va criticar les polítiques que intenten “segellar la veu dels qui tenim moltes coses que explicar” i va considerar “important la labor de la Diputació per a ajudar als grups que tant treball fem per a donar-nos un poc de veu en aquest món tan turbulent”.

Araceli Ruiz, una ‘xiqueta de la Guerra’ que va treballar 12 anys en el Comitè estatal de ràdio-televisió rus, va assegurar estar “contenta” amb el tracte i l'educació que va rebre en el país soviètic, encara que “ací no haguera passat tanta fam i fred”. “No he tingut sort a Espanya encara, però estic esperant”, va bromejar.

En aquest sentit, la secretària general d’AGE va convenir que les memòries dels xiquets de la Guerra que van ser acollits per Rússia, un fet del que es compleixen 80 anys, criden l'atenció sobre la diferència de tracte als refugiats que arriben actualment a Europa i es troben amb portes tancades solament per la seua nacionalitat.

Ruiz va reivindicar “que arribe a la consciència humana” la necessitat de solidaritat entre les nacions i “que es presenten voluntaris com aleshores” per a pal·liar l'emergència humanitària que assola diversos països en guerra. “Hi ha hagut èpoques que hem patit molt en el nostre país i ens han salvat en un país alié”, va postil·lar.

Destacats