La Conselleria d'Hisenda valora el model proposat per la Comissió d'Experts en matèria de finançament autonòmic

Guardar

whatsapp-image-2017-09-05-at-18-57-10
whatsapp-image-2017-09-05-at-18-57-10

La Conselleria d'Hisenda considera que les simulacions sobre la repercussió econòmica que tindria per a les comunitats el model proposat per la Comissió d'Experts estatal en matèria de finançament autonòmic realitzades per Fedea van en la línia correcta, si bé entén que no s'arreplega algun aspecte que podria ser clau per a la solució del problema del finançament de les CCAA. Entre uns altres, s'aprecia que a l'hora de realitzar els càlculs Fedea part d'una xifra de recursos en el sistema que no replanteja un element clau de l'acord dels experts en la citada comissió, que és el de la necessitat d'atendre a la Suficiència Global de les autonomies per a la cobertura dels serveis públics fonamentals, que és un acord que han d'adoptar els responsables polítics en l'àmbit corresponent.

Per eixe motiu, es parteix d'uns recursos de 102.505 milions, que són els heretats per al nou sistema, quan si haguera atés aquest criteri, que s'ignora, el punt de partida estaria per sobre dels 110.000 milions.

En eixe cas, l'escenari d'actuació entre les comunitats autònomes canviaria perquè pràcticament no hi hauria cap posició de partida negativa, és a dir, pràcticament cap comunitat perdria en xifres absolutes, de manera que es minimitzaria la necessitat d'una compensació gradual en diversos anys per l'eliminació del statu quo.

En les simulacions detallades en l'informe de Fedea s'inclou una en la qual s'observa que el finançament de la Comunitat Valenciana d'acord amb el model plantejat pels experts se situaria l'any base en 2.314 euros, la qual cosa comportaria que la Comunitat seria la segona que més augmentaria els recursos (un 7,13%), amb un increment de 741 milions. Eixa xifra inicial seria diferent en cas que la Suficiència Global establira un altre import.

La supressió gradual de les compensacions per l'eliminació del statu quo (per a garantir que cap autonomia perd en xifres absolutes) portaria l'any 5º, ja sense compensacions, al fet que la Comunitat aconseguira un finançament de 2.721 euros per càpita. Açò suposaria una millora respecte a l'any base de 2.701 milions (incloent-hi la previsió d'increment anual dels ingressos del 2%) i un finançament de la Comunitat que se situaria en el 98,5% (sent 100 la mitjana).

El Consell considera que hi ha altres interpretacions concordes plenament amb l'acord de la Comissió d'Experts, algunes de les quals depenen del criteri que s'adopte en l'àmbit polític, que canviarien les simulacions realitzades i, en eixe sentit, la Comunitat Valenciana manté la reivindicació d'aconseguir almenys la mitjana per habitant en el finançament autonòmic en un escenari de dèficit zero.

Destacats