La bona coordinació entre els servicis municipals ha permés superar sense incidències l'episodi de pluges intenses

Les regidories de Protecció Ciutadana, Cicle Integral de l’Aigua, Mobilitat Sostenible i Parcs i Jardins, han avaluat les actuacions dutes a terme. A més, el nombre d’atencions efectuades per la Policia Local en este domingo en només 8 hores va ser 17 vegades més que un diumenge normal

Guardar

WhatsApp Audio 2016-11-28 at 15.23.30
1128 Ribó. Pluges

“La nit ha sigut complicada per als servicis municipals per l'elevat nombre incidències que ha calgut atendre; però tot ha funcionat relativament bé en atenció a la tromba d’aigua caiguda”. L'alcalde ha manifestat este dilluns la seua satisfacció per la resposta dels sistemes de protecció i d'evacuació pluvial de la ciutat, però ha instat la ciutadania a reflexionar sobre els efectes del canvi climàtic en el dia a dia. “La ciutat ha de preparar-se cada vegada més per a este tipus de circumstàncies, perquè tots els estudis científics subratllen que les tempestes i precipitacions molt violentes són, precisament, una de les conseqüències del canvi climàtic, i de cara al futur”, ha afirmat, “haurem de millorar més encara”.

A preguntes dels periodistes, l’alcalde Joan Ribó, ha felicitat els treballadors municipals per la tasca realitzada al llarg de la vesprada i nit d’este diumenge. A més, ha destacat la coordinació de les distintes delegacions a l’hora d’afrontar les situacions d’emergència viscudes ahir.

La  regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, i el regidor del Cicle Integral de l'Aigua, Vicent Sarrià, han agraït l'esforç i la professionalitat dels funcionaris municipals que, des de distints servicis, van fer front ahir a l'episodi tempestuós i a la tromba d'aigua que va afectar la nostra ciutat amb un elevat volum de pluja.

Ambdós regidors han destacat “l'excel·lent coordinació” entre els servicis municipals i amb el Centre d'Emergències 112 de la Generalitat Valenciana “que va permetre donar resposta a totes les situacions d'emergència amb gran eficàcia”, han destacat. Un total de 116 agents de la Policia Local i 21 efectius de  Bombers, molts d'ells fora dels seus torns, van donar resposta a la situació d'emergència que va decretar la GVA.

Tal com ha destacat la regidora Menguzzato, per primera vegada comandaments del cos de Bombers van acudir a la sala CISE per a coordinar-se amb la Policia Local per a oferir una millor actuació global. En menys de 8 hores es van atendre 633 emergències: 516 de Policia i 117 de Bombers. Cal tindre en compte que el nombre d'atencions en un diumenge normal no supera les 30.

Els agents de la Policia han atés 146 servicis humanitaris de risc per aigua (caigudes de branques, de cartells...); 250 de danys per pluges (inundacions); 41 incidències de trànsit, i 24 accidents (5 amb víctimes). Quant al trànsit rodat, els principals problemes es registraven en els passos inferiors dels túnels, que van haver de ser tallats de manera intermitent (és el cas dels de Germamies-Ramón y Cajal, la Petxina, Àngel Guimerà i Camí de Montcada).

Diversos vehicles van quedar atrapats en Antonio Ferrandis i van ser atesos i, així mateix, es va fer necessari tallar el trànsit a l'altura de la gasolinera de Borbotó; en Farinós a l'altura del túnel; i en els encreuaments de l'avinguda de Burjassot amb el riu i Joan Verdeguer amb Balears.

Quant a les actuacions dels Bombers, se’n van atendre 66 per inundacions/filtracions; 12 per incendis; 6 salvaments de persones rescatades de vehicles i 21 d'ascensors. Els problemes es van registrar principalment en la zona sud.

5.850 milions de litres d'aigües de pluja

Quant a les actuacions del Cicle Integral de l'Aigua, tal com ha recordat el regidor Sarrià, València disposa d'un Pla de Pluges, que va ser activat ni només la Generalitat va decretar l'emergència. Des de la Central Operativa de Sanejament (infraestructura neuràlgica del Sistema Municipal de Sanejament), es van posar en posició de “pluja” les 10 comportes de derivació de cabals de séquies i col·lectors secundaris, cap a col·lectors primaris de gran capacitat d'evacuació.

Així mateix, es garantix el control dels cabals d'aigües residuals i pluvials que es vehiculitzen pels grans col·lectors i que afluïxen a les estacions de bombament d'Eivissa, Cantarranas, Natzaret, Dr. Lluch, Cabanyal, Malva-rosa, Gascó Oliag i Cano de la Molinera, amb una capacitat total de bombament d'aigües pluvials de 40 metres cúbics per segon. Estes estacions evacuen les aigües pluvials per mitjà de bombament, ja que per les característiques orogràfiques de la nostra ciutat (fondalades o cota baixa), no pot realitzar-se per gravetat.

Per al control dels cabals d'aigües pluvials que arriben a les estacions de bombament dels passos inferiors, així com el funcionament dels equips motobombes i vàlvules, es va decidir la incorporació de 6 unitats d'equips de neteja d'embornals que puguen colmatar-se per arrossegaments de papers, fullaraca..; altres 5 unitats d'equips amb personal i material específic per a atendre qualsevol eventualitat o fallada que puga produir-se en el sistema de bombament de passos inferiors, estacions de bombament, grans comportes, altres instal·lacions i equips electromecànics; 4 equips de camió cisterna impulsor-aspirador per a actuacions d'emergència davant de possibles disfuncionalitats del clavegueram; i un camió de reixes per a procedir a la neteja de reixes de desbast davant de la possibilitat de  rebliment.

Segons les dades arreplegades en les estacions de bombament municipals, la precipitació mitjana acumulada des de les 00:00 hores del diumenge 27 fins a les 09:00 de este dilluns ha sigut de 130 litres per metre quadrat, la qual cosa representa que la xarxa de col·lectors municipals ha vehiculitzat 5.850 milions de litres d'aigües de pluja.

Manteniment dels semàfors

Per la seua banda, des del Centre de Gestió del Trànsit (CGT) es va activar el protocol especial per pluges una vegada es va declarar l'estat de preemergència, i es va comunicar "de manera immediata" amb l'empresa contractista del manteniment dels semàfors per a sol·licitar-li un augment dels treballadors que en eixe moment estaven treballant.

Així, a partir de les 20 hores de la vesprada diumenge i fins a les 8 del matí de este dilluns, s'ha reforçat el servici amb cinc tècnics extra que s'han sumat als tres que ja estaven a peu de carrer, a més del tècnic que estava en l'emissora del CGT encarregat de rebre i fer les comunicacions de les diferents incidències. A més, a partir de les 6 del matí de este dilluns s'han incorporat sis tècnics més a peu de carrer i un més -amb un total de dos operaris- a l'emissora. De 14 a 20 hores d'esta vesprada està previst que estiguen treballant 8 tècnics a peu de carrer i un en l'emissora.

Segons ha explicat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, a les 12 del migdia estaven en funcionament tots els semàfors de les principals vies de la ciutat "gràcies a una nit d'intens treball per part del Servici Municipal de Trànsit” i s'estava procedint a restablir els últims semàfors que tenien alguna incidència en les vies secundàries.

El CGT també va tallar, per mitjà de senyalització semafòrica i en coordinació amb la Policia Local de València i el Servici Integral de l'Aigua, els passos inferiors inundats per les fortes trombes d'aigua en la ciutat. Grezzi ha agraït “el treball conjunt amb la resta de servicis de l'Ajuntament implicats en l'operatiu, ja que a causa del temporal, en algun moment es va perdre l'activitat elèctrica en les centrals de comunicació, i açò va fer essencial el treball conjunt i coordinat de tots perquè el dispositiu funcionara de forma correcta".

Actuacions en parcs i jardins

Finalment, respecte als jardins del Túria, el personal tècnic estima que de bon matí s'ha inundat aproximadament 50 centímetres. Sobre les 6:30 del matí s'ha alertat que diverses tapes d'albellons havien botat, una situació que s'ha esmenat a penes una hora després. A més, s'han comptabilitzat fins a 18 arbres caiguts en diversos trams del vell llit i dos més en el parc de Capçalera.

Entre els danys ocasionats per la pluja cal destacar els que afecten uns 150 metres quadrats de paviment de morter en els ponts dels Serrans i del Real, la necessitatde  retirar 15 metres cúbics de fang (uns cinc contenidors industrials) i els danys generats en els motors de tres vehicles per la inundació del magatzem del pont de l’Àngel Custodi.

Destacats