La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia debat «En Veu Alta» sobre indumentària i el mantón de Manila

El cicle continua este pròxim dimarts amb una taula redona i la presentació d’un llibre sobre esta peça de seda que porta la rúbrica de Javier Marco i Pablo Martínez

Guardar

en-veu-alta
en-veu-alta

La Biblioteca del Museu Valencià d'Etnologia celebra este pròxim dimarts, 21 de gener, a les 19.00 hores, la segona jornada del cicle En Veu Alta a la Biblioteca 2017, amb una taula redona i la presentació d'un llibre sobre la indumentària tradicional valenciana i la història i valor del conegut com mantó de Manila.

Una peça anomenada així perquè va arribar a principis del segle XIX dónes de Xina fins a Espanya a través d'este port, que va trobar una gran acceptació i arrelament en la vida quotidiana valenciana, ja que li van rebre famílies de tot ordre social i, posteriorment, va obtenir un caràcter festiu, com a prova el seu ús en la indumentària fallera, balls tradicionals i en els més destacats esdeveniments familiars.

Sota el títol «El mantó / mocador / mocador... de Manila» i moderada per la periodista de la revista digital Indumentat, Amparo Soriano, la sala Alfons el Magnànim del Centre Museístic La Beneficència acollirà una taula redona sobre este teixit de seda que comptarà amb la participació del folklorista Fermín Marró i els indumentàries María Victoria Liceras i Vicent Ferrandis.

Posteriorment tindrà lloc la presentació del llibre «Vestir-es amb un quadre: exposició de mantons de seda». Un volum que porta la rúbrica de Javier Marque i Pablo Martínez, amb la col·laboració del mateix Fermín Pardo, i on és mostra per primera vegada el relat particular d'alguns mantons pertanyents a notables famílies valencianes que han conservat fins als nostres dies la peça i també, amb tot detall, el seu esdevenir al llarg dels segles, arribant en alguns casos fins a la cinquena generació.

Este treball serveix també de catàleg de l'exposició que porta este mateix nom. Es troba il·lustrat amb retrats de finals del segle XIX i instantànies de peixos pertanyents a quasi una trentena de col·leccions valencianes, algunes d'elles molt nombroses. Arreplega tant els peixos habituals dels diferents estils imperi, isabelins o modernistes, com aquelles que resulten excepcionals i úniques en si mateixes.

La jornada conclourà amb balls populars amb mantons a càrrec de l'Associació Cantessis Vells de Requena.

Destacats