Opinió

La banca del futur

Guardar

Hem descobert nous sistemes solars amb possibles planetes habitables com la terra, realitzades operacions a bebés abans de nàixer, creat robots capaços de realitzar multitud de tasques i una infinitat de novetats tecnològiques que afecten a tots els àmbits de la nostra vida. En definitiva, temps de canvi en diversos àmbits en els quals les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) cobren un paper essencial. En aquesta nova era, l'adopció massiva d'Internet i la telefonia mòbil, estan afectant la nostra forma de relacionar-nos i creant nous processos. Ja no usem el mòbil només per a parlar, consultem informació, comprem, paguem o fins i tot revisions mèdiques per citar alguns usos. Com afectaran aquests canvis al sector financer?

La banca no és aliena a les novetats tecnològiques i està vivint l'impacte de l'era digital. Nous conceptes i models empresarials que arriben per a quedar-se, com les fintech, companyies de serveis financers que utilitzen l'última tecnologia existent per a poder oferir productes i serveis innovadors en el sector. O els roboadvisors, serveis online de gestió de carteres que ofereixen una gestió automatitzada de la inversió reduint els costos. També pot resultar disruptiu el blockchain, o cadena de blocs, una nova tecnologia en la qual es basa la moneda bitcoin i que podria tenir altres usos, que ofereix avantatges en la seguretat enfront de manipulacions i fraus. D'altra banda, el big data aplicat a les finances, gestió i anàlisi d'enormes volums de dades que no poden ser tractats de manera convencional. Aquesta transformació no solament és visible en l'evolució dels elements d'interacció amb el client, com pot ser la banca mòbil o els pagaments amb tecnologies de proximitat, sinó que també obri la possibilitat de realitzar ofertes personalitzades per a cada client de manera individualitzada.

En definitiva, la digitalització, que ha transformat altres indústries, ha arribat als serveis financers per a quedar-se. Aquelles entitats que sàpien aprofitar les noves característiques del món digital, sent capaços d'integrar-les amb les seues fortaleses en la banca tradicional, seran les triomfadores en aquesta evolució dels serveis financers. La FEBF per a analitzar tots aquests nous processos ha publicat un llibre digital sobre els "Reptes i Perspectives de la societat digital per a intermediaris financers", una obra que compta amb la participació de 16 experts del sector.

La millora de processos, noves formes de relacionar-se amb el client, redimensionament de la presència física, arribada a nous mercats geogràfics a través dels canals digitals, canvi de ritme per la necessitat d'adaptar-se a un entorn que cada vegada canvia més ràpid, amb clients més exigents i competidors més àgils, seran algunes de les conseqüències de la banca de futur. Una nova era en la qual també cobrarà gran rellevància la normativa europea MiFID II, que garantirà una major transparència i tracte personalitzat.

Maite MontaltResponsable ComunicacióFundación de Estudios Bursátiles y Financieros (FEBF)

Destacats