caixa popular

Justícia ultima la nova xarxa d'assistència a les víctimes del delicte que prestarà una atenció personalitzada i integral

Justícia ultima la nova xarxa d'assistència a les víctimes del delicte que prestarà una atenció personalitzada i integral
21/10/2016 -

La Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques ultima el decret mitjançant el qual es crea i regula la Xarxa d’Oficines de la Generalitat d’Assistència a les Víctimes del Delicte. Aquest organisme es configura per a oferir als valencians que així ho necessiten un servei de caràcter públic i gratuït.

Aquest decret elaborat pel departament que dirigeix Gabriela Bravo compleix el mandat legal establit en la Llei 4/2015 de 27 d’abril de l’Estatut de la Víctima del Delicte, la qual al seu torn incorpora a l’ordenament jurídic espanyol la Directiva 2012/29UE del Parlament Europeu. Aquesta normativa té com a objectiu regular la protecció i participació de la víctima en els processos judicials per a garantir que reba la reparació adequada i evitar, alhora, la segona victimització dels afectats.

Segons ha explicat la consellera Bravo, per al Govern del Botànic “les víctimes són una absoluta prioritat” i, per eixe motiu “era necessari superar l’actual model per a ser capaç d’atendre amb major eficàcia a aquelles persones afectades per un acte delictiu tant durant el procés judicial com al seu terme i especialment l’ajuda psicològica o social que pogueren precisar.”

La titular de Justícia ha destacat que la nova xarxa serà especialment sensible “als casos de violència domèstica i de gènere, una xacra que hem de combatre des de tots els fronts i assegurar-nos que els qui que ho pateixen compten amb tots els recursos que l’administració pot oferir-los per a la seua seguretat i perquè puguen superar el trauma que han patit”.

La Xarxa d’Oficines substituirà a l’antiga Fundació d’Ajuda a les Víctimes del Delicte (FAVIDE) i la seua gestió serà assumida per la mateixa Conselleria de Justícia. L’organisme s’ha dissenyat perquè actue com una unitat tècnica i multidisciplinària que centralitzarà i farà accessible a les víctimes tots els recursos de l’administració autonòmica per a garantir la seua seguretat i brindar-los una assistència integral i especialitzada al llarg de tot el procediment judicial i fins i tot, si fóra necessari, quan el procés haja acabat.

Per a Gabriela Bravo “amb aquest model posem a les víctimes en el centre de tota l’acció assistencial del Consell abans, durant i després dels processos judicials en les quals estiguen afectades mitjançant quatre iniciatives: l’acolliment i orientació, la informació, la intervenció i el seguiment quan tot haja conclòs”. De fet, la xarxa d’oficines estarà preparada també per a intervenir amb anterioritat a l’inici d’un procés judicial així com per a orientar als usuaris en les possibilitats de mediació extrajudicial.

Aquesta xarxa d’oficines desenvoluparà la seua activitat en coordinació amb els òrgans judicials, la Fiscalia, l’Advocacia, els instituts de medicina legal, les Forces i Cossos de Seguretat, els serveis socials i qualsevol altra institució que puga estar en contacte amb l’afectat per un delicte. Per això, la Generalitat explicarà, en cada oficina, amb psicòlegs, juristes, treballadors socials i criminòlegs. També comptarà amb la col·laboració de tècnics especialitzats en la matèria quan les circumstàncies així ho aconsellen.

Per a Gabriela Bravo, la renovació de la xarxa d’oficines era imperativa perquè, “en els últims anys, les retallades van afectar igualment al sistema públic de protecció a les víctimes, amb especial incidència en els col·lectius més vulnerables”. La xarxa d’oficines para esment a quasi 20.000 persones a l’any, de les quals, el 80 per cent són dones i que el 47,8 per cent dels delictes denunciats per als quals es requereix assistència estaven relacionats amb la violència de gènere.

tags


semana memoria historica paiporta

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 4 =