Jovesolides reuneix a joves, autoritats polítiques i docents per a cercar solució als grans desafiaments del planeta

Guardar

Encuentro LaCaja
Encuentro LaCaja

L'associació Jovesolides va reunir, a Albal, a més de 200 xiquets i xiquetes de 6 centres escolars en la 'Trobada La Caja'. Un espai de reflexió i construcció on joves, docents, i representants de l'administració pública han compartit espai per a trobar solucions a problemes socials.

'La Caja', desenvolupada amb el suport econòmic de la Direcció general de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de València, és un projecte pioner a Espanya en el qual s'ha treballat amb els i les més joves la sensibilitat i la presa de consciència de problemes socials vinculats als Objectius de Desenvolupament sostenibles (ODS). Hui s'ha tancat aquest projecte amb una trobada dirigida a fomentar el rol actiu i el compromís social dels més joves a través de taules d'incidència política.

Durant més de tres hores joves, docents i una vintena d'autoritats polítiques van reflexionar junts sobre problemes socials, han cercat solucions i fins els han donat forma a través d'un creatiu prototipat. L'acte ha comptat amb la presència, entre altres autoritats, del Director General de Cooperació i Solidaritat, Federico Buyolo, del Director General de l'Agencia Valenciana d'Igualtat en la Diversitat, José de Lamo, de la Vicerectora de Responsabilitat Social i Cooperació de la Universitat Politècnica de València, Rosa Puchades, del Sotsdirector General d'Innovació i Qualitat Educativa, Josep Lluis Ribes, i la diputada de Compromís en Les Corts, Marian Campello.

L'acte també va comptar amb la presència de Lourdes Mirón i Boutaina El Hadri, presidenta i gerent de l'associació Jovesolides. La presidenta de l'entitat, Lourdes Mirón, ha assenyalat que aquesta jornada estàpensada per a proposar solucions en pro d'una societat millor en la qual viure. "I després de l'experiència viscuda hui, podem dir que hem aconseguit despertar la consciència social que posar fi a la pobresa, protegir el planeta, garantir la pau per a totes les persones, i en definitiva defensar els drets humans, són responsabilitat de les autoritats polítiques, però també de la ciutadania i dels més joves, que no són solament el futur, són el present".

Descobriment d'altres realitats, presa de consciència

Durant enguany més de 200 xiquets i xiquetes, d'edats compreses entre els 11 i 16 anys han descobert i pres consciència de problemes socials com: el refugi polític, la violència de gènere, la crisi mediambiental o els problemes en l'àmbit de l'educació.

Ells i elles han sigut els vertaders protagonistes d'aquest projecte. Han sigut generadors d'idees per a transformar el món. Amb tot l'aprés han adquirit un rol més actiu en la societat, amb major empatia i respecte cap a la diferència. La 'Caja', un any més, ha comptat amb dos elements diferenciadors que ho fan especialment nou com a projecte. I és que al treball realitzat en les classes cal sumar que els alumnes han conegut històries de vida de persones que enfronten situacions complexes en el marc dels ODS abordats. I després d'aquestes trobades, els i les estudiants han traslladat l'experiència viscuda a l'aula, convertint-se així en agents sensibilitzadores cap als seus companys/es.

Els centres educatius que han participat en 'La Caja' han sigut: el CEIP Rosa Serrano, de Paiporta, l'IES Salvador Gadea, d'Aldaia, l'IES Vicente Andrés Estellés, de Burjassot, , el CEIP Jaume I, de Mislata, el CEIP Mare Nostrum, de València, l'IES Federica Montseny, de Burjassot, i l'IES Ramon Llull, de València.

Destacats