Josep Bort situa a Serra com a «model intel·ligent de gestió forestal»

La implementació del programa de gestió de la biomassa forestal i agrícola ha reportat al municipi l’estalvi total de 80.000 euros en cinc anys en la factura elèctrica i uns 100.000 euros en gestió de residus, una important reducció de les emissions de CO2 i protegir zones forestals amb un elevat risc d’incendis

Guardar

josep-bort-visita-serra-per-a-coneixer-el-programa-de-gestio-de-la-biomassa-forestal-i-agricola_01
josep-bort-visita-serra-per-a-coneixer-el-programa-de-gestio-de-la-biomassa-forestal-i-agricola_01

El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha visitat la localitat de Serra per a conèixer de primera mà els detalls del programa de gestió de la biomassa forestal i agrícola que s’està desenvolupant en aquest municipi de la comarca del Camp de Túria, el qual ha definit com «un model intel·ligent de gestió forestal».

Aquesta localitat, integrada en el parc natural de la Serra Calderona, va apostar anys enrere per aprofitar els residus de la poda i neteja de jardins per transformar-los en biomassa i crear tota una indústria orientada a l'autoabastiment, que ha generat desenes de llocs de treball en poc més de cinc anys.

Segons dades facilitades pels tècnics municipals, amb una inversió inicial de 150.000 euros, durant aquest període el municipi ha aconseguit estalviar recursos en gestió de residus i en facturació elèctrica per valor de 180.000 euros, a més d’una important reducció –en 100 tones– de les emissions de CO2. Així mateix, s’han aconseguit protegir 490 hectàrees forestals amb un elevat risc d’incendis.

Josep Bort ha considerat aquesta iniciativa «un bon exemple d’economia circular de la gestió forestal sostenible i de com convertir un problema en una oportunitat», alhora que ha defensat que «la gestió forestal intel·ligent passa per comprendre els ritmes i els cicles de la natura. Amb aquesta pràctica l’Ajuntament de Serra demostra com, pas a pas, es pot avançar cap a la sostenibilitat», ha assenyalat Bort.

El responsable de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València també ha reivindicat que «amb la gestió intel·ligent del medi natural podem prevenir incendis forestals i crear oportunitats d’ocupació local», ha destacat.

Durant la visita, el diputat ha estat acompanyat per l’alcalde d’aquesta localitat, Javier Arnal, així com de l’enginyer municipal, Juan José Mayans, qui ha explicat els treballs i les pràctiques desenvolupades en el marc d’aquest projecte.

Mayans ha incidit en que a més dels beneficis econòmics i mediambientals ja aconseguits, «l'Ajuntament de Serra ha creat una marca de qualitat del pellet per posar-lo al mercat», ha remarcat. Pel que fa al futur del projecte, Mayans indica que «En este primer any de producció semi-industrial esperem arribar a les 400 tones del nostre pellet 100% natural, hem creat 5 llocs de treball i contribuirem a la reducció de la contaminació en 450 tones de CO2. El futur és millorar la producció per a aconseguir un màxim de 800 a 1.000 tones i poder crear ocupació sostenible per a 10 o 12 famílies de la localitat», ha afirmat.

 

Resposta a un problema

Aquest model de valorització de residus verds per a usos tèrmics naix com una resposta a la necessitat de protegir l’entorn natural del municipi i reduir les despeses ocasionades per la gestió dels residus. De fet, l’any 2011, en plena crisi econòmica, els costos de gestió del residu verd suposaven per a l'Ajuntament de Serra la quantitat de 90.000 euros anuals. Per aquest motiu, la necessitat de reduir aquesta despesa mitjançant la reconversió del residu provinent de labors de jardineria, agrícola i, sobretot, forestal, en un combustible apte per a ser emprat per l'administració local i que això, a més de reduir els costos de gestió de residus i la facturació energètica, tingués més efectes col·laterals positius sobre la protecció de l'entorn natural, la reducció de la contaminació i la creació d'ocupació, va portar a l'administració local a aprovar un projecte de biomassa que s'ha convertit en un model d'economia sostenible a la seua comarca i ha traspassat fronteres, atraient l'interès de la mateixa Comissió Europea.

Per fer realitat aquest objectiu, en primer lloc es va projectar la substitució de les tradicionals fonts de calor alimentades amb energia elèctrica o gasoil, a la guarderia municipal, al col·legi San José i a l’edifici consistorial per sistemes de calefacció per calderes de biomassa i circuits d'aigua calenta i radiadors. Paral·lelament calia aconseguir la reconversió del residu verd a un combustible energèticament aprofitable amb el menor cost possible per al municipi, així que es va adquirir la maquinària necessària per al processament del residu verd i la seua conversió a combustible sòlid apte per a ser emprat en aquestes calderes.

En última instància, una altra de les virtuts d'aquest projecte és la seua capacitat per a ser replicat a altres municipis amb similars necessitats de gestió de residus verds.

Destacats