La Diputació invertirà enguany 13,5 milions d’euros a l’Horta Sud amb ajudes reglades i autonomia local

El president, Jorge Rodríguez, explica a Torrent el pressupost per a 2018 i avança les noves aportacions per a una comarca que en els 3 primers anys de legislatura ha rebut 50 milions de la corporació

Guardar

RdP Presupuestos l'Horta Sud foto_Abulaila (1)
RdP Presupuestos l'Horta Sud foto_Abulaila (1)

La Diputació de València té previst invertir enguany més de 13,5 milions d'euros en els municipis de l'Horta Sud, una comarca que en els tres primers anys de la legislatura ha rebut més de 50 milions d'euros de la corporació que presideix Jorge Rodríguez, qui ha presentat a Torrent el pressupost de la corporació provincial per a 2018.

En la seu de la Mancomunitat de l'Horta Sud, acompanyat pel president de la mateixa i alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa; l'alcalde de Torrent, Jesús Ros; i els diputats Toni Gaspar, Isabel García, Bartolomé Nofuentes i Conxa García, Rodríguez ha assenyalat que “els comptes d'enguany quadren el cercle del finançament local, amb un increment notable de les transferències directes als ajuntaments perquè els alcaldes i alcaldesses tinguen els recursos necessaris per a exercir l'autonomia per la qual apostem tots els que creiem en el municipalisme”.

Aquest increment de les ajudes als municipis ha estat continu des del començament de la legislatura. Entre 2016 i 2017 la corporació ha invertit a l'Horta Sud 37,7 milions d'euros, enfront dels 16,5 milions que van arribar als municipis de la comarca en 2014 i 2015. “La Diputació ha duplicat les ajudes a l'Horta Sud a través d'uns pressupostos molt socials, basats en ajudes reglades que no fan distincions polítiques i que permeten als responsables locals executar les obres que necessiten els seus municipis, al mateix temps que donen resposta a les reivindicacions dels seus veïns”, ha explicat Rodríguez.

En l'històric d'aquests tres anys, la Diputació acumula una inversió superior als 50 milions d'euros en els municipis de l'Horta Sud, incloent les inversions en carreteres, on destaca la nova glorieta en Venta Cabrera que acaba amb el punt negre d'aquesta via de Picassent, i els 13,5 milions previstos per al present exercici, que procedeixen principalment del Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM) i el Fons de Cooperació Municipal, així com dels plans d'Ocupació i Camins i ajudes per a cobrir els danys causats per les pluges.

Torrent i Mislata

Pràcticament tots els municipis de la comarca han vist incrementades de forma considerable les ajudes de la corporació durant la present legislatura, encara que destaquen alguns exemples en els quals eixes inversions han experimentat un creixement més notable, com és el cas de Torrent, que ha passat de rebre 519.000 euros de la Diputació en els anys 2014 i 2015 a disposar de 4,5 milions d'euros entre 2016 i 2017, la qual cosa suposa multiplicar per nou la inversió.

Aquest significatiu reforç de les ajudes a la capital de la comarca es deu principalment al Pla d'Inversions Sostenibles (IFS) amb el qual Rodríguez va decidir destinar a tots els municipis de la província el romanent que es va trobar en arribar a la Diputació, i que d'una altra manera hauria acabat en els bancs per a amortitzar un deute que també s'ha reduït de forma considerable. Dels 19 milions d'euros del IFS a l'Horta Sud, Torrent ha disposat de quasi 3 milions, amb els quals ha millorat els seus carrers, la xarxa d'aigua potable, zones verdes, edificis públics i instal·lacions esportives.

En paraules del seu alcalde, Jesús Ros, “només podem celebrar aquest canvi de model en la Diputació, ja que a més del IFS hem tingut el PPOS per a grans ciutats, la qual cosa ens ha permès emprendre desenes d'obres de millora de serveis i instal·lacions públiques en tots els barris de Torrent”.

Per la seua banda, el president de la Mancomunitat de l'Horta Sud i alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa, ha celebrat igualment el canvi del model de gestió provincial. “Els fets demostren que tenim la Diputació més municipalista que hem conegut, amb una important injecció econòmica perquè els ajuntaments puguen invertir les ajudes provincials en allò que realment necessiten les seues veïnes i veïns”.

En el cas de Mislata, la corporació provincial ha triplicat les ajudes passant de 930.000 a més de 3 milions d'euros, amb els quals el municipi ha reurbanitzat diferents carrers del seu nucli urbà, ha rehabilitat el pavelló de la Canaleta i ha creat noves zones verdes i infantils, entre altres actuacions.

Destacats