El foc de Llutxent comença a estar perimetrat, amb 1.500 hectàrees afectades

Guardar

incendio_llutxent_martes
incendio_llutxent_martes

L'incendi declarat aquest dilluns en el terme municipal de Llutxent comença a estar perimetrat pels efectius que treballen en les labors d'extinció, i la seua petjada quasi arriba a les 1.500 hectàrees, encara que no totes són de massa forestal, ja que també s'inclouen camps agrícoles sense ús i arbustos, segons ha explicat a Europa Press el director de l'Agència d'Emergències i Seguretat de la Generalitat Valenciana, José María Ángel.

Així, ha precisat que si el vent i el grau d'humitat "segueixen funcionant com ara, anirem avançant en una resolució a poc a poc però molt efectiva". De fet, ha dit que el foc "comença a estar perimetrat" i esperen que la petjada de l'incendi no avance encara que sí que temen algun rebrot. "Estem aproximant-nos a tenir-ho perimetrat", ha manifestat.

Com a conseqüència del foc, que va obligar a evacuar aquest dilluns a unes 2.500 persones de la zona de la Drova i dues urbanitzacions, romanen afectades dues carreteres provincials: la CV-608, de Llutxent a Pinet, tallada a partir del punt quilomètric 3,500 i la CV-675, de Gandia a Simat, tallada, segons la Diputació.

Durant la nit han estat treballant en l'extinció tots els operatius terrestres, quasi 400 efectius, i segons ha subratllat Ángel, s'ha comptat amb el "millor aliat" en aquest cas: una evolució climatològica favorable amb "quasi gens de vent" i una càrrega d'humitat "important", que va facilitar que pogueren avançar els mitjans per terra fins que aquest dimarts a les 7.00 hores s'han incorporat els aeris, que estan realitzant un treball "coordinat" en "punts calents" per a evitar reproduccions.

Al migdia, segons informa el 112 GVA, es troben treballant en el lloc, amb relleus successius, 600 efectius terrestres i 22 aeris. Entre ells, per part de la Unitat Militar d'Emergències (UME), hi ha desplegats 264 militars, 70 vehicles i dos helicòpters que treballaran en dos torns. Ángel ha destacat la predisposició del Govern central en l'enviament d'aquests efectius, i ha subratllat que el president de la Generalitat, Ximo Puig, va demanar la incorporació de la UME aquest mateix dilluns.

Segons ha explicat Ángel, les tasques d'extinció estan evolucionant de forma "molt lenta", ja que es tracta de llocs "inhòspits", amb una topografia "complexa" amb desnivells de fins a 400 metres en algun lloc, i que fan "impracticable" poder usar els operatius terrestres en aquests punts, ha dit.

Amb els mitjans aeris, s'està refrescant el terreny amb les descàrregues i també amb retardant "per a possibilitar millors capacitats dels operatius terrestres".

CAUSES

Quant a les causes, atés que el diumenge a la vesprada es van registrar grans tempestes amb càrrega elèctrica, veu com a "possible" que un raig o llampec estiga en l'origen del foc, igual que en el cas dels onze incendis declarats aquest dilluns a la vesprada en la província de València, alguns d'ells també de "virulència", encara que el vent o la climatologia, juntament amb la perícia dels bombers, van ajudar al control.

De fet, segons informa la delegació territorial de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) en el seu compte de Twitter, unes 560 descàrregues procedents de rajos es van registrar aquest dimarts dins del territori de la Comunitat Valenciana, amb tempestes de matinada i a la vesprada nit.

En la zona, d'acord amb Aemet, durant l'any hidrològic, des de l'1 d'octubre de 2017, ha plogut molt poc, aproximadament la meitat del que sol ser normal. En l'estació meteorològica de Llutxent s'han registrat 281,3 l/m2, quan el normal són 539,7 entre octubre i juliol, segons explica.

En el moment de l'incendi, es va registrar en l'estació propera de Barx una temperatura màxima de 36,2ºC a les 17.50 hores, i la nit ha sigut càlida, amb una mínima de 21.1ºC.

Destacats