Opinió

Impunitat

Guardar

Diversos han sigut els aspectes del llegat que ens ha deixat la Transició Espanyola, de la dictadura a la democràcia actual i, diversos també, els efectes produïts per cadascun dels elements de l'esmentat llegat.

En l'actual entorn polític i social, on la corrupció ha arribat a cotes inimaginables d'indignitat política, atropellament a la ciutadania i saqueig de les arques públiques, en benefici de diverses quadrilles de delinqüents refinats, pot resultar desconcertant afirmar que la corrupció no és el problema fonamental d'aquest país, sinó solament un efecte derivat de l'articulació omnipresent i permanent d'un dels grans llegats del règim totalitari anterior: la impunitat.

La impunitat es manifesta, poderosament, en un gran ventall de possibilitats: falta de transparència, abús de poder, manipulació de les institucions per interessos partidistes, atacs a la separació de poders de l'estat, etc., aportant, per a aquelles persones que la gaudeixen, una percepció, amb aspectes de realitat, que es pot fer qualsevol tipus de coses sense que s'hagen d'assumir les conseqüències. Després, el resultat pot ser que no siga l'esperat, i que el sistema judicial actue en conseqüència, amb major menor celeritat, deixant-nos un panorama com el que tenim en la situació actual, amb un gran nombre de causes judicials obertes per corrupció i un bon nombre de persones encausades.

I és, precisament, eixa sensació d'estar embolicat per l'halo de la impunitat el que permet que molts representants públics tinguen unes activitats irregulars i delictives en el que moltes persones entenem com a corrupció.

Aquesta impunitat estructural ha sigut un dels llegats fonamentals d'una transició que va permetre que aquesta realitat continuara existint en forma semblant a com ho feia durant la dictadura. Aquesta impunitat estructural ha creat una síndrome d'habituació en la ciutadania que provoca una visió contemplativa del que, amb una altra perspectiva més crítica, seria absolutament intolerable en una democràcia plena, com la que suposadament tenim.

Acabar amb la impunitat, com a objectiu polític i social bàsic, pot suposar un profund canvi de valors en la societat, a través d'un pacte per a l'educació, per descomptat, però també treballant per la qualitat de les institucions com a mecanisme fonamental per a aconseguir aquest propòsit. El complicat, en aquest cas, serà promoure un canvi d'alguna cosa que és tan quotidià i ens resulta tan familiar que no existisca el grau de consciència necessari per a iniciar el procés. I si no, al temps.

Destacats