'Les imatges del poder', una reflexió sobre les estratègies comunicatives dels poderosos

Aquesta exposició estarà en el MuVIM fins al 15 d'octubre

Guardar

les-imatges-del-poder
les-imatges-del-poder

les-imatges-del-poderEl MuVIM ha presentat, aquest matí, l'exposició 'Les imatges del poder', una mostra que estarà en exposició fins al pròxim 15 d'octubre, i que pretén fer una reflexió sobre les estratègies comunicatives del poder, i com i per què han anat evolucionant amb el pas del temps. Però també mostra les crítiques que els pintors van saber amagar en els seus treballs, així com la utilització de les monedes com a eina de comunicació cap a la societat. Un recorregut històric, des del segle XIX fins a l'actualitat, que no deixarà indiferent a ningú.

A la inauguració ha assistit el Diputat de Cultura, Xavier Rius, que ha expressat la seua admiració per aquesta exposició. 'El MuVIM ha llançat una reflexió a la societat sobre com els poderosos cerquen aparentar i mostrar a la ciutadania el seu poder. Encara que, a voltes, quan més s'intenta donar una imatge pomposa, s'obté un resultat diferent de l'esperat. És necessari quan veiem a personalitats públiques ostentar una vara de comandament, pensar amb quin motiu ho fan'.

Per la seua banda, el Comissari de l'Exposició, Amador Griñó, també ha volgut explicar que 'en totes les exposicions ajuntem la història i l'art, però en 'Les imatges del poder', la iconografia és essencial. Per exemple, una corona no és només una peça ornamental de riquesa, sinó que té un rerefons. I això és el que hem de reconéixer per a poder interpretar-la perquè si perdem la memòria, perdem la nostra identitat. Les imatges no són només que veiem, sinó el que representen. Per això, aquesta exposició no és un mapa dels reis, sinó una mostra de com ells veuen i entenen el poder'.

les-imatges-del-poder'Les imatges del poder' comença amb una selecció de fotografia dels Reis Africans, realitzades per l'historiador d'art i fotògraf, Alfred Weidinger, que reflecteix el contrast entre la parquedat de poder real i la sumptuositat amb la qual posen davant la càmera per a representar aquest poder. En aquest sentit, Alfred Weidinger, ha explicat que 'aquestes imatges són fruit d'un treball de 15 anys. Quan vaig arribar a Àfrica em vaig adonar compte que ningú estava interessat a conéixer la seua història, a immortalitzar tot el que està passant. En aquestes fotografies, el 80% dels reis que apareixen mai havien sigut retratats'.

Aquesta interessant mostra continua amb una selecció d'imatges sobre els monarques borbònics, retrats de Franco o una selecció de monedes amb busts i lemes del moment en el qual van ser encunyades. Finalment, l'exposició acaba amb imatges de la més pura actualitat. Un passeig pel temps per a descobrir com ha canviat la representació del poder.

les-imatges-del-poderRafa Company, Director del MuVIM, s'ha referit a aquesta exposició com 'una mostra arriscada'. 'En la vida podem córrer alguns riscos, i 'Les imatges del poder' és un reflex d'això. Ajuntem fotografies de reis africans, amb monarques i amb monedes que insultaven als monarques. No volem deixar indiferent a ningú. Hem despenjat quadres dels nuclis de poder, com el Palau de la Generalitat, perquè estiguen en aquesta exposició. Som diferents, el MuVIM és el museu de la modernitat i la il·lustració, i aquest tipus d'exposicions són irrenunciables'.

54 fotografies, 25 pintures i 18 monedes conformen l'exposició 'Les imatges del poder', que completa el cicle 'Poder i Propaganda', que es va iniciar el 14 de juny.

Destacats