caixa popular

I CA, un centre d'art contemporani que fomenta la trobada entre la cultura i la ciutadania

Riba-roja de Túria inaugura l’I CA, Espai d’Art Contemporani “Es Castell”, amb la intenció de donar a conèixer propostes artístiques d’avantguarda a la Comunitat Valenciana

I CA, un centre d'art contemporani que fomenta la trobada entre la cultura i la ciutadania
12/05/2017 -

Riba-roja de Túria va acollir ahir la inauguració de l’I CA, Espai d’Art Contemporani ‘Es Castell’, un nou centre d’art contemporani que naix amb la intenció de convertir-se en lloc de referència per a la difusió de propostes artístiques a la Comunitat Valenciana. La inauguració ha sigut presidida per l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, l’artista i regidor de Ciutadans Francisco Caparrós, i els membres del Consell Assessor que avui han pres possessió del seu càrrec. L’acte ha comptat amb una nodrida presència de personalitats del món de la cultura, la política i l’art valencians. En paraules de l’Alcalde, “L’Espai d’Art contemporani ‘Es Castell’ “naix amb el propòsit de ser lloc de trobada de la cultura les arts i l’home del segle XXI. Un espai singular per a albergar propostes culturals singulars. Un lloc de diàleg i creació artística. Un espai d’experimentació.”

Este projecte sorgeix d’una proposta realitzada pel Grup Municipal Ciutadans al Ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria al setembre del 2016 per a donar un impuls a la política cultural local i apostar per propostes de qualitat que enfortisquen el desenvolupament individual i col·lectiu dels ciutadans.

Després de diversos mesos de treball, l’I CA ha obert avui les seues portes per a ser lloc de trobada entre la Cultura, l’art contemporani i la ciutadania. En paraules del regidor de Ciutadans, Francisco Caparrós, principal impulsor del projecte, “l’I CA vol ser una finestra oberta a propostes artístiques i culturals contemporànies d’avantguarda, on mostrar el més fresc del treball de creadors que desenvolupen projectes seriosos i coherents”.

expo_cucala_e_caEl centre ocupa les sales del castell de Riba-roja, el monument històric més antic de la població (el seu origen es remunta a l’època islàmica) i, sens dubte, el més emblemàtic del patrimoni local, amb una destacada presència arquitectònica i urbanística en la ciutat.

L’activitat que desenvoluparà l’I CA se suma així a la resta d’infraestructures culturals amb què explica la ciutat (2 conservatoris professionals de música i de dansa, 3 escoles municipals de música, dansa i teatre, un auditori, i els museus de ceràmica i d’Art Visigot Pla de Nadal la col·lecció del qual museogràfica ha sigut reconeguda recentment per la Conselleria de Cultura) per a fer de la creació i l’art un motor de creixement social ciutadà.

 

Un comité d’experts

Per al desenvolupament de les línies de continguts expositius, esta nova institució artística compta amb un consell assessor format per sis reconeguts experts del món de l’art i la cultura contemporanis: el crític d’art i catedràtic d’Estètica de la Universitat de València, Román del Carrer; l’artista i professor de la Facultat de Belles arts de València, José Sanleón; el degà de la Facultat de Belles arts de València, José Luis Cueto, el col·leccionista d’art i expresident de la Fundació la Canyada Blanch, Carlos Pascual de Miguel; l’assessor cultural de l’Ajuntament d’Alfafar, Enric Gómez; i l’arquitecte i expert en art, Rafael Alcón.

Durant la presentació, Román del Carrer ha desvetlat a grans trets els camins creatius que explorarà este nou centre. A saber:

  • Potenciar la creació emergent de qualitat a través d’exposicions individuals i col·lectives.
  • La realització de tallers i activitats formatives de sensibilització a l’art contemporani.
  • Conferències i taules redones sobre temes d’actualitat cultural.
  • Concerts i manifestacions culturals relacionades amb els temes que marcaran els nous temps -art, filosofia, disseny, tecnologia, i tot el que contribuïsca al creixement personal i col·lectiu en l’aventura de “els nous temps”.

Exposició inaugural: ‘Vigílies’ de Toni Cucala

L’artista valencià i professor de Belles arts Toni Cucala inaugura l’I CA amb una exposició que, sota el nom de “Vigílies”, suposa una reflexió entorn del poder simbòlic de les formes i un qüestionament dels suports pictòrics i els límits de la pintura.

Es tracta d’un conjunt d’obres de producció recent, amb formats, tècniques i materials molt diversos (fusta, resina, alabastre…) que transiten entre pintura i escultura i en les quals l’autor aprofundeix lliurement en el concepte de vigília desenvolupat per la pensadora María Zambrano en els seus escrits. Cucala se serveix d’açò per a mostrar la veritat de la pintura: obres nues, peces estranyes sense imatges ni referents, cossos místics, objectes de meditació la nuesa de la qual ens submergeix en un estat de vigília, d’alerta perceptiva amb la qual transcendir a la realitat.

La mostra s’acompanya d’un catàleg que inclou imatges de les obres exposades i un text del crític i professor de la Universitat Politècnica Ricardo Forriols.


semana memoria historica paiporta

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 − 4 =