Els 17 organismes, fundacions i empreses municipals seran homologats per a garantir la transparència i el rigor del seu funcionament

L’alcalde, Joan Ribó, i el regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, han presentat este jueves el Pla d’harmonització, que aprovarà hui la Junta de Govern

Guardar

homologación empresas
homologación empresas

La Junta de Govern Local aprovarà hui divendres l’elaboració d’un Pla-programa d’harmonització i homologació per a les fundacions municipals i altres organismes perifèrics de l’Ajuntament de València, amb la finalitat de dotar-los d’un marc comú quant a la transparència en la gestió, en la contractació i en altres qüestions, com ara les referides a la remuneració del personal directiu.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat este dijous la iniciativa, que despleg l’acord plenari aprovat el mes de juny passat en esta direcció. Acompanyat pel delegat d’Hisenda, Ramón Vilar, l’alcalde ha explicat que la proposta pretén “evitar que tornen a produir-se problemes tan seriosos com els que hem tingut en el passat”. És el cas, ha assenyalat l’alcalde, dels “forats econòmics detectats en el Palau de Congressos, que estem acabant de solucionar encara”, o del debat generat al fil de la investigació judicial de l’anomenat Cas Nóos, “sobre el caràcter públic o no públic de la Fundació Turisme València, que nosaltres hem plantejat, ja que el 90 % dels seus recursos procedixen de l’Ajuntament”.

Tal com ha destacat l’alcalde, i com es recull en la proposta, el Pla “no pretén la uniformitat dels organismes autònoms i fundacions, ja que cada un requerix el seu propi funcionament per les seues pròpies característiques”. “Però des de l’estricte respecte a les normes de cada un”, ha afegit Ribó, “hem de canviar d’un concepte de «regnes de taifes» a un «model federal».”

El Pla s’aplicarà als 17 ens públics dependents de l’Ajuntament: 6  organismes autònoms municipals (la Junta Central Fallera, el Palau de la Música, el Consell Agrari Municipal, la Fundació Esportiva Municipal, la Universitat Popular i l’OAM Parcs i Jardins Singulars i Escola de Jardineria Municipal), 5 fundacions (Turisme València, Observatori del Canvi Climàtic, InnDEA, Pacte per l’Ocupació i Fundació de la Comunitat Valenciana Policia Local de València), 4 societats mercantils (AUMSA, EMT, Mercavalència i Pla Cabanyal-Canyamelar) i 2 entitats públiques empresarials locals (Palau de Congressos i Mostra de València, esta última sense activitat actualment).

L’homologació de tots estos organismes permetrà la seua fiscalització i control economicofinancer per part de la Intervenció General de l’Ajuntament. Això permetrà, a més, controlar aspectes com la rendició de comptes, l’endeutament, la contractació de personal o la concessió de subvencions. “Partint del respecte a l’autonomia de la gestió”, ha explicat l’alcalde, “volem passar d’un model, com el de l’anterior govern del PP, en què cada un feia el que volia, a un de nou que es recolze en unes normes de gestió públiques, perquè el contrari”, ha afegit, “ens ha portat a significatius problemes econòmics, i inclús a acabar en els tribunals”.

El delegat d’Hisenda, Ramón Vilar, ha defensat este pla com “un model de transparència, de rigor i de control econòmic dels mitjans públics”, i ha recordat que també des de les instàncies europees s’insta el rigor en les administracions perifèriques. Vilar ha explicat, a més, que es crearà una comissió específica per a estudiar la realitat actual del Palau de la Música i quina figura de les quatre existents (organisme, fundació, societat o empresa) s’adequa més a esta realitat.

“No pot tornar a haver-hi problemes tan seriosos com els que hem tingut. Nosaltres”, ha manifestat l’alcalde Ribó, “som gent seriosa, i en els temes de funcionament volem gestionar seriosament.”

Les jornades municipalistes del pròxim mes de febrer

Ribó i Vilar han respost a les preguntes dels periodistes sobre altres aspectes d’actualitat, i concretament a les referides a la reunió d’alcaldes prevista per als dies 16 i 17 del pròxim mes de febrer. Ribó ha destacat la importància d’esta jornada d’alcaldes, en què s’abordaran molts temes d’importància per a la gestió municipal, com la necessitat de disposar d’un finançament adequat i d’acord amb les competències, o la capacitat de fer ús amb autonomia dels recursos públics. “Serà un debat de totes les formacions polítiques sobre inquietuds compartides, més enllà dels colors polítics”, ha assegurat l’alcalde Precisament, durant la seua visita ahir a la fira Fitur, Ribó va mantindre trobades tant amb l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, com amb l'alcalde de Màlaga, Francisco de la Torre, als quals va invitar personalment a les jornades.

Respecte a la iniciativa perquè en els municipis s’aplique el pagament de l’IBI (impost de béns immobles) a les propietats de les organitzacions religioses que no estiguen dedicades al culte ni a l’atenció social, el regidor Vilar ha defensat que en la societat actual “no pot haver-hi discriminació fiscal per motius de creences religioses”, i ha assenyalat la necessitat d’“obrir la via legislativa perquè no es produïsca esta discriminació, amb la qual, a més”, ha afegit, “la majoria dels fidels de les diferents esglésies tampoc està d’acord”.

Llicència per al col·legi 103

Finalment, Ribó ha confirmat als periodistes la concessió de la llicència d’obres per al nou Col·legi d’Infantil i Primària (CEIP) Número 103 del barri de Penya-Roja, que ha sigut firmada pels servicis municipals, després d’haver rebut la documentació corresponent d’ADIF que era necessària. “Lamentem el retard”, ha explicat l’alcalde, “però l’Ajuntament no podia concedir la llicència si faltaven determinats documents”. Cal recordar que l’informe de l’ADIF era obligatori perquè el solar en qüestió està dins de l’àrea de reserva de 20 metres a un costat i a l’altre de la via fèrria a Barcelona, abans de l’inici del seu tram subterrani. El nou centre s’alçarà sobre una parcel·la dels antics terrenys de la Cross cedida per l’Ajuntament.
Destacats