Colp policial a la màfia armènia a València

En una operació conjunta de la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra amb la col·laboració d'Interpol i Europol

Guardar

golpe_armenio_valencia
golpe_armenio_valencia

En el matí de hui, agents de la Policia Nacional i dels Mossos d´Esquadra estan desenvolupant una operació conjunta contra una de les majors organitzacions criminals d'origen armeni assentades a Europa. Més de 1.000 agents de tots dos cossos policials participen en un operatiu sense precedents en el qual es preveu detenir a 142 individus i practicar 73 entrades i registres en immobles de Madrid, Barcelona, València, Alacant, Albacete, Elx i Cartagena. El dispositiu compta amb la col·laboració d'Interpol i Europol que han traslladat fins al nostre país set agents i tres oficines mòbils instal·lades a Barcelona, València i Alacant per a analitzar totes les dades obtingudes en l'operació policial.

Investigació en dues fases

golpe_armenio_valencia2La recerca es va iniciar a principis del passat any 2016 a conseqüència del doble assassinat de dos ciutadans georgians vinculats a l'organització criminal liderada pel "ladron en ley" Kakhaber SUSHANSHVILI,, creant-se a aquest efecte un equip conjunt de recerca integrat per funcionaris de la Policia Nacional i dels Mossos d´Esquadra. Tot açò sota la direcció del Jutjat d'Instrucció número 2 de Terrassa (Barcelona) i la coordinació de la Fiscalia Especial Contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada.

Al llarg d'aquesta recerca, s'ha pogut comprovar l'existència d'una àmplia organització criminal assentada en tot el territori nacional de caràcter internacional dedicada a una multitud d'activitats delictives, especialment robatoris amb força en vehicles, trafique de drogues, contraban de tabac, corrupció en apostes esportives etc.

Vista l'amplitud i l'abast de l'organització, els agents van decidir dividir la recerca en dues grans fases. La primera es va desenvolupar el passat 28 de novembre de 2017 i es va desarticular un entramat criminal associat a l'organització criminal liderada pel Vor v Zakone Kakhaber SUSHANSHVILI. Es van realitzar més de 30 detinguts d'origen georgià i 14 diligències d'entrada i registre de domicilis i empreses i establiments associats a l'organització.

Ladrón en ley, màxim rang dins de l'organització

La segona fase s'està duent a terme en el dia de hui sobre la qual és, segons el parer dels investigadors, la major organització internacional d'origen armeni assentada a Europa, íntimament relacionada amb l'entramat criminal georgià desarticulat a la fi del 2017 i amb amplis vincles internacionals als Estats Units, França, Bèlgica, Itàlia i Lituània. Es preveu detenir aproximadament a 142 individus, la majoria d'origen armeni i a la pràctica de 73 entrades i registres en domicilis, empreses i establiments comercials en les províncies de Madrid, Barcelona, València, Alacant, Albacete, Elx i Cartagena. Entre els detinguts cal destacar que es troben 6 importants líders criminals catalogats amb rang de Vor v Zakone o "Ladrón en Llei" (màximes autoritats criminals en els països que formaven l'extinta Unió Soviètica).

Simultàniament, el jutjat ha procedit a l'emissió de cinc ordres internacionals de detenció i lliurament i al bloqueig de nombrosos comptes corrents i l'embargament de béns mobles i immobles.

Els integrants d'aquesta organització criminal armènia es dividien en dues grans faccions enfrontades entre elles i liderades cadascuna d'elles per un Vor v Zakone (ladrón en ley) d'alt rang, els qui al seu torn s'erigien com a caps d'altres Vor establits en diferents províncies espanyoles i en països estrangers.

Aquests Vor, juntament amb els seus homes de confiança, dirigien amb mà de ferro a una multitud de membres dedicats a diferents activitats delictives, tals com el tràfic de drogues i armes, tràfic il·lícit de vehicles sostrets, robatoris en domicilis, contraban de tabac, encobriment de joieria, corrupció en apostes esportives, suborns o extorsions.

Obschak, caixa comuna de l'organització criminal

Part dels beneficis obtinguts per aquests clans criminals eren aportats en forma de donació o impost a una caixa comuna, denominada obschak. Els caps mafiosos ordenaven acoquinar mitjançant agressions als qui no volgueren contribuir amb l'esmentada obschak, i fins i tot van arribar a ordenar la mort de dos integrants, fets que van ser frustrats pels investigadors en confiscar l'arma de foc que anava dirigida a tals efectes.

La xarxa criminal comptava amb la col·laboració d'altres líders criminals assentats en diferents països d'Europa, els qui al seu torn també rebien el seu sustente econòmic. Per a dur a terme aquest flux de capital il·lícit, els membres de l'organització amb càrrecs intermedis o superiors, utilitzaven a integrants de menor rang per a rebre i enviar els diners a través d'empreses especialitzades o fer lliurament en mà als grans capdavanters. Al seu torn, els diferents Vor gestionaven el capital il·lícit amb la finalitat de realitzar inversions patrimonials o compres de material subhastat per a vendre-ho en l'estranger i així blanquejar els beneficis.

Destacats