El Govern introduirà "millores efectives" en finançament autonòmic per a transitar cap a un nou model

Modificarà el funcionament del CPFF i avançarà en harmonització fiscal

Guardar

1599px-María_Jesús_Montero_Cuadrado_-_13.10.01_C.Hacienda_1
1599px-María_Jesús_Montero_Cuadrado_-_13.10.01_C.Hacienda_1

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha mostrat aquest dimecres la seua "ferma vocació autonomista" i ha anunciat que introduirà pròximament "millores efectives" en finançament per a transitar cap a un nou model, com la modificació del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) o avançar en harmonització fiscal, encara que ha reconegut que en aquesta legislatura "no donarà temps" a articular la reforma del finançament econòmic.

Durant la seua primera compareixença davant la Comissió d'Hisenda del Congrés per a detallar les línies generals del seu departament, Montero ha incidit en la necessitat de millorar els recursos per a les comunitats autònomes "per a garantir l'Estat de Benestar" i "reforçar el model constitucional".

Montero ha dit que treballaran en la reformulació de l'actual model, encara que ha lamentat que no es puga fer front a una reforma integral del mateix durant aquesta legislatura com a conseqüència del "nul treball polític" de l'anterior Executiu.

En aquesta línia, Montero ha qualificat d'"injust" i "desproporcionat" el repartiment dels objectius d'estabilitat que ha portat a les CCAA a un ajust "més dur" que l'escomés per l'Estat.

A més, ha dit que no creu que les reestructuracions de deute siguen substitutives de la reforma de finançament autonòmic, sinó que considera que ha de ser "compatible" amb els avanços en la reforma.

La ministra ha compartit el diagnòstic d'alguns portaveus de la Comissió, com Ferran Bel de PDeCAT, respecte que "s'ha fet recaure un major ajust sobre CCAA i ajuntaments".

"No van a trobar en mi una posició frontista enfront de la resta d'administracions", ha dit Montero, qui ha avançat que a través del "diàleg" s'aniran introduint a curt termini "millores efectives" en finançament de CCAA, i ha assegurat que "es convertiran en realitat".

Segons Montero, aquestes millores suposaran "una sort d'alleujament" que permetrà anar transitant cap a un nou model de finançament i anar de forma progressiva abordant les parts que componen la reforma.

En aquest sentit, s'ha referit al treball per a consensuar una valoració "real" de les necessitats de despeses dels serveis públics fonamentals, la concreció d'insuficiència financera, l'anàlisi de competències homogènies i de la fiscalitat per cada administració, i l'harmonització fiscal en determinats tributs o redistribució equitativa.

A més, ha avançat que es modificarà el funcionament del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) perquè "la veu i el vot de les CCAA siga més efectiu". Per a açò, es realitzaran grups monogràfics en el si del CPFF sobre tots aquests temes de finançament autonòmic.

Quant al finançament local, Montero ha assenyalat que s'aprovaran mesures per a orientar que els consistoris puguen recuperar competències que van perdre en el primer nivell d'atenció i compassar-ho al "correcte" finançament perquè parteix dels ingressos es destinen a despesa social.

LA REGLA DE DESPESA HA LIMITAT A CCAA I AJUNTAMENTS

La titular d'Hisenda ha subratllat que els ajuntaments i les comunitats autònomes han permés que Espanya complisca els objectius de dèficit i els compromisos europeus, per la qual cosa ha advocat per ser "sensibles" a la realitat amb "els recursos que siguen necessaris entre els diferents nivells administratius".

També ha reconegut que l'actual regla de despesa ha limitat a Comunitats i Ajuntaments i "no s'ha aplicat en el moment del cicle econòmic oportú".

L'OPOSICIÓ URGEIX A REFORMAR EL FINANÇAMENT

Per la seua banda, la pràctica totalitat de l'oposició ha reclamat a Montero la reforma del finançament autonòmic. Des del PP, Ana María Madrazo, ha criticat que fins fa un mes anara una "urgència" per al PSOE i "de sobte" s'haja ajornat a la següent legislatura.

Així mateix, el diputat de Ciutadans, Francisco De la Torre, s'ha sumat a les crítiques que acusen el Govern de no marcar entre les seues prioritats la reforma del finançament autonòmic i ha mostrat la seua disconformitat amb el Contingent Basc.

Mentre, Segon González, d'Units Podemos, ha reclamat objectius de dèficit "realistes" i ha preguntat sobre els impostos de plusvàlues, mentre que Josep Vendrell, d'En Comú Podem, ha instat a la ministra a modificar la regla de despesa mitjançant una ordre ministerial.

Des d'ERC, Joan Margall ha recordat l'infrafinançament respecte als serveis prestats per les CCAA i ha qualificat de "dramàtica" la referida a Catalunya, alhora que ha denunciat que el Govern haja decidit "de manera unilateral" no transferir 1,6 milions d'euros extra a les entitats del "tercer sector" a Catalunya, mentre que "rescata" a l'hipòdrom de la Zarzuela.

Del seu costat, el diputat del PdeCAT, Ferran Bel, ha demanat legislar "a curt termini" per a canviar la regla de despesa dels ajuntaments, mentre que Ignaci Candela de Compromís ha plantejat un mecanisme que tinga en compte la situació econòmica de les regions. Finalment, la diputada del PNB Idoia Sagastizabal ha advocat per fixar metes de dèficit diferenciades per a les comunitats.

Destacats