La Generalitat assumirà la gestió directa de l'Aeroport de Castelló

Guardar

Aeropuerto_de_Castellón-Costa_Azahar,_aeronaves_de_Ryanair_y_Blue_Air
Aeropuerto_de_Castellón-Costa_Azahar,_aeronaves_de_Ryanair_y_Blue_Air

La Generalitat Valenciana, a través de l'empresa pública Aerocas, assumirà a la fi de 2019 la gestió directa de l'Aeroport de Castelló, després del principi d'acord aconseguit amb l'operador privat Edeis per a resoldre el contracte signat en l'anterior legislatura, segons ha anunciat aquest divendres el cap del Consell, Ximo Puig, que ha visitat les instal·lacions.

L'operador francés Edeis, que gestionava fins al moment l'aeroport de Castelló, "es desvincularà" de la gestió "per falta d'entesa quant als objectius", segons ha precisat Puig, qui ha considerat que l'aeroport es consolidarà a través d'Aerocas i "garantirem el seu desenvolupament futur de la manera més eficient possible, sense desaprofitar recursos".

En la mateixa línia, Puig, que ha estat acompanyat pel secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i del director general de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha assegurat que la nova gestió per part de l'empresa pública Aerocas "és una eixida positiva per a la Generalitat en termes econòmics i estem segurs que també en termes de gestió".

El 'president' també ha informat que actualment la Generalitat està "en plenes negociacions amb Aena i el Ministeri" de Foment, ja que volen "evidentment" que l'operador aeroportuari "participe d'alguna manera, però anem a veure com". En tot cas, demanen "més compromís" al Govern amb l'aeroport, ja que, segons ha indicat Puig, el de Castelló ha de ser un aeroport "normal, amb una participació en la vida econòmica i social de Castelló des de la normalitat".

Puig, que ha subratllat que s'ha aconseguit eixir de la "fallida absoluta" que tenia l'aeroport, amb un deute de 150 milions d'euros, ha insistit que les intencions del govern autonòmic són "passar d'un aeroport ridiculitzat a cercar una situació de normalització" i, per això, "s'ha llançat una nova dinàmica de gestió raonable i clarament adossada als objectius".

"GENERAR INTERÉS CAP A LES EMPRESES"

"Hem de ser capaces de generar interés cap a les empreses" ha asseverat el 'president', i ha afegit que, al seu judici, "en aquests moments és molt possible, perquè l'aeroport té unes vies de comunicació molt interessants".

A preguntes dels mitjans sobre la possible venda de la infraestructura amb ofertes de compradors estrangers, Puig ha dit que "no hi ha cap oferta en ferma" encara que ha assenyalat que "sempre hi ha converses i estem disposats a escoltar sempre i a cercar la màxima rendibilitat, intentar traure-li el màxim profit possible".No obstant això, Puig ha subratllat que no volen que "mai deixe de ser un servei públic".

CONNEXIÓ AMB MADRID

El president autonòmic també ha insistit en la connexió de la base amb Madrid. "Hem demanat en reiterades ocasions que la línia Castelló-Madrid es declare d'interés general", ha incidit, ja que creu que és "la manera de posar a l'Aeroport de Castelló en el mapa" i ha apuntat que espera que "el nou Ministeri done per bona aquesta situació".

Referent a açò, també s'ha referit a la situació del mercat aeronàutic, que "passa per una situació complicada en què les companyies cada vegada tenen més exigències", però el 'president' ha remarcat que "és un servei públic que volem afermar".

El president ha visitat la zona habilitada en l'aeroport com a base d'operacions per a mitjans aeris destinats a l'extinció d'incendis. En concret, en una primera fase operaran des de l'aeroport l'avió de càrrega en terra que dóna servei tot l'any i l'avió amfibi de reforç. Puig ha subratllat que el recinte té unes possibilitats "enormes" en l'àmbit de la protecció civil i seguretat.

Arxivat a:

Destacats