Gaudeix com mai de la Cartuja de Ara Christi

Este dimecres 6 de setembre hi haurà visita guiada pel monument

Guardar

cartuja-flickr-1
cartuja-flickr-1

La Cartuja d'Ara Christi obri les seues portes per a tot aquell que vulga conéixer els seus misteris. Este monument, que es troba en el terme municipal del Puig, rebrà este dimecres 6 a partir de les 11.00 hores la visita de tot aquell que, per 1 euro, vulga gaudir de la visita guiada prèvia reserva (961959029/607229712 o en [email protected]) organitzada pel Puig Turístic.

El monument va ser declarat Bé d'Interés Cultural en 1996 i en el recinte es pot admirar la decoració de les diferents estades que la componen. Construïda en 1585 per Fra Antonio Ortiz, entre les seues dependències es pot gaudir de l'església, cel·les, claustre major, dos claustres menors, sala capitular, refetor, porteria, horta i quadres... el que a poc a poc la va ser convertint en una majestuosa construcció que avui dia es manté en peus encara que es creu que també va haver de comptar amb diverses estructures defensives i amb diverses torres que li donaven protecció, avui dia desaparegudes.

cartuja-cartujaActualment, la Cartuja s'obri al públic en visites concertades però també hi ha part d'ella que es pot gaudir com a restaurant on es pot organitzar noces, batejos, comunions, reunions o, simplement, un lloc on celebrar esdeveniments. Però en el seu moment va ser una comunitat religiosa. En ella es van instal·lar els monjos cartujos dependents de la Cartoixa de Porta-Coeli, de Serra (València). Moltes comunitats de monjos, frares i religioses van passar per eixes parets, l'última d'elles els Frares Caputxinos els qui a la fi dels 70 van abandonar les instal·lacions pel mal estat de conservació en el qual es trobaven.

En les visites guiades es recorren diferents estades de la Cartuja mentre les explicacions de la vida dels monjos fan que el complex encara adquirisca major admiració. Entre les estades originàries amb les quals explicava la Cartuja d'Ara Christi estan el Claustrillo de llevant, obra de Pere Azebedo i Antoni Miró, està estructurat en quatre galeries. Al voltant d'este s'organitzen diverses estades com la Capella dels difunts, les Capelles bessones, la Cel·la del prior. Des d'allí s'accedeix a la part nord en la qual es troba el Claustre Major, que va servir d'inspiració per als dos més xicotets dels laterals de l'església, és obra de Tomàs Mellado i del seu gendre Gaspar Sancho. Partint d'ací estarien les cel·les, en la qual encara es conserven dues de les cel·les originals. També es troba la Torre, parella d'una altra idèntica que s'alçava en l'ala nord-occidental. Seguint el recorregut del claustre es troba el Trasagrario, totalment decorat amb esgrafiats cromàtics de llenguatge renaixentista que incideixen en el seu marcat caràcter eucarístic, la Sagristia, el Claustrillo de ponent des d'on es distribueixen el Locutori, la Capella de Santa Ana, l'Aula o sala capitular i el Refetor.

Altres dates queden fins que acabe l'any per a gaudir d'este meravellós monument. Dimecres que ve 20 de setembre; a l'octubre l'11 i 25; al novembre el 8 i el 22 i, finalment, per a tancar l'any el 6 i 20 de desembre. Oportunitats per a visitar i gaudir de la pau dels seus jardins i estades hi ha, solament cal cercar el buit i desitjar perdre's en la tranquil·litat d'un monestir cartujo.

Destacats