A Lira de Ribadavia, guanyadora de la Tercera Secció del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València

Colòmbia i València se'n porten el segon i tercer premi. Hui serà el torn de la Segona Secció

Guardar

a lira de ribadavia
a lira de ribadavia

  • De cara a nous temps però sense oblidar la tradició
  • Arranquen els concerts del precertamen
  • Trotar com un centaure en la Tercera Secció
  • Vicente Ortiz: "Qualsevol xicoteta oportunitat pot dur-te a la més gran"

El Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València ja té els seus primers guanyadors: A Lira de Ribadavia (Orense), la Banda Municipal Soacha-Cundinamarca (Colòmbia) i la Societat Musical Santa Cecilia de Xera (València). Aquestes són, per al jurat, les que millors actuacions han fet en la Tercera Secció i les que contagiaran les ganes i il·lusió a la resta de participants d'aquesta 132 edició, que embolicarà el Palau de la Música fins a aquest diumenge.

El Primer Premi de la Tercera Secció és per a A Lira de Ribadavia, la formació més antiga de Galícia. Sota la batuta de Xabier Oliveira Blanco, van aconseguir 354 punts del jurat gràcies a la seua interpretació de Sagittarius, l'obra obligada, i de Terra de Reis, una obra del compositor Pere Sanz Alcover que ha sigut interpretada per moltes bandes gallegues. A més, van tenir una gran presentació amb el pasdoble fora de concurs Brises del Tea (d'Iñaki Lecumberri) i van poder sentir en tot moment l'afecte dels seus amics i familiars, que van omplir de blau la Sala Iturbi amb les seues samarretes.

La cara d'il·lusió també va estar en la plantilla de la Banda Municipal Soacha-Cundinamarca. I és que la banda colombiana va aconseguir alçar-se amb el Segon Premi, amb Guillermo Escobedo Blanco com a director. En concret, a més de l'obra obligada de Guillermo Ruano, van interpretar Lament, de Francisco Tamarit, i el pasdoble La Calle Mayor de Luis Serrano Alarcón. Per poc no van aconseguir el primer lloc, ja que es van quedar a sol 8 punts de A Lira de Ribadavia, amb 346.

La Societat Musical Santa Cecilia de Xera va completar el podi en obtenir 320 punts i el Tercer Premi de la Tercera Secció. Els seus músics, molts d'ells joves, van sorprendre amb l'obra obligada, l'obra lliure, Vesuvius (de Frank Ticheli) i amb el pasdoble La Morenica de Manuel Carrascosa. Amb Santi Miquel al capdavant, la banda valenciana també va poder veure l'afecte i estima del seu públic, doncs la localitat va posar a la disposició dels veïns un autobús gratuït per a animar-los.

No obstant això, aquestes no van ser les úniques a competir, ja que enguany es va completar el contingent en aquesta secció. Amigos de la Música de Dúrcal (Granada), la Unió Musical "La Primitiva" de Castell de Castells (Alacant) i la Societat Recreativa Musical d'Altea la Vella (Alacant) també es van lliurar al màxim per a tractar d'aconseguir un dels premis.

D'aquesta manera, el jurat de la 132 edició del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València va repartir ahir 3.000 euros per a Ourense, 1.500 per a Colòmbia i 1.000 euros més per a València. Aquesta vesprada, de nou a partir de les 17 hores en la Sala Iturbi, tindrà un paper molt complicat per a puntuar a l'Agrupació Musical Montesinos, la Societat Musical "La Armónica" de Cox (ambdues d'Alacant), Unión Musical de Pozuelo de Alarcón (Madrid), la Unió Musical de Torre Pacheco (Múrcia), la Societat Artística Musical de Benifaió (València) i la Symphonisches Blasorchester Kreuzlingen (Suïssa).

Aquestes són les sis bandes que pujaran el llistó en la Segona Secció. Seguint la dinàmica del concurs, hauran de tocar un pasdoble fora de concurs, una obra de lliure elecció i una obra obligada, Un deber de amor. El seu compositor, Vicente Ortiz Gimeno, compta a València Extra en una entrevista que Miguel Hernández estarà més viu que mai a través de les seues melodies.

Destacats