Més pressupost en 2019 per als futurs pulmons verds de València

Guardar

parque-central
parque-central

El pressupost de l'Ajuntament de València per a 2019 creixerà especialment en la partida destinada a la delegació de Parcs i Jardins amb la finalitat de donar cobertura al manteniment de noves zones verdes obertes en la ciutat com el Parc de Malilla i el Parc Lineal de Benimàmet i a la primera fase del Parc Central, l'obertura del qual està prevista per a la pròxima tardor.

Així ho ha avançat, en una entrevista a Europa Press, el regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, que ha indicat que els comptes municipals del pròxim any, en les quals ja es treballa, "no creixeran excessivament" respecte a les de 2018 encara que estaran en la línia d'"els pressupostos lleugerament expansius" i amb "creixements continus" elaborats pel Govern de la Nau.

L'edil ha apuntat que al setembre es tindrà ja "una aproximació a ingressos" per a començar a "veure les aplicacions en despeses". Ha dit que el de 2019 serà "un pressupost que atendrà, com sempre, les necessitats marcades per compromisos i contractes" i ha destacat que haurà de tenir en compte aspectes com "els nous espais que ha d'atendre Parcs i Jardins".

"Han entrat en funcionament el Parc Lineal de Benimàmet, el Parc de Malilla i s'haurà de fer una previsió, almenys, d'un quadrimestre, per al Parc Central", ha manifestat Vilar. Així, ha exposat que "sembla fora de discussió política que s'ha d'augmentar la dotació pressupostària" per a la citada delegació. "Hi ha qüestions que són així de clares i unes altres que requereixen el debat polític en el si del govern", ha afegit.

Respecte al repartiment del pressupost entre els diferents regidors del govern local i preguntat per les tensions entre els tres grups que ho integren --Compromís, PSPV i València en Comú-- en fer eixa distribució, el titular d'Hisenda ha dit que cada edil vol dotació suficient per a atendre "les seues necessitats de gestió".

"És evident que som un equip de govern cohesionat però pluripartidista i sempre hi ha matisos", ha apuntat encara que ha afirmat que eixes diferències es donen en qualsevol executiu. Vilar ha comentat que quan li arriben els primers esborranys de peticions de cada delegació es "multipliquen per cinc les possibilitats reals" i ha exposat que a partir d'ací s'inicia el debat per a quadrar els comptes i determinar "el més prioritari.

A més de la major dotació prevista per a 2019 en Parcs i Jardins, ha considerat que un altre tema sobre el qual "no hauria d'haver-hi debat" són "les qüestions que afecten la creació d'ocupació", tenint en compte que la ciutat segueix "tenint un problema d'ocupació important". "Crec que estaria fora de tota discussió que la creació d'ocupació en un pressupost siga prioritària", ha indicat.

D'altra banda, Vilar ha ressaltat la voluntat que "el pressupost estiga aprovat dins del termini i en la forma escaient, almenys inicialment, abans que finalitze l'any". Ha recordat que València ha sigut una de les primeres grans ciutats a tenir els comptes de 2016, 2017 i 2018 aprovades abans d'iniciar-se l'exercici corresponent malgrat tenir "un govern molt plural". "Açò té una radiografia molt exacta, indica que funcionem cohesionats i que existeix disposició a l'acord", ha plantejat.

EIXIR DEL PLA D'AJUST

Ramón Vilar ha avançat també que l'executiu local es planteja "acabar d'amortitzar al voltant de 37 milions d'euros procedents del Pla de Sanejament Financer, d'uns crèdits de l'ICO que es van concedir a l'Ajuntament per a pagar factures pendents" i ha indicat que es creu que d'aquesta manera es podria "eixir, fins i tot, del Pla d'Ajust que es va imposar com a conseqüència d'aquest deute".

"Estem treballant-ho molt i no és descartable que amortitzem a més eixos 37 milions que queden de préstecs que es van donar per a poder pagar les factures i eixir-nos del Pla d'Ajust. Seria molt interessant i podria encaixar", ha manifestat el responsable d'Hisenda, que ha precisat que aquest és un tema que "no està encara tancat" encara que "sí molt treballat i estudiat".

Així mateix, Vilar ha valorat la gestió econòmica del Govern de la Nau i la seua decisió d'"augmentar la recaptació" a través de "la millora de la gestió" i mantenint "la congelació" de tributs. "Estic molt satisfet de la recaptació que estem efectuant en matèria tributària i en inspecció. Demostra que l'esquerra sap gestionar la hisenda pública sense haver d'incrementar els impostos".

"IGUALA L'OBLIGACIÓ DE PAGAMENT"

En aquest punt, ha destacat els resultats del conveni amb la Generalitat per a fer efectiu el cobrament de sancions, impostos i taxes de l'Ajuntament de València a ciutadans o empreses els comptes bancaris de les quals estan fora d'aquest terme municipal. "Aquest acord iguala l'obligació de pagament entre els ciutadans que tenen els seus comptes en la ciutat i els que no la tenen", ha dit.

El regidor ha subratllat, així mateix, les mesures adoptades per a disminuir de manera "espectacular" el deute municipal, "sense reduir la prestació de serveis" i per mitjà d'amortitzacions anticipades, renegociació i canvis de tipus d'interés "en condicions favorables, de variable a fix", i "aprofitat que els diners estaven barats".

"El que no paguem en interessos ho podem gastar en serveis per als ciutadans", ha indicat, al mateix temps que ha assenyalat que es preveu que el deute, que "entre 2010 i 2011 va arribar als 1.000 milions se situe al tancament de 2018 per sota dels 470".

Destacats