El Palau de la Música acollirà el Fòrum Internacional de Música

Guardar

foro-internacional-musica-palau
foro-internacional-musica-palau

El Palau de la Música de València acollirà, els pròxims dies 22, 23 i 24 de novembre el Fòrum Internacional de Música "Anem a escoltar-nos", que comptarà amb ponències, comunicacions, taules redones i debats d'especialistes i representants de nombrosos països de tot el món (Brasil, Argentina, Mèxic, Itàlia, França...) i distints punts del territori estatal.

La iniciativa ha sigut presentada aquest matí per la regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello; el director del Palau, Vicent Ros; el subdirector de música, Manuel Muñoz; el Director del Fòrum, Juan Ángel Vela del Camp; i el dissenyador Boke Bazán.

Es tracta d'un esdeveniment en el marc del 30 aniversari del Palau de la Música, i s'ha organitzat amb el títol genèric "Anem a escoltar-nos". Tal com ha explicat Glòria Tello, "no és casualitat que aquest fòrum comence el 22 de novembre, el Dia de la Música; a més, es tracta d'un brillant colofó al 30 aniversari del Palau de la Música, i volíem ser la seu d'un esdeveniment de tanta rellevància perquè som un referent cultural i musical de la ciutat".

Del 22 al 24 de novembre "València es convertirà en el centre internacional de debat musical, on volem – ha subratllat la regidora- ser una plataforma d'expressió artística per a tot el món, un lloc de trobada per a forjar relacions i poder escoltar-nos els uns als altres". La presidenta del Palau ha expressat que l'objectiu és que el Palau siga "un epicentre de debat multidireccional en el qual participen alumnes i professors de conservatoris i universitats, musicòlegs, professionals de sector i públic general".

Per la seua banda, Vicent Ros ha assegurat que "el Palau ha de ser la plataforma per a recuperar el patrimoni de la música, i aquest fòrum és un pas més per a aconseguir-ho, ja que en ell es debatrà tant sobre el present com sobre el futur de la música". Segons Ros, el Palau és "la seu perfecta per a acollir aquest fòrum, ja que és un auditori en què tenen cabuda tots els gèneres musicals", i ha afegit que "és una plataforma idònia per a situar a València en el lloc que li correspon internacionalment". "Hem de creure'ns més el que som", ha conclòs Vicent Ros.

El dissenyador Boke Bazán, autor de la campanya d'imatge que sustenta aquesta trobada, ha explicat les característiques del seu treball, i ha assenyalat que el fòrum "és el punt de trobada per a escoltar-nos tots, per això la campanya de comunicació, a través dels colors, tendències i edats, va encaminada a això".

Manuel Muñoz ha afirmat que "el Palau de la Música de València ha sigut decisiu en la vida musical nacional i de la ciutat". I, finalment, el director del Fòrum, Juan Ángel Vela del Camp ha argumentat que aquest "servirà per a saber on estem, on volem arribar i deixar tots els temes sobre la taula". Sobre el programa ha incidit en el paper de l'ensenyança i educació en la música, i ha destacat en la jornada central del fòrum, que està dedicada a València, "tant per la importància de les bandes de música com pel paper cultural i social del Palau. Serà l'eix central de tota la trobada".

Els assistents podran inscriure's online, amb un preu de 20 euros per al públic general, i 10 euros per a estudiants.

PROGRAMA

JORNADA DIA 22: La necessitat de la música

10.00 h HALL SALA RODRIGOAcreditacions

11.30 h SALA RODRIGOACTE INAUGURALGlòria Tello, Regidora de Cultura, Presidenta del Palau de la MúsicaVicent Ros, Director del Palau de la MúsicaJuan Ángel Vela del Campo, Director del Fòrum Internacional de Música (València)

12.00 h SALA RODRIGOPonència InauguralBegoña Lolo, Directora del Centre Superior d'Investigació i Promoció de la Música de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM): La gestió musical és un mitjà per al progrés cultural?

16.00 h SALA RODRIGOTaula redonaMúsica, per què i per a qui. Una mirada estimulant des dels marges.Moderador; Juan Ángel Vela del Campo, director del Fòrum Internacional de Música (València)

Javier Elzo, Catedràtic emèrit de sociologia de la Universitat de Deusto: Els joves i la música clàssica: raons d'un desacord.

José Antonio Falcao, Director Centre UNESCO d'Arquitectura i Art: La perifèria com a centre (o al revés de Penèlope)Ramón Andrés, assagista i estudiós de la música: Sentir, escoltar, pensarArnoldo Liberman, escriptor i metge psicoanalista: Música, imagineu-vos

18.00 h SALA MARTÍN I SOLERTaula redonaLa presència de la dona en el panorama musicalModeradora: Pilar Parreño, professora de viola de l'Orquestra de València

Claudia Montero, compositora: La força de la dona en la creació musicalPilar Rius, Presidenta de l'Associació de Dones en la Música:Beatriz Fernández, directora d'orquestra:

18.00 h SALA RODRIGOTaula redonaEducació musical i motivacióModerador: Juan Ángel Vela del Campo, director del Fòrum Internacional de Música (València)

Julián Jesús Pérez Fernández, professor titular de Música en Secundària i doctor en Didàctica de la Llengua i Literatura: A ritme de clàssics... i modernsJoao Guilherme Ripper: compositor: Mitologia i encantament en la formació de noves audiències per a l'òpera.Andrés Moreno Mengíbar, Crític musical, doctor en Història i professor d'ensenyament secundari:

JORNADA DIA 23

I-EL FENOMEN DE LES BANDES DE MÚSICA EN EL TERRITORI VALENCIÀ

9.00 h Sala RodrigoPonència:Salvador Astruells, doctor en musicologia: El fenomen bandístic a la Comunitat Valenciana. Xifres per a la seua comprensió.

10.45 h Sala RodrigoComunicacions i debatL'educació en les bandes de música.Moderador: Juan Ángel Vela del Campo, director del Fòrum Internacional de Música (València)

Remigi Morant, Director del Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Universitat de València. Vicepresident primer de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (F.S.M.C.V.): La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, una aposta per l'educació musical.

Elvira Asensi, Professora Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la Universitat de València: La funció social i educativa de les bandes de música valencianes.

Sixto Ferrero, Redactor de Cultura i crític musical del Diari La Veu: Les bandes en la premsa: situació, dificultats i mesures

12.30 h Sala RodrigoComunicacions i debatMúsica i festa. Trencant límits entre música clàssica i popular.Moderador: Pedro Manuel Rodríguez Navarro, President de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (F.S.M.C.V.)

Frederic Oriola Velló, historiador: La música festera dels moros i cristians. Esbós per una perioditzacióJosé Rafael Pascual Vilaplana, Director de la Banda Municipal de Bilbao: Aproximació a la història del repertori original per a bandaDaniel Belloví, Membre del Comité Organitzador del Certamen Internacional de Bandes de Música "Ciutat de València": CIBM València, La Festa de la MúsicaFernando Bonete, Director Titular de la Banda Municipal de València: Un any en la vida de la Banda Municipal. La Banda i les festes de la seua ciutat.

12.30 h Sala Martín i SolerComunicacions i debatValor patrimonial de les Societats MusicalsModerador: Juan Ángel Vela del Campo, director del Fòrum Internacional de Música (València)

Bernardo Adam Ferrero, Compositor i director d'orquestra. President de la M. I. Acadèmia de la Música Valenciana: Repertori i plantilles internacionals de la música de ventJorge García, Cap del departament de Documentació. Direcció adjunta de Música Institut Valencià de Cultura: Música a la llum-el patrimoni cultural en les societats musicals.Ferran Escrivà-Llorca, musicòleg, Universitat Jaume I (Castelló): Músics, mestres i oients: el factor humà en les històries de les societats musicals

II- L'IMPACTE DEL PALAU DE LA MÚSICA EN LA VIDA CULTURAL I SOCIAL VALENCIANA

16.00 h Sala RodrigoPonència: Ricard Pérez Casado, exalcalde de València: Palau de la Música de València: un projecte de ciutat i país

17,00 h Sala RodrigoComunicacions i debatL'educació, ferramenta de futur.Moderadors: Ricardo Callejo, Director del Conservatori Professional de Música de València / Juan Ángel Vela del Campo, director del Fòrum Internacional de Música (València)

Fani Blanch, Directora del Conservatori Professional de Música de Torrent: El projecte d'inclusió educativa "Tots músics, tots diferents"Ana María Botella Nicolás, Directora de l'Aula de Música del Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València: La música en la Universitat de València: gestió, investigació i docènciaAna Luisa Chova, catedràtica de cant Conservatori Superior de Música de València: El Taller d'òpera del Palau de la Música. Un projecte pionerRafael García: Doctor en psicologia i professor al Conservatori Superior de Música d'Aragó: Noves ferramentes en l'estudi de la música. Entrenament mental.

Berta Esparza, Coordinadora d'imatge, comunicació i màrqueting. Projecte socioeducatiu del Palau de la Música: El projecte educatiu i social del Palau de la Música

17,00 h Sala Martín i SolerComunicacions i debatHistòria del Palau de la Música. El seu impacte en la vida cultural valencianaModerador: Manuel Muñoz, subdirector del Palau de la Música

Javier Casal, exdirector de l'Àrea de Música de l'IVAECM, del Palau de la Música de València i del Teatre de La Zarzuela de Madrid: El Palau de la Música. Una història d'èxitEnrique Palomares, concertino de l'Orquestra de ValènciaJosé Doménech Part, pianista, musicòleg i crític musical: El Palau, abans i després de la música a València.César Rus, crític musical del diari Las Provincias i corresponsal de la revista Ópera Actual: El Palau de la Música i el seu paper dins del panorama musical nacional i localJoaquín Guzmán, crític musical diari ABC:

19,00 h Sala RodrigoComunicacions i debatTrencant límits. Altres formes d'entendre la música, altres públics.Moderador: Juan Ángel Vela del Campo, director del Fòrum Internacional de Música (València)José Antonio Orts, compositor i artista plàstic: Música i art sonor. Noves possibilitats expressivesSole Giménez, cantant i membre del Consell Valencià de Cultura: Altres gèneres musicals, altres públics en les programacions dels auditoris clàssicsMarisa Esparza, Directora artística i intèrpret en Estil Concertant. Professora d'Interpretació de la música antiga al Conservatori Superior de Música de Castelló: Presència de les músiques històriques en la programació dels auditoris clàssics a Espanya

Luca Chiantore, músic i musicòleg: Investigació artística i paradigmes nous en la interpretació musical: una experiència personal entre l'aula i l'escenari

Enrique Monfort, arxiver documentalista de l'Orquestra de València: Les noves tecnologies com a ferramentes de difusió i captació de públics nous

19,00 h Sala Martín i SolerTaula redona amb debat:Al voltant d'una exposició.Moderadors: Luisa Carrillo/Armand LlácerIntervé:Rafael García, Doctor en psicologia i professor al Conservatori Superior de Música d'Aragó; Laura Hortelano, historiadora; Salvador Astruells, doctor en musicologia; Remigi Morant, Director del Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Universitat de València i Vicepresident primer de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana; Elvira Asensi, Professora Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la Universitat de València; José Luis Galiana, saxofonista, improvisador, escriptor i editor; Jordi Reig, musicòleg; Juan Vitoria, crític musical; Jorge García, Cap del departament de Documentació, Direcció adjunta de Música Institut Valencià de Cultura.

JORNADA DIA 24. Un futur obert

9.00 h SALA RODRIGOTaula redonaPassat i present del Palau de la Música.Moderador: Juan Ángel Vela del Campo, director del Fòrum Internacional de Música (València)

Arturo Reverter, crític i assagista musical: Les grans caixes de ressonància musical. El públic com a coprotagonistaJuan Carlos Garbayo, pianista i fundador del Trío Arbós: La música de cambra en la programació dels auditoris espanyolsCarmelo di Gennaro, exdirector de l'Institut Italià de Cultura de Madrid: Els espais de la música: el cas de l'Auditori de l'Orquestra Verdi de MilàJosé Vicente Castelló, trompa solista de la Mahler Chamber Orchestra. Professor ESMUC Barcelona: Auditori o Sala de Concerts?

11.00 h SALA RODRIGOTaula redonaLa importància dels auditoris. Una visió internacionalModerador: Juan Ángel Vela del Campo, director del Fòrum Internacional de Música (València)

Joachim Pflieger, responsable artístic de la Galeria Thaddaeus Ropac de París i SalzburgSergio Vela, director d'escena i promotor artístic: Els recintes per a les arts escèniques i musicals a Mèxic i Iberoamèrica. Reflexions sobre l'autonomia de gestió, el finançament públic i el mecenatge.Enrique Rojas, exdirector gerent de les orquestres de Tenerife, Galicia i Castella i Lleó:

16.00 h SALA RODRIGOTaula redonaFutur del Palau. Projecció local i internacionalModerador: Juan Ángel Vela del Campo, director del Fòrum Internacional de Música (València)

Jorge Culla, intendent dels Teatres del Canal de Madrid i Teatre Auditori de San Lorenzo de El Escorial:Gustavo Tambascio, director d'escena: El futur de les arts escèniques i musicals en el continent americàJosé M. Nácher Escriche, Professor Titular Economia Aplicada de la Universitat de València: Ciutats Creatives, Music Cities i les opcions de ValènciaVicent Ros, Director del Palau de la Música: Un Palau obert, un Palau de futur

17.30 h SALA RODRIGOPonència de clausuraDinko Fabris, President de la Societat Internacional de Musicologia: Música sense fronteres: des del coneixement a una visió utòpica per un humanisme musical nou

18.30 h SALA RODRIGOActe de clausuraGloria Tello, Regidora de Cultura, Presidenta del Palau de la MúsicaVicent Ros, Director del Palau de la MúsicaJuan Ángel Vela del Campo, Director del Fòrum Internacional de Música (València)

DISSABTE, 25 DE NOVEMBRE 2017

12.30h. JARDINS DEL PALAU DE LA MÚSICAConcert:Banda de Dones de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV)Lidón Valero, directora

Destacats