L'Expoforum 2019: una oportunitat perquè València puga ressorgir de les cendres

Aquest matí s'ha presentat el projecte que pretén impulsar la ciutat com va ocórrer amb l'Expoforum de 1909

Guardar

expoforum
expoforum

El 22 de maig de 1909, València va armar-se d'il·lusió, treball i constància per a convertir-se en una nova ciutat de cap a peus. Va ser en aquesta data quan es va celebrar l'Expoforum 1909 que la va catapultar a una nova era gràcies als avanços i activitat que va albergar, però sobretot, que va encaminar per als anys següents fins hui, 110 anys després. Amb la mateixa idea, Expoforum 2019 té com a objectiu renovar València i demostrar tot el seu potencial en àmbits com l'economia, la investigació científica, la cultura, la sostenibilitat o la mobilitat, segons ha explicat Carmen de Rosa, la presidenta de la Fundació Ateneu Mercantil. "La capital va demostrar que podia ressorgir de les seues cendres i ara pot tornar a fer-ho del 8 de gener al 8 d'abril", ha afegit.

Així, desenvolupat per l'Ateneu Mercantil de València i amb l'ajuda de l'Ajuntament, Les Corts i la Generalitat Valenciana, surt per a fer front a "l'evident dèficit reputacional" que envolta la ciutat i mostrar que amb esforç, sostenibilitat i constància es pot canviar la situació, en paraules de la presidenta. D'altra banda, per a demostrar que es pot tirar endavant amb recursos propis i convertir-se en la gran plataforma per als projectes de la terra. A més, té com a objectiu aprofitar les institucions i edificis emblemàtics sense necessitat de crear altres infraestructures i, per últim, fer que València siga líder de la digitalització.

Sis eixos d'actuació

D'aquesta manera, l'esdeveniment que va acollir invents i avanços com l'enllumenat públic elèctric, el fonògraf, el cinema, una gran muntanya russa, la primera escala mecànica d'Espanya o la primera gran cursa ciclista de la capital, s'adapta a les necessitats actuals del segle XXI. En concret, actuarà seguint sis eixos: "pensar en digital", "connectar documents", "desenvolupament i sostenibilitat", "mobilitat de persones i productes", "esport, salut i espectacle" i "música, art, festa i gastronomia", segons explica Carmen de Rosa.

En primer lloc, amb "pensar en digital", l'objectiu és que la societat puga gaudir d'una experiència multisensorial i de la intel·ligència artificial amb conferències i investigacions. La següent serà "connectar documents", centrada principalment en les noves fórmules de comunicació i d'informació amb la revolució digital.A continuació, amb "desenvolupament i sostenibilitat" es farà una ruta verda per l'Horta i els llocs naturals més importants de la ciutat. En quart lloc, l'Expoforum 2019 se centrarà en el passat, present i futur de la mobilitat per a impulsar el transport públic valencià a través de "mobilitat de productes i persones". A més, gràcies a "esport, salut i espectacle", s'organitzaran diversos esdeveniments esportius per a tots els públics. Finalment, serà amb "música, art, festa i gastronomia" on s'impulse la cultura i tradició valenciana amb dinars i sopars de cuiners amateurs acompanyats de bandes de música.

No obstant això, fins a la presentació definitiva del projecte en octubre, no es coneixeran els esdeveniments que es desenvoluparan des del 8 de gener fins al 8 d'abril de 2019. El que sí que s'ha confirmat és que, a diferència de l'Expoforum 1909, "no serà una Exposició a l'ús, sinó que el recinte serà tota la ciutat i els actes tindran lloc en edificis existents com museus, teatres, recintes ferials, jardins, instal·lacions esportives, tinglats de La Marina, la Ciutat de les Arts i les Ciències, el riu o la Plaça de l'Ajuntament", ha indicat de Rosa.

A l'acte de presentació als mitjans també han acudit representants de les institucions. La primera a intervindre ha sigut la regidora de Cultura i Patrimoni Glòria Tello, en representació de l'alcalde Joan Ribó, qui assegura que és una rememoració necessària perquè aquest fet va marcar l'entrada de València en la modernitat i va millorar la situació de moltes empreses de la terra. Tampoc ha faltat Enric Morera, president de Les Corts valencianes, que ha declarat: "És important que ens preparem per als canvis que vindran i donaran suport amb iniciatives com aquesta, sobretot en un moment on els valencians estem units contra l' infrafinançament".

Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, ha sigut l'encarregat de concloure l'acte i s'ha mostrat il·lusionat amb aquesta iniciativa: "La gent no sap, per exemple, que a València hi ha més fibra òptica que a París o Londres, de manera que hem d'aprofitar aquesta ocasió. És la segona gran oportunitat per a visualitzar 'el moment valencià' que experimentem i els valencians ho mereixen", ha dit. A més, al costat de Carmen de Rosa, ha destacat el treball conjunt de les institucions públiques i privades i ha llançat un missatge: "La Comunitat Valenciana pot funcionar si la societat, les administracions i les institucions privades funcionen com a motor".

Destacats