Experts analitzen a Quart de Poblet les claus per a implantar l'administració electrònica amb èxit

Guardar

3-1
3-1

El Centre Cultural El Casino de Quart de Poblet ha acollit aquest matí una jornada pionera sobre Govern de les Tecnologies de la Informació en les Administracions Públiques, que ha comptat amb la participació d'experts reconeguts internacionalment en aquest àmbit.

Entre les conclusions que s'extrauen de la trobada està la necessitat imperiosa que el treball dels departaments de TI (gestió) s'alinee amb els objectius que prèviament ha establit el govern de l'administració, no poden funcionar com una illa ni operar sense una estratègia definida i sense tenir una preparació que va més enllà del purament tècnic, com és el coneixement del marc legal d'obligat compliment que afecta a tot el procés de modernització administrativa.

Així mateix, s'ha incidit que l'administració electrònica no solament és una opció, és una obligació establida legalment per a tots els agents que operen amb les administracions públiques, excepte per a la ciutadania en alguns casos, per la qual cosa, cal implementar els recursos necessaris per a implantar-la segons la legislació vigent, i fer-ho a més de forma eficaç i eficient. En aquest sentit, també s'ha abordat la necessitat d'implicar a tota l'organització, però també de donar als ciutadans i les ciutadanes les eines necessàries perquè puguen adaptar-se a aquestes noves formes de relació amb les institucions públiques.

Tots els participants han coincidit que es tracta d'un procés complex, que planteja moltes dificultats, sobretot a les administracions locals més xicotetes. Per açò, la jornada ha comptat amb la participació com a ponents de Javier Peris, IT&Business Strategist, premi Harold Weiss d'ISACA Internacional i Premi Nacional TI de itSMF Espanya, i de Renato Aquilino, llicenciat en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya, especialista universitari en protecció de dades i privadesa en la Facultat de Dret de la Universitat de Múrcia, IT Sènior Consultant&Auditor. Tots dos han analitzat en profunditat el marc de treball COBIT®5, que reuneix tots els passos i processos necessaris per a abordar temes tan complexos com l'esquema nacional de seguretat, la tramitació electrònica, la ciberseguretat..., aconseguint aplicar amb èxit el que s'exigeix en l'àmbit internacional com a estàndard de Govern TI. Es tracta d'una eina desenvolupada per ISACA (associació global sense ànim de lucre que ajuda als professionals globals a liderar, adaptar i assegurar la confiança en un món digital en evolució oferint coneixement, estàndards, relacions, acreditació i desenvolupament de carrera innovadors i de primera classe), a partir de l'experiència i la capacitació de molts professionals a tot el món.

L'obertura de la jornada ha sigut a càrrec de Carmen Martínez, alcaldessa de Quart de Poblet, qui ha explicat el procés iniciat l'any 2005 per l'Ajuntament per a avançar cap a l'administració electrònica des de la seguretat i la transparència, i l'aposta per posar les TI al servei de la qualitat de vida de la ciutadania.

José María Ángel, director general de l'Agència de Seguretat i Respostes a les Emergències (AVSRE) de la Generalitat Valenciana, ha incidit en el Govern TI des de la gestió de les emergències, posant l'accent en què la "ciberseguretat és una obligació", que competeix a totes les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

La taula-col·loqui moderada per Juan Medina, primer tinent d'alcalde i regidor de Govern Obert de l'Ajuntament de Quart de Poblet, ha permés conéixer l'experiència de la Diputació de València en l'àmbit del Govern TI, amb iniciatives com el desenvolupament d'una plataforma d'implantació de l'administració electrònica en municipis de menys de 20.000 habitants o la plataforma de smart city, o l'engegada de l'expedient electrònic en el Servei de Contractació i Subministraments, de la mà de José Benedito, cap del Servei d'Informàtica i Administració Electrònica de la corporació provincial, i María Ángeles Mut, cap del Servei de Contractació i Subministraments.

Finalment, la clausura ha sigut a càrrec de Bartolomé Nofuentes, diputat de Contractació i Central de Compres i Projectes Europeus en la Diputació de València, i regidor delegat de les àrees de Projectes Europeus i d'Hisenda i Empreses Públiques, entre altres, en l'Ajuntament de Quart de Poblet, qui ha explicat que la necessitat de finançament de les administracions públiques a l'hora d'implementar els seus processos de Govern TI es pot cobrir a través de subvencions europees. En total, la UE ofereix 960.000 milions d'euros des de diferents programes estratègics per a ajudar a fer realitat els projectes viables que les ciutats i municipis es plantegen en l'àmbit de l'administració electrònica, la ciberseguretat, la smart city..., en definitiva, la transformació digital.

Destacats