El Museu Valencià d’Etnologia presenta “Beyond Hollywood: Identidades Indígenas Norte-americanas”

Guardar

etnologia_hllywoodd
etnologia_hllywoodd

Beyond Hollywood: Identidades Indígenas Norte-Americanasés una exposició que busca juxtaposar, per una banda, les idees estereotipades al voltant dels pobles indígenes nord-americans creades i propagades per la indústria cinematogràfica de Hollywood i, per l’altra, els coneixements que aquests pobles nadius encara mantenen sobre ells mateixos. Aquesta confrontació permet plantejar qüestions relacionades amb aspectes com ara la identitat ètnica, la diversitat, la representació cultural o l’autodeterminació.

L’art i els objectes de diverses tribus, amb un especial èmfasi en la dels Anishinaabe, de la regió dels Grans Llacs, són el vehicle que utilitza la mostra per a narrar la història de la diversitat cultural, de les creences compartides al llarg de tot el continent, de les tradicions vives, dels canvis continus, de la creativitat i de la resistència nativa contemporània.

L’exposició, que romandrà oberta fins el 2 de desembre, s’inaugurarà el proper 28 de juny, a les 19:00 hores, amb una conferència a càrrec de Shannon Martin, directora del Ziibiwing Center of Anishinaabe Culture and Lifeways de Michigan, on s’abordarà el tema central de la mostra. Aquesta xerrada serà la primera de les moltes activitats culturals programades al voltant de l’exposició (conferències, cinema, visites guiades) que es realitzaran al llarg de la tardor.

Orígens, diversitat, confrontacions i respostes articulen la mostra

L’exposició, comissariada per Joan Seguí, conservador del Museu Valencià d’Etnologia, i Tamara L. Bray, professora de la Wayne State University (Detroit, Michigan), comença amb l’obra de l’artista canadenc de la tribu dels Cree, Kent Monkman. Es tracta d’una peça que desafia la imatge dels pobles nadius que es plasma en l’obra del conegut pintor del segle XIX George Catlin.

El cos principal de la mostra s’articula a través de quatre idees temàtiques: Orígens, Diversitat, Confrontacions i Respostes, jugant a oposar els punts de vista nadius i occidentals. Per a concloure, s’examinen perspectives Natives-Americanes contemporànies a través del prisma de la identitat, en un esforç per mostrar la complexitat i la vitalitat actual d’aquestes comunitats.

L’exposició ha comptat amb el suport d’un gran nombre d’institucions valencianes, franceses i nord-americanes, així com d’associacions de nadius americans, com ara Cranbrook Institute of Science. Gordon L. Grosscup Museum of Anthropology (Wayne State University); Saginaw Chippewa Indian Tribe of Michigan’s (Ziibiwing Center of Anishinabe Culture & Lifeways); Museum of Indian Arts & Culture; Monroe County Museum; Galerie Flak de Paris; Musée Départemental d’Art Contemporain de Rochechouart; el Museu de Ciències Naturals de València; el Museu Faller de València; el Museu de Prehistòria de València; el Museo Nacional de Antropología; i el Museo del Ejército.

Destacats