L'espectacle 'Drap' rep el Premi del Públic de València

Guardar

apodos valencianos malnomsval
apodos valencianos malnomsval

L'espectacle 'Drap', proposat per l'ONGD SETEM i desenvolupat per la companyia Mou Dansa, ha obtingut el premi al millor espectacle de dansa en els Premis del Públic Sala Russafa. Aquesta obra vol conscienciar de l'efecte dels hàbits de consum en el sector tèxtil i del calçat i forma part del projecte 'La moda en dansa', finançat per l'Ajuntament i la Diputació de València. A més, l'espectacle es troba dins de la convocatòria de Sensibilització i Educació per al Desenvolupament i la Ciutadania Global de la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració.

La regidora de Cooperació i Migració, Neus Fàbregas Santana, ha mostrat la seua satisfacció perquè el públic de València haja premiat a l'espectacle 'Drap', representat en la Sala Russafa. «És una bona notícia que el públic haja reconegut la vàlua artística d'un projecte que té com a objectiu fomentar un consum més responsable i conscienciar sobre les situacions d'explotació que viuen les persones que treballen en el sector tèxtil i de calçat a escala mundial», ha destacat la regidora.

Aquest projecte es troba dins de la convocatòria de Sensibilització i Educació per al Desenvolupament i la Ciutadania Global que duu a terme la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració. Una convocatòria anual que busca construir una ciutadania crítica global i conscient sobre les desigualtats mundials i la relació de poder entre els països del nord i del sud. Amb aquesta convocatòria, l'Ajuntament fomenta la reflexió crítica sobre les causes de la desigualtat mundial i les seues conseqüències, i promou l'educació per a la pau, la solidaritat i la justícia que contribuïsquen a la transformació social.

L'espectacle forma part del projecte 'La moda en dansa', un projecte finançat per l'Ajuntament i la Diputació de València, dirigit a fomentar un canvi en els hàbits de consum del sector tèxtil i del calçat en la comunitat educativa de centres d'educació secundària. Mitjançant una sèrie de tallers en les aules, el projecte tracta de conscienciar a l'alumnat sobre l'efecte que els nostres hàbits de consum poden tenir en la consolidació d'un nou sistema econòmic que prioritze les necessitats de les persones, el respecte dels Drets Humans i la conservació del medi ambient.

El projecte 'Drap' sorgeix de la unió de la companyia Mou Dansa amb l'ONG Setem Comunitat Valenciana, una proposta escènica socialment compromesa. L'espectacle és una denúncia al consum compulsiu, l'explotació laboral i l'impacte mediambiental derivat de la indústria tèxtil. A més, pretén ser una crida a la consciència des de l'art a una de les majors conseqüències de la globalització, la moda.

Després del treball en les aules, el projecte va desenvolupar un espectacle de dansa per acostar a la societat de forma artística la dura realitat dels treballadors i treballadores del sector tèxtil i del calçat. Per a açò, va comptar amb la col·laboració de la Companyia Mou Dansa, una agrupació jove, oberta i dinàmica que en totes les seues creacions es planteja nous reptes per acostar-se de manera efectiva al públic. La companyia ha sigut premiada en diversos certàmens nacionals i internacionals: guanya el Certamen Coreogràfic de Sevilla i el premi al millor ballarí, que recau en Miguel Tornero; es fa amb el premi d'interpretació del Certamen Internacional Burgos-Nova York i amb el premi a la millor ballarina per a Mónica Cervantes en el Certamen Internacional Masdansa de Canàries.

'Drap' és una peça de 50 minuts de durada creada i interpretada per Jessica Martín, Isabel Abril, Isabela Alfaro, Abel Martí i Luis Meliá. L'obra compta amb la dramatúrgia de Xavier Puchades, la direcció tècnica de Ximo Rojo i la música Jordi Wheeler amb la col·laboració d'Ulises Eliza. Centrant-se en les persones treballadores, la proposta es divideix en dues parts: la primera mostra la relació d'Occident amb la roba, la seua publicitat i el seu consum desmesurat; i en una segona part s'endinsa en la producció en una fàbrica tèxtil d'un país empobrit i els efectes nocius de salut i en el medi ambient que genera.

CANVIA DE MODA

Durant l'execució del projecte, l'alumnat dels IES Isabel de Villena i Sant Vicent Ferrer a València i de l'IES Marjana de Xiva han realitzat diferents sessions formatives que han tingut com a objectiu fer visible que és possible posar en pràctica un consum crític, i tenint en compte la justícia social, l'ètica i el medi ambient. Una de les finalitats dels tallers és donar a conéixer els Objectius de Desenvolupament Sostenible, com el número 12: «Garantir modalitats de consum i producció sostenibles», entre altres. Durant tres sessions formatives i una d'avaluació, l'alumnat s'acosta a la realitat de la cadena de subministrament de roba i calçat a escala global, alhora que descobreixen un model de consum i producció que prioritza els drets de les persones treballadores i el respecte del medi ambient.

'La Moda en Dansa' s'emmarca en l'àmbit de la Campanya Roba Neta, una xarxa d'ONG, sindicats i organitzacions de persones consumidores que treballa per a millorar les condicions de les persones treballadores de la indústria global de la confecció. Present en 17 països europeus, la Clean Clothes Campaign col·labora amb més de 200 organitzacions de treballadors i treballadores de tot el món. A escala estatal, la Campanya Roba Neta està coordinada per la Federació SETEM.

Arxivat a:

Destacats