Escola recorrerà l'anul·lació del TSJ de part del decret que prioritza el valencià en l'administració

Guardar

Façana del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV)
Façana del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV)

Escola Valenciana ha anunciat que recorrerà la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que anul·la part del decret de la Generalitat que prioritza l'ús del valencià en l'administració en entendre que la resolució judicial "atenta contra els drets lingüístics de la ciutadania".

Així ho ha avançat l'entitat cívica després de conéixer que la Secció Quarta de la sala contenciosa administrativa de l'alt tribunal hadeclarat la nul·litat parcial del Decret 6/2017 de la Generalitat que regula l'ús del castellà i del valencià en l'administració autonòmica. En concret, deixa sense efecte un total d'11 articles i una disposició, com els que donen un ús destacat al valencià sobre el castellà en les notificacions, retolació d'edificis i comunicació entre els empleats públics i amb els ciutadans.

Per a Escola aquesta és "una decisió que no s'empara ni en l'Estatut d'Autonomia, ni en la Constitució Espanyola, ni tampoc en el corpus jurídic europeu". "Es tracta d'una decisió amb clars tints polítics, centrada en l'argument de la supremacia del castellà, llengua oficial, juntament amb el valencià", ha assenyalat el responsable de Drets Lingüístics d'Escola, Vicent Romans.

L'entitat cívica ha lamentat, a través d'un comunicat, que "d'ara en avant, el valencià no tindrà un ús prioritari en la funció pública". Per açò, apunta que aquesta sentència judicial "encara no ferma, suposa una reculada gegantesca en la normalització de la nostra llengua".

"La diversitat lingüística del nostre país es veu seriosament amenaçada amb decisions judicials que limiten el desenvolupament d'una de les llengües. La conseqüència directa de la resolució del TSJ és que les comunicacions entre el personal funcionari i la ciutadania, la retolació i les notificacions ja no fa falta que es facen en valencià. És, francament, incomprensible", assenyalen.

Escola Valenciana-Federació d'Associacions per la Llengua recorda que "treballa per la igualtat lingüística des que va nàixer fa 33 anys". Amb "perspectiva històrica", l'entitat valora que "el valencià ha sigut durant molts anys una llengua minoritzada".

ACCIÓ COMPENSATÒRIA

"El decret tractava de contrarestar aquesta situació discriminatòria amb l'objectiu de recuperar àmbits. El valencià necessita una acció compensatòria perquè puga equiparar-se en drets i usos al castellà, la llengua amb qui comparteix oficialitat. Fins que no hi haja un marc legal, una llei d'igualtat lingüística, aquestes injustícies no cessaran", advertixen.

Davant aquesta situació, Escola valora presentar un recurs contra la decisió de TSJCV i iniciar altres accions de rebuig perquè l'ús del valencià es visca "amb normalitat a les administracions públiques valencianes".

"La ciutadania té el dret a ser atesa en valencià. Les treballadores i els treballadors de la funció pública haurien de garantir aquest dret i tindre un domini funcional de les dos llengües oficials al País Valencià. És a dir, només la plena competència lingüística evitarà la vulneració de drets lingüístics", rematen.

Destacats