Trobada de Pobles i Ciutats per la Sostenibilitat

Guardar

las naves
las naves

València acull els dies 27, 28 i 29 de novembre la Trobada de Pobles i Ciutats per la Sostenibilitat (Conama Local), el congrés més emblemàtic sobre medi ambient i entorn urbà que se celebra a Espanya i que en aquesta edició organitza la Fundación Conama al costat de l'Ajuntament de València. Més d'un centenar de ponents de diversos països europeus provinents de l'administració pública, l'empresa, el tercer sector i la universitat compartiran idees sobre com crear ciutats més verdes, sostenibles i inclusives socialment.

Durant el congrés es compartiran experiències d'èxit i s'abordaran els reptes futurs que afronten les ciutats tenint com a marc la Nova Agenda Urbana de l'ONU i els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni i amb l'escalfament global i l'economia circular com a desafiaments principals de la societat en el segle XXI. En eixe sentit, l'adaptació al canvi climàtic en els entorns urbans és un eix important del Conama Local València 2017. El lema d'ESTA trobada és Les ciutats connecten naturalment i fa referència a la necessitat que tenen de reduir la seua petjada ecològica i d'harmonitzar la seua relació amb l'entorn proper.

Aquesta connexió natural de les ciutats té també una segona lectura i és que les mateixes urbs connecten entre elles. "Les ciutats comparteixen reptes i oportunitats i poden intercanviar experiències i generar estratègies comunes. La puixança de les xarxes de ciutats nacionals i internacionals que treballen per la sostenibilitat és una prova del poder transformador de les urbs", afirma Gonzalo Echagüe, president de la Fundación Conama.

Per la seua banda, l'alcalde de València, Joan Ribó, afirma: "València està preocupada pel canvi climàtic i actua en dos sentits: per a prevenir els seus efectes, i sobretot, per a evitar que l'escalfament global vaja a més. Les ciutats són un camp clau per a la sostenibilitat en el segle XXI. Més de la meitat de la població mundial viu ja en elles i, segons les previsions de l'ONU, eixe percentatge ascendirà al 66% per a l'any 2030. En el cas d'Espanya, la xifra ascendeix al 80%".

Entre les sessions del congrés hi haurà diverses dedicades a l'adaptació al canvi climàtic en els entorns urbans en les quals intervindran portaveus de la Direcció general d'Acció pel Clima i de l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic al costat de representants de diverses ciutats espanyoles capdavanteres en la matèria. També tindrà lloc una reunió de diputacions i un taller pràctic per a compartir experiències. En la sessió específica sobre la Nova Agenda Urbana intervindran Antonio Aguilar, director general d'Arquitectura, Habitatge i Sòl del Ministeri de Foment i Ruud Schuthof, director regional d'ICLEI (Iniciativa de Governs Locals per la Sostenibilitat).

L'àmbit de la mobilitat s'abordarà en diverses sessions que reuniran a experts com Salvador Rueda, creador de les superilles de Barcelona i gestors municipals de Vitòria-Gasteiz, Madrid, Pontevedra, Múrcia o Madrid. A més, hi haurà debats dedicats a la renovació del transport públic, la mobilitat en els entorns educatius i l'electrificació de la mobilitat, amb participació de gestors de serveis de vehicles elèctrics i compartits.

El puixant tema de la renaturalització de les ciutats es tractarà en diverses sessions en les quals intervindran experts com el geògraf Martí Boada, el degà del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Madrid José María Ezquiaga o l'ecodissenyador Joan Rieradevall, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, a més de portaveus de la UICN en el Mediterrani, diverses ONGs i ciutats espanyoles.La transició energètica cap a un model descarbonitzat de producció tindrà diversos espais en el programa. A més de la reunió del grup de municipis per la sobirania energètica i un taller pràctic sobre pobresa energètica, hi haurà altres espais de debat en els quals participaran experts com Stephan Brandligt, tinent alcalde de Delft (Països Baixos) i portaveus de municipis, empreses i organitzacions diversos.

L'economia circular tindrà ampli protagonisme en el programa, amb un taller específic per a fomentar-la en les ciutats, amb representants d'empreses i entitats públiques. A més, hi haurà sessions amb enfocaments especialitzats i nous, com el proveïment sostenible en la indústria agroalimentària, la compra pública sostenible i una sessió especial sobre economia circular en l'hostaleria, un sector amb gran capacitat per a impulsar canvis exemplars cap a models més sostenibles.

Destacats