Els veïns de València ja poden participar en les decisions dels seus barris

L’Ajuntament de València aposta pel procés participatiu en diferents projectes de la ciutat

Guardar

640px-Cl_borrull_vcia
640px-Cl_borrull_vcia

Des de l'Ajuntament de València s'ha apostat per la democràcia participativa sobre les inversions en els diferents barris de la ciutat. Amb aquesta iniciativa, no solament es pretén que els veïns s'involucren en la presa de decisions respecte a l'execució del pressupost municipal, destinat als diferents barris de València, sinó que, a més, donarà la possibilitat de portar avant una proposta individual, si compta amb el suport d'almenys 30 persones. Un poder atorgat als ciutadans de València que ja s'ha engegat.

En aquest sentit, des de la Regidoria de Mobilitat Sostenible s'ha obert un procés de participació ciutadana, denominat #elbotanicesmou, que permetrà a veïns, comerciants i associacions, que viuen o treballen en el Botànic, opinar sobre la regeneració d'aquest barri.

Foto: http://avvbotanic.blogspot.com.es/ Foto: http://avvbotanic.blogspot.com.es/

Per això, des de l'ajuntament s'han organitzat diferents accions com la que se celebrarà el divendres, 4 de novembre, que consistirà en un recorregut pel barri per a detectar les necessitats d'accessibilitat i mobilitat. Un procés que durarà al voltant de sis mesos, i amb el qual es pretén tornar a donar vida a solars abandonats del barri o dotar-lo de més espais públics, entre altres mesures.

València Extra ha parlat amb l'Associació Veïnal del Botànic, que ens ha expressat la seua esperança cap a qualsevol procés que supose una millora per a la qualitat de vida dels veïns i per al barri. No obstant això, recorden que porten, al voltant de 30 anys, lluitant per frenar i modificar alguns aspectes de Pla Urbanístic previst per al seu barri, com per exemple, que el solar dels Jesuïtes s'utilitze per a ampliar el botànic, i no per a construir horts urbans que provocarien la creació de drets privats.

Així mateix, també fa anys que reivindiquen que l'antiga alqueria s'utilitze per a finalitats socials que cobrisquen les necessitats dels veïns, com per exemple, restaurant-la per a la creació d'un Centre de Dia per a persones majors. Per aquest motiu, demanen a l'actual govern que es posen a la feina, i porten avant totes aquestes mesures que porten anys reclamant.

Foto: Carlesmari

Una altra de les accions de consulta ciutadana més sonada és la de la remodelació de la Plaça de la Reina. Aquesta setmana, comença la segona fase del procés participatiu amb l'organització de dues dinàmiques, que analitzaran la proposta del projecte guanyador de 1999, la identificació d'altres necessitats i, entre tots, formalitzar propostes per a millorar aquest lloc emblemàtic de València.

En definitiva, una democràcia ciutadana que cada vegada anirà a més. D'aquesta manera, el 20 d'octubre començarà la primera fase perquè la ciutadania decidisca sobre diferents inversions dels pressupostos municipals del 2017. Per a açò, a partir de desembre, coneixerem els grups de treball de cadascun dels districtes de la ciutat, així com el pressupost amb el qual comptaran. Una oportunitat que permetrà als ciutadans construir i millorar una nova ciutat.

Destacats