La Diputació i l'Institut Valencià de Cultura presenten la coproducció 'Els Nostres' en el Teatre Principal

Del 16 al 27 de maig, el Teatre Principal de València acull l'estrena de l'obra 'Els Nostres'

Guardar

els_nostres
els_nostres

La diputada de l'àrea d'Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha assistit aquest matí a la presentació de la coproducció entre la Diputació de València i l'Institut Valencià de Cultura 'Els Nostres', una reflexió sobre la crisi migratòria d'Europa que s'estrena el pròxim 16 de maig en el Teatre Principal de València.

Del 16 al 27 de maig, el Teatre Principal de València acull l'estrena de l'obra 'Els Nostres', un recorregut pels diferents llocs, al voltant del mar Mediterrani, on està produint-se un èxode massiu de persones que fugen de la guerra, la fam i la por.

El muntatge, coproduit per la Diputació de València i l'Institut Valencià de Cultura, tracta de posar en tensió i traure el màxim profit creatiu de l'escriptura personal de quatre representants de la nostra dramatúrgia contemporània més recent. Així, 'Els nostres' és el producte de l'autoria a vuit mans de Xavier Puchades, Patrícia Pardo, Begoña Tena i Juli Disla, premiats en nombroses ocasions i que acostumen a escriure en valencià.

Cadascun d'ells, a més, ha desenvolupat una línia de treball recognoscible a partir de la seua formació en diverses companyies pròpies i rebent encàrrecs altres companyies; fins i tot, han desenvolupat tasques d'adreça i/o interpretació.

La nostra responsabilitat

La diputada de Teatres, Rosa Pérez Garijo s'ha mostrat satisfeta per la col·laboració mantinguda amb l'Institut Valencià de Cultura "aquesta és la tercera coproducció que fem conjuntament amb l'Institut Valencià de Cultura, paguem per tant la meitat de l'exhibició i és una clara aposta per cogestionar el Teatre Principal i una clara aposta pel teatre valencià", ha manifestat la responsable de Teatres de la Diputació.

"La Diputació de València i l'Institut Valencià de Cultura hem trobat un camí de col·laboració per a portar a escena produccions de gran envergadura i amb un segell essencialment valencià. Volem consolidar la idea d'un gran laboratori escènic que ens permeta presentar espectacles més pròxims a la nostra realitat social i afavorir processos de creació més participatius", ha valorat el director artístic de Teatres de la Diputació de València, Josep Policarpo.

Per la seua banda, el director adjunt d'Arts Escèniques de l'institut Valencià de Cultura, Roberto García, ha destacat al respecte: "Que la Diputació de València siga còmplice d'aquesta nova política de col·laboració és una magnífica notícia per al sector escènic i per als espectadors àvids de propostes compromeses i de qualitat".

L'obra conjunta dels quatre dramaturgs mostra aquells que pateixen el conflicte i aquells que ho construeixen i ho sostenen. Parla de la pèrdua. I d'una Europa acomodada i egoista, que mira cap a l'altre costat. Els seus protagonistes són tots els actors de la tragèdia: periodistes, emigrants, tripulants de vaixell, traficants de persones i sol·licitants d'asil.

La peça rastreja les conseqüències de l'actual onada de refugiats. Entre les situacions que denuncia està la de l'ús de mà d'obra barata; la creació de nacions artificials després de la I Guerra Mundial que ha desembocat en Estats fracassats amb enfrontaments civils i ètnics; i, finalment, el procés d'intervencions militars, degudes en moltes ocasions a negocis energètics, més enllà de les pressions exercides per la indústria d'armament.

'Els nostres' també parla de les conseqüències, entre altres, la manipulació dels mitjans i dels governs a l'hora de presentar les persones migrants com a elements desestabilitzadores de l'ordre o del nostre benestar.

Denúncia i reflexió

Eva Zapico assumeix l'adreça d'aquest drama d'esperances ofegades en el Mediterrani: "La responsabilitat de parlar del sofriment alié és inabastable. Perquè sé que és difícil, fins i tot amb la millor intenció, no caure en la condescendència i l'exhibicionisme. Dóna vertigen intentar fer alguna cosa que va modificar, encara que siga molt poc, allò que està succeint. Saber-se amb el privilegi de tenir l'espai per a la denúncia, per a la reflexió. Tenir l'esperança de la possibilitat que, narrant, alguna cosa canvie", ha manifestat durant la roda de premsa.

Zapico dirigeix un elenc de 10 veterans actors valencians: Lucía Aibar, Carlos Amador, Empar Canet, Rosanna Espinós, Amador Artiga, Cristina Fernández Pintat, Àngel Fígols, Estela Martínez, Toni Misó i Miguel Sweeney.

La coproducció ha acaronat els aspectes de posada en escena, amb la música del grup Lluna i Panorama dels Insectes i l'encàrrec del vestuari, el disseny i la realització de l'escenografia a Luis Crespo.

Destacats