Els escrits i dibuixos de José Manaut, realitzats a la presó, es presenten en la seua ciutat natal

Llíria acull la presentació de “Las horas muertas”, una recopilació de materials genuïns del pintor edetà en la seua reclusió en les presons franquistes

Els escrits i dibuixos de José Manaut, realitzats a la presó, es presenten en la seua ciutat natal
06/10/2017 -

Al voltant de 500 pàgines de diaris i dibuixos formen “Las horas muertas”, el llibre que arreplega un dels llegats més importants de l’artista nascut a Llíria, José Manaut, per ser a més un dels pocs documents de l’interior de les presons franquistes que es conserven a nivell nacional.

Esta obra, que es va presentar ahir al Forn de la Vila de Llíria, arreplega els pensaments i il•lustracions realitzades pel pintor edetà durant la seua reclusió en les presons madrilenyes de Porlier i Carabanchel, en concret, el període des de 1939 fins a 1944, on va ser empresonat després de la Guerra Civil per la seues idees polítiques. És una excepcional publicació de la nostra memòria històrica, que a més servix per a reivindicar la figura d’este gran artista.

Els autors del llibre són Federico Castro Morales i Eduardo González Calleja, professors de la Universdad Carlos III, i és fruit de quinze anys de treball d’investigació realitzat a partir dels textos que guarda la Biblioteca Menéndez Pidal de la institució acadèmica madrilenya.

L’acte de presentació va comptar amb les intervencions de l’alcalde de Llíria, Manolo Civera, el director territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana, Francisco Molina, la filla del pintor Stella Manaut, i el crític d’art Jaume Penalba.

Manaut, considerat com un dels deixebles destacats de Sorolla, va ser condemnat a més de dotze anys de presó, commutats a la mitat a Durango (Biscaia), en el període de 1944-1945 per al que es prepara una pròxima entrega de diaris de Manaut i que arreplegarà els esforços per recuperar la normalitat en la societat de la postguerra.

Notícies relacionades

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nineteen − 12 =

obra pi escalante
cirsa prize pool
visita gandia
ACST Torrent
Aplicacion movil
Anunciate en Valencia Extra