Els centres de recerca de Sanitat dupliquen el nombre de projectes finançats per IS Carlos III

Guardar

IS Carlos III
IS Carlos III

L'Institut de Salut Carlos III, dependent del Ministeri d'Economia i Competitivitat, ha concedit 38 projectes de recerca en salut a les fundacions, centres i instituts de recerca de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, que, en conjunt, rebran un total de 3.940.062 euros.

D'aquesta forma es duplica el nombre de projectes subvencionats, ja que en 2015 les entitats sanitàries van aconseguir finançament per a 19 projectes en el marc de les activitats de l'Acció Estratègica en Salut (AES), englobada en el Pla Estatal de Recerca Científica, Tècnica i d'Innovació 2013-2016.

En concret, el IIS Carlos III ha resolt finançar 15 projectes de recerca en salut de l'Institut de Recerca Sanitària La Fe (IIS La Fe); 13 de la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO); 8 de l'Institut de Recerca Sanitària (INCLIVA), 1 de la Fundació de Recerca de l'Hospital General Universitari de València (FIHGUV), i 1 del Centre de Recerca Príncep Felipe (CIPF).

"Els projectes de l'acció estratègica són, majoritàriament, projectes de recerca clínica liderats per metges assistencials. Des de la Conselleria hem treballat durament per a revertir la tendència a la baixa dels últims anys. En 2015 aconseguim 19 projectes; enguany, 38. Estem en el bon camí i seguirem apostant per la recerca clínica i la translació a la societat dels resultats de la mateixa", ha destacat la Consellera de Salut Universal i Salut Pública, Carmen Montón.

Estos 38 projectes suposen el 88% del total de 43 concedits a la Comunitat Valenciana, que se situa com a quarta autonomia en aquest tipus d'ajudes, solament per darrere de Catalunya, amb 191 projectes, Madrid (146) i Andalusia (65). Li succeeixen en la llista Navarra (23), Galícia (22), Castella i Lleó (19), Balears (18) i País Basc (17), entre altres comunitats.

Desglossat per entitats, el IIS La Fe ha obtingut un finançament d'1.491.930 d'euros repartida en el total dels 15 projectes de recerca (11 més que en 2015).

Estos projectes abordaran aspectes relacionats amb diferents patologies o àrees de recerca tals com a Síndrome de Usher, Leucèmia Mieloblàstica Aguda, Trastorn Bipolar i Esquizofrènia, Miopaties Distals, Neuropaties hereditàries, Melanoma maligne i Anorèxia nerviosa, entre altres.

No solament han obtingut finançament per als seus projectes investigadors amb una trajectòria consolidada, sinó també uns altres amb grups emergents i una carrera científica en desenvolupament.

La Fundació Fisabio ha quadruplicat el nombre de projectes de recerca en salut concedits, de manera que ha passat de 3 en 2015 a 13 en 2016. Estos 13 projectes, el finançament dels quals ascendeix a 1.300.447 euros, s'emmarquen en les àrees d'endocrinologia, digestiu, malalties infeccioses, hepàtiques, cardiologia, ambient i salut, oftalmologia, psicologia clínica i unitat d'hospitalització a domicili.

Quatre d'estos projectes han sigut concedits a l'Institut de Recerca Sanitària i Biomèdica d'Alacant (ISABIAL), en vies de convertir-se en el tercer institut acreditat de la Comunitat; tres, al DS. Doctor Peset; altres 3, a Fisabio-Salut Pública; dos, han recaigut en el DS. Sant Joan d'Alacant; i un, en el DS Elx-Hospital General.

El projecte millor valorat de Fisabio ha sigut el presentat per l'investigador Rubén Francés (Institut ISABIAL), que estudia com la interacció entre el sistema immunològic i els metabòlits de la microbiota intestinal afecta a la disfunció hemodinàmica durant la cirrosi, amb la finalitat de trobar mecanismes que controlen la inflamació, restauren l'equilibri intestinal i previnguen el desenvolupament de complicacions greus en estos pacients.

L'Institut de Recerca Sanitària INCLIVA ha obtingut finançament per a 8 projectes de recerca, que aconsegueixen en el seu conjunt quasi el milió d'euros (920.810 euros), amb una mitjana de 115.101 euros per projecte.Els projectes investigaran aspectes de la diabetis, l'infart agut de miocardi, la inmune-oncologia, el càncer gàstric, el diagnòstic genètic ovocitari, les malalties rares, la regeneració de teixits traqueals i el dany renal cardiovascular.

Investigadors consolidats de la talla de Josep Redón, Federico Pallardó o Carlos Hermenegildo, catedràtics en la Facultat de Medicina de la Universitat de València han aconseguit finançament; però també aquells que tenint una trajectòria molt important encara no han consolidat grup propi com són els emergents Glòries Ribas, Joan Climent i Herminia González, a més dels doctors Armengold i Escriga.

La Fundació de Recerca de l'Hospital General Universitari de València (Fihguv) ha obtingut finançament per 79.255 euros per a un projecte de recerca sobre tecnologies "ómiques" per a la identificació de molècules de senyalització associades a la síndrome de dolor de raquis postquirúrgic refractari, l'investigador principal del qual és Gustavo Fabregat Cid.

Arxivat a:

Destacats