Elías Taño: "el mural artísticament està destruït per grups d'ultradreta que operen a València"

Guardar

alsasua_cs
alsasua_cs

L'artista Elías Taño, autor del mural que critica a València la sentència d'Altsasu, ha insistit que en aquesta obra "no hi ha cap al·lusió a res de terrorisme, a res de violència, no hi ha apologia del crim o de l'ús de les armes per a aconseguir un objectiu polític". El que eixe mural denúncia, ha defès, és "un sistema judicial" i una sentència que considera "profundament injust i desproporcionat".

Aquesta pintura "en solidaritat" amb els joves d'Altsasu (Navarra) condemnats a penes d'entre dos i 13 anys per l'agressió a dos guàrdies civils i a les seues parelles va ser realitzat per l'auto diumenge passat. Taño va refer l'obra en aquest espai després que el passat mes de juny una de les concessionàries de neteja ho esborrara del barri del Carme sense consulta prèvia.

L'Ajuntament de València li va oferir aleshores un espai en blanc perquè pintara un nou mural. A les poques hores de refer-ho, l'obra va ser objecte de pintades per part d'un home amb el rostre ocult per un casc de moto que ho va esborrallar amb esprai i posteriorment, van aparéixer altres consignes, com 'Som valencians, mai catalans. JJGAV'.

Taño ha explicat, en declaracions a Europa Press, que quan l'empresa de neteja va esborrar sense consultar el mural, "en compensació" se li va oferir un altre espai. I puntualitza: "Jo no vaig informar l'Ajuntament, en això es basa la llibertat d'expressió; ells no em van demanar i jo tampoc vaig informar. Va haver-hi total llibertat per a expressar el que jo volia".

L'autor no descarta realitzar nous murals, encara que no ha volgut especificar quan ni on. Preguntat sobre la polèmica suscitada per la seua pintura, Taño assegura que no la comprèn perquè "no hi ha cap al·lusió en el mural a res de terrorisme, a res de violència, no hi ha apologia del crim, o de l'ús de les armes per a aconseguir un objectiu polític".

"L'única cosa que volíem era solidaritzar-nos amb uns joves i les seues famílies que estan patint l'assetjament per un delicte que als nostres ulls no passa de ser una baralla de bar", ha dit.

Ha apuntat que va triar aquest tema per a expressar el seu rebuig a una condemna que considera "profundament injusta i desproporcionada" per les penes que se'ls han imputat. "És en eixe moment de ràbia, quan escomet la decisió de fer eixe mur que ara continue", i ho fa, assevera l'artista, perquè s'afig una nova situació, "l'agreujant és que ara hi ha cinc violadors en el carrer" en referència a la llibertat provisional dels membres de 'La Manada' condemnats per abús sexual.

Taño afig que allò que el seu mural denúncia "és un sistema judicial" que, afirma, "encara és hereu del franquisme i manté en el seu 'statu quo'" una sèrie de valors patriarcals.

"GRUPS D'ULTRADRETA QUE OPEREN EN VALÈNCIA"

A dia de hui, lamenta, el mural està "artísticament destruït en el seu significat per grups d'ultradreta que operen a València".

En aquest sentit, ha fet referència a la convocatòria d'un acte aquest dimarts per a esborrar el seu mural en el qual estaven presentes integrants d'España 2000.

Destacats