40 anys fent valors Caixa popular
 Últimes Notícies

Elena Cebrián recorda que és precisa la implicació de tots per a detindre l’avanç de la desertificació

23/06/2016 -

Els diferents programes de repoblació forestal o de prevenció i lluita contra els incendis forestals, entre moltes altres iniciatives dutes a terme pels diferents governs, “només pal·liaran el problema de la desertificació de forma puntual”, ha assenyalat Elena Cebrián, “si no estan acompanyats de la conscienciació real de la ciutadania i la seua participació activa en la preservació dels recursos naturals i el seu ús sostenible”.

Per això, la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural ha fet una crida a extremar la consciència i les precaucions per part de la ciutadania en una jornada que coincidix amb el Dia Mundial de la Lluita contra la Desertificació i diversos incendis forestals en marxa a la Comunitat Valenciana.

La Convenció de l’ONU de Lluita contra la Desertificació, la va definir com el procés de degradació dels sòls en zones àrides, semiáridas i subhumides seques, resultant de diversos factors climàtics i humans. El resultat d’este procés és la pèrdua de capacitat productiva dels sòls i la consegüent degradació del medi natural, per la qual cosa té implicacions mediambientals, socioeconòmiques, demogràfiques, així com de salut i inclús seguretat.

En el cas de la Comunitat Valenciana, quasi la totalitat de la seua superfície presenta algun risc de desertificació, un 28.38% presenta un risc alt o molt alt que correspondria a unes 9.037.423 hectàrees. No obstant això, quasi un 35% ja està patint este fenomen i un altre 6% es pot considerar en situació irreversible, com recorda el Centre d’Investigacions sobre Desertificación-CIDE.

Les causes principals de la desertificació són climàtiques i de desenvolupament humà. La combinació de factors i processos com l’aridesa, la sequera, l’erosió, els incendis forestals, la sobreexplotació d’aqüífers i l’expansió urbana, entre altres, donen origen als distints escenaris típics de la desertificació a la Comunitat Valenciana.

“Les nostres característiques climatològiques es veuran magnificades per la incidència del canvi climàtic”, ha subratllat Elena Cebrián, que també ha recordat com “l’urbanisme depredador ha contribuït a agreujar el procés de desertificació” i com les mesures adoptades per este govern per a canviar el model de desenvolupament urbanístic i revertir les conseqüències de polítiques anteriors poden ajudar a frenar el seu avanç.

tags
Compartir

Notícies relacionades

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vacaciones en salou
Conciertos de viveros fira de valencia 2017
biopark
sona la dipu
les arts volants
ACST Torrent
Aplicacion movil
Anunciate en Valencia Extra