El Tribunal de les Aigües, premiat pels graduats socials

Mig centenar de nous col·legiats van jurar o van acatar la Constitució Espanyola i la resta de l'ordenament jurídic

Guardar

acto-solemne-de-jura-profesional
acto-solemne-de-jura-profesional

El divendres a la nit, el Col·legi Oficial de Graduats Socials de València va fer lliurament dels 'Premis Æquitas 2017'', que en la seua divuitena edició han recaigut en el Tribunal de les Aigües de la Vega de València, el magistrat de la Sala IV del Tribunal Suprem Antonio Vicente Sempere, i l'expresident del Col·legi Oficial de Graduats Socials de València, Ricardo Gabaldón.

Aquests premis honorífics, que compten amb un reconegut prestigi, van ser creats l'any 2000 per a distingir a aquelles persones o entitats que, per la seua trajectòria i qualitat personal o social, destaquen en el món de la política, la judicatura o l'administració, així com en la dedicació, estudi i participació en el camp de les relacions laborals, el Dret i la Seguretat Social.

Enguany, el Col·legi Oficial de Graduats Socials de València ha volgut reconéixer públicament la senzillesa i simplicitat de funcionament d'una institució mil·lenària, el Tribunal de les Aigües, que ha sobreviscut a totes les reformes legislatives introduïdes a Espanya al llarg dels anys. Declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO fa nou anys, aquest tribunal destaca per la seua autoritat moral, la seua pervivència i el respecte que es té a les seues sentències, acatades fins al punt que no ha sigut mai necessari acudir a la jurisdicció ordinària per al seu compliment.

El president del Tribunal de les Aigües, José Font Sanchis, síndic de la séquia de Mestalla, va ser l'encarregat d'arreplegar aquest premi, amb el qual els graduats socials premien la seua contribució durant segles a la resolució pacífica de tot tipus de conflictes relacionats amb l'ús i aprofitament de l'aigua de reg. Una forma d'impartir justícia que manté la seua validesa i vigència, com a part important de la identitat de tots els valencians.

En aquesta edició dels Premis Aequitas ha resultat guardonat també Antonio Vicente Sempere, magistrat de la Sala social del Tribunal Suprem, on es diluciden i adopten les directrius bàsiques que regeixen el desenvolupament de la justícia laboral a Espanya. El Col·legi Oficial de Graduats Socials de València agraeix la seua disposició i implicació amb les activitats formatives de la corporació, reconeixent al seu torn una trajectòria professional exemplar que ara exerceix des de la Sala IV del Tribunal Suprem, amb jurisdicció en tot el territori nacional.

Així mateix, els graduats socials han volgut reconéixer la labor de Ricardo Gabaldón, lligat durant divuit anys al col·legi professional, entitat que va presidir durant dotze anys. En tot aquest temps, ha sigut a més president del Consell Valencià de Graduats Socials, així com conseller i membre nat del Consell General de Col·legis Oficials de Graduats Socials d'Espanya.

Jura de nous col·legiats

El Col·legi de Graduats Socials de València va celebrar este divendres també els seus tradicionals Actes Institucionals. El Saló d'Actes de la Ciutat de la Justícia de València es va omplir per a acollir el solemne acte de Jura Professional dels nous col·legiats i l'esment especial als millors expedients acadèmics del grau de Relacions Laborals, de la Facultat de Ciències Socials de València. El col·legi va oferir al seu torn un merescut homenatge als graduats socials que compleixen enguany els seus primers quinze, vint, vint-i-cinc, quaranta i cinquanta anys de col·legiació ininterrompuda. Finalment, es va fer lliurament a Ricardo Gabaldón de la Medalla d'Or al Mèrit Col·legial del Consell General de Graduats Socials d'Espanya.

L'acte va comptar amb la presència de les primeres autoritats judicials de la Comunitat Valenciana, encapçalades pel secretari autonòmic de Justícia, Ferrán Puchades, la fiscal cap provincial de l'Audiència Provincial de València, Teresa Gisbert, i Pilar de la Oliva, presidenta del TSJ de la Comunitat Valenciana. A ells es va sumar el president del Consell General de Col·legis Oficials de Graduats Socials d'Espanya, Javier San Martín, així com el president de la Sala de Contenciós-Administratiu del TSJCV, Manuel José Baeza, el degà de la Facultat de Ciències Socials, Ernest Cano, i el secretari de la sala de govern del TSJ, José Miguel d'Ángel.

Respecte a la llei

Durant la cerimònia, la presidenta del col·legi Carmen Pleite va recordar als presents la necessitat de complir les lleis i normes, així com els estatuts professionals: "És fonamental no perdre de vista la importància del respecte a les normes. Aquestes constitueixen un element essencial per a garantir la convivència entre tots. En aquest temps que vivim, resulta particularment rellevant recordar que el nostre marc normatiu és el que afavoreix la tolerància i l'enteniment. No pot haver-hi progrés sense acord. Només el respecte al marc normatiu pot conjugar la convivència i la discrepància".

Per la seua banda, Pilar de la Oliva va destacar "el paper fonamental dels graduats socials en el sistema jurídic laboral i judicial, i la gran càrrega de responsabilitat que açò comporta. Les últimes reformes laborals, la sobrecàrrega de treball de la jurisdicció social i l'ús de nous sistemes electrònics fa que hui aquests professionals hagen d'assumir nous reptes i funcions. Aquesta professió s'enfronta a un canvi molt profund, per això s'està reinventant i modernitzant cada dia".

Finalment, Javier San Martín, màxim representant dels graduats socials a Espanya, va incidir que "la crisi econòmica va posar en relleu la importància d'aquesta professió. En amb prou faenes seixanta anys ocupem la mateixa posició que altres professionals amb molt més recorregut al llarg de la història com a advocats, procuradors, fiscals... Així està reconegut també en l'última reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial".

Destacats