El president de la coalició empresarial N2I participa en la clausura del curs d'estiu sobre energia

El experto en renovables Javier García Breva: cumplir el objetivo de eficiencia energética generaría medio millón de puestos de trabajo en España

Guardar

PRBrevagermania
PRBrevagermania

El president de la coalició empresarial N2I -dedicada a crear activitat econòmica i ocupació en l'àmbit local mitjançant el desenvolupament d'una economia basada a reduir el consum d'energia amb la integració d'energies renovables-, Javier García Bacora, ha participat en un curs d'estiu sobre la revolució energètica organitzat per la Càtedra Germania de la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir (UCV).

En la seua intervenció, García Bacora ha assegurat que l'eficiència energètica a través de les energies renovables és "el jaciment més gran d'ocupació" d'Espanya. Així, "complir amb l'objectiu europeu per a l'any 2020 d'aconseguir un estalvi del 20 per cent d'eficiència energètica suposaria la generació de quasi mig milió de llocs de treball en el nostre país. Hi ha algun altre sector econòmic que siga capaç de fer-ho?".

El president de N2I ha explicat en la Universitat Catòlica de València que aquesta previsió no és nova, atés que "es troba en el Pla d'Estalvi i Eficiència 2011-2020 de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia (IDAE) del Ministeri d'Indústria". Per a García Bacora, aqueix augment d'ocupació a Espanya només succeirà "si l'Estat implementa les polítiques d'eficiència energètica que té penjades en la mateixa pàgina web del IDAE".

"L'economia verda pot ser un gran motor de reactivació econòmica si apostem per ella, a través de la rehabilitació energètica d'edificis, la il·luminació, les auditories energètiques o de l'electrificació del transport". Amb açò "no parlem d'un sobrecost, sinó d'una inversió que produirà molt estalvi en les despeses energètiques de les empreses i les llars", ha remarcat.

EL CANVI DE MODEL ENERGÈTIC COMENÇARÀ EN ELS AJUNTAMENTS

En aqueix sentit, García Bacora ha asseverat que "el necessari canvi en el model energètic" a Espanya vindrà "de baix a dalt". Començarà pels ajuntaments i després, per les comunitats autònomes fins a arribar a l'Estat central. Segons ha explicat, "són els organismes locals i territorials els que més competències tenen en edificació i transport, per la qual cosa en els seus plans ha d'anar incorporada l'energia com un factor clau en l'ordenació territorial". A partir d'ací "s'iniciarà el canvi de model".

"L'estalvi està a aproximar la generació de l'energia al consum de la mateixa". Per açò, "el futur de les renovables no està en grans plantes solars o eòliques, sinó en la seua integració en l'urbanisme i en el transport, la qual cosa es coneix com a 'generació distribuïda". És a dir, "que els centres de consum generen ells mateixos l'energia que necessiten, siguen una empresa o un edifici d'habitatges", ha incidit.

En opinió del president de N2I, Espanya està, alhora, "molt a prop i molt lluny" d'aproximar-se a aqueixa idea. "Tenim la tecnologia necessària i hem sigut líders mundials en totes les energies renovables, però hi ha una regulació elèctrica que posa barreres a l'autoconsum", ha indicat. La situació en el nostre país "frega el ridícul universal", segons l'expert que assegura que "mentre la resta d'estats inverteix en renovables, nosaltres hem suprimit la inversió des de 2012".

La jornada s'ha completat amb una taula redona en la qual han participat, al costat de García Bacora, els altres dos conferenciants, JuanSapena, degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UCV; i Alexis Bañón, professor de la Universitat Politècnica de València.

Arxivat a:

Destacats