caixa popular

El polèmic cas del valencià detingut per compartir llibres electrònics

El polèmic cas del valencià detingut per compartir llibres electrònics

A mitjan este mes el Grupo de Propiedad Intelectual de la Brigada Provincial de la Policía Judicial i el Grupo Antipiratería de la Brigada Central de Seguridad Informática de la Unidad de Investigación Tecnológica van haver de complir la seua labor en un tema espinós: detenir a un home que piratejava i compartia llibres electrònics en la xarxa.

La recerca per a la seua captura va ser realitzada pel Centro Español de Derechos Reprográficos (Cedre), que s’encarrega de salvaguardar el compliment de la llei del dret d’autor, i que hui dia causa diverses reaccions en l’opinió pública i les xarxes socials.

ebookL’home en qüestió és valencià i és el primer espanyol a ser processat per este crim. Quin? Pujar milers de llibres a plataformes de descàrrega gratuïta, una activitat que és un afront contra els drets d’autors i editors, però al mateix temps una aportació a la difusió de la cultura en Internet. Més enllà de les opinions d’un i un altre costat.

En qualsevol cas, la intenció del detingut, segons la Policia, era lucrar, ja que es presumeix que rebia diners per cada descàrrega. Es presumeix, tanmateix, doncs això és també dubtós en considerar el funcionament del format ePub i uns altres que utilitzen els llocs digitals, i més encara en tenir en compte el procediment d’esta espècie de Peter Pan bibliòfil que va fer perdre uns quants euros a escriptors, editorials i portals de distribució. Concretament, €400.000.

L’implicat utilitzava un pseudònim i, de forma sagrada i organitzadament, descarregava en el seu disc dur llibres electrònics recentment publicats des de pàgines de pagament. Després, procedia a desactivar la programació anticòpia dels eBooks. El seu últim pas era pujar-los a un fòrum o altres quinze llocs; van ser més d’11000 arxius entre llibres d’un sol volum i col·leccions.

El que provocava el reconegut usuari era una reacció en cadena. Els arxius es difuminaven per diversos llocs web i literalment eren descarregats per milers de lectors interessats en el seu contingut.

La lectura gratuïta

La seua detenció marca un antecedent a Espanya que és complicat d’abordar sense matisos. L’implicat mereix ser detingut en nom dels drets d’autor i els danys econòmics que va causar? Hauria d’ometre’s la seua contribució a l’aportació de la cultura? En perspectiva, si la intenció de l’home era lucrar podria haver triat una àrea més profitosa que la minvada indústria dels llibres, tan colpejada per la crisi.ebook

Com altres casos que en els últims anys han començat polèmiques en la indústria del cinema o la música, este nou succés implica preguntar-se com es comparteix literatura actualment. Segons l’Observatorio de la Piratería 2015, cada vegada que l’any passat es va descarregar un llibre de forma legal, set es van obtenir de forma gratuïta. Una altra dada: 15% dels espanyols van descarregar llibres il·legalment. Si cada dia es veuen més e-readers en el Metro de València, quants d’estos llibres es van descarregar gratuïtament?

Amb esta realitat, cal preguntar-se si la societat espanyola està preparada per a condemnar judicialment i moralment a un pirata informàtic que va sobrepassar els marges de la llei i, al mateix temps, va permetre la difusió de la cultura.

Etiquetes

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 3 =

90s love u
corts valencianes
cultura diputacion de valencia
ruta tapa del puig