El Ple sol·licita que en els pressupost de l'Estat s'incloguen les grans inversions que València necessita

La moció de l’equip de govern incorpora una esmena de Ciutadans

Guardar

Ayuntamiento_de_Valencia,_España
Ayuntamiento_de_Valencia,_España

La moció conjunta presentada per l'alcalde i els portaveus dels grups municipals que integren l'equip de govern sobre el dèficit d'inversions de l'Estat a València i sol·licitant que els pressupost de l'any 2017 incloguen estes inversions, ha sigut aprovada pel Ple després d'incorporar una esmena de Ciutadans que afig un setè punt als sis del text original, en el sentit de puntualitzar que eixes inversions es realitzen “tenint en compte en tot moment la disposició pressupostària i els criteris d'equitat i solidaritat, així com la redistribució territorial”

Esta moció ha sigut debatuda conjuntament, encara que votada per separat, amb una altra moció on se sol·licitava que “l'Ajuntament inste a la Conselleria d'Obres Públiques al fet que es reprenguen les obres de la T-2 abans de la finalització de la present legislatura”.

En este cas s'ha presentat una moció alternativa per part de l'equip de govern en el sentit d'incloure un segon apartat sol·licitant cofinançament de l'Estat també per a la línia T-2, de la mateixa manera que ha ocorregut amb altres infraestructures similars escomeses en diferents ciutats espanyoles.

Alfonso Novo ha intervingut en el debat per a assenyalar que “ens porten una altra de reclamacions al Ministre de Foment, al que se li reclamen fins a competències que no són de la seua competència”. Enfront d'eixe plantejament, Ribó li ha recordat que “intentarem traure una declaració unànime que no va poder ser per l'oposició del Grup Popular”, i li ha atribuït que en el seu discurs, “per a disminuir el pes de la reivindicació a l'Estat s'augmenta la reivindicació a la Generalitat”

L'alcalde ha reiterat en parlar d’estes inversions necessàries per a València; Túnel Passant, soterrament de les vies, Corredor Mediterrani, Contracte Programa, Col·lector Nord i deute del Consorci València 2007, que “no volem ser més que els altres però tampoc menys, i ara estem a la cua d'inversions. Totes les grans ciutats tenen Túnel Passant menys València”. Respecte al contracte Programa ha recordat que “va ser un president de la Generalitat, Francisco Camps, el que es va carregar el Contracte Programa”.

L'alcalde també ha afegit, dirigint-se al Grup Popular, que “sempre posen cortines de fum per a no votar a favor d'una reivindicació justa com esta, sempre anteposen els interessos del seu partit als de la seua ciutat. València existeix i l’Estat  ha de finançar-la igual que a la resta de les ciutats”. 

DEFENSA DELS LLAURADORS 

Per altra banda, el Ple ha acordat, per unanimitat, la proposta presentada per la regidora d’Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo, “per a instar el Govern de l’Estat a fer els tràmits necessaris perquè l’acord econòmic europeu que permet l’entrada de taronges de Sud-àfrica a la Unió Europea sense pagar aranzels no es faça efectiu, perque açò crea una competència deslleial a la taronja valenciana i posa en una situació encara més vulnerable el sector citrícola valencià”.

En el debat previ a esta votació el regidor del grup Ciutadans Narciso Estellés ha defès que seria necessari un diagnòstic del problema, mentre que la regidora del grup Popular Maria Àngels Ramon-Llin, “que ha detectat una sèrie de errades en la proposta, ha lamentat “les contradiccions de la mateixa”.

“Defensem la producció dels nostres llauradors perquè passen per tots els controls i que es regule l’accés dels productes en les mateixes condicions”, ha explicat Consol Castillo, qui ha recordat que el passat 14 de setembre el Ple del Parlament Europeu va aprovar ampliar mes i mig el període que permet l’entrada a la Unió Europea de cítrics procedents de diversos estats d’Àfrica del Sud sense pagar aranzels.

Fins ara el privilegi aranzelari per a les taronges sud-africanes comprenia des de l’1 de juny fins al 15 d’octubre. “L’extensió d’este termini fins al 30 de novembre discrimina la collita valenciana i amenaça l’economia del sector. Les associacions agràries assenyalen que l’acord posa en perill ingressos per valor de 124 milions d’euros”, ha aclarit Castillo.¡

El perjudici econòmic no és l’únic risc que comporta l’acord europeu, ja que a este perill se suma el risc de la citrus black spot o plaga de la “taca negra”, que actualment no ha entrat a Europa i sobre la qual ja advertix l’Agència Europea de Salut Alimentària.

Per això, la moció presentada i aprovada ahir també insta el govern de l’Estat a “exigir a la Unió Europea que garantisca els controls fitosanitaris a tots els ports de la Unió Europea i que complisca la normativa fitosanitària, que inclou controls sobre l’entrada de noves plagues i malalties”.

Altra de les exigències que traslladarà l’Ajuntament de València al Govern de l’Estat a través d’esta moció és que la Unió Europea realitze les accions oportunes “per a compensar econòmicament mitjançant ajudes els llauradors que cultiven cítrics al nostre territori”.

TAXA TAMER

El Ple ha aprovat igualment una proposta alternativa a la moció del Grup Popular, defensada per María Àngels Ramón Llin, perquè l'Ajuntament de València exigirà al EMTRE la baixada de Taxa Tamer per a l'exercici 2017, i també demanant iniciar els treballs perquè continue reduint-se en exercicis pressupostaris posteriors.

En l'alternativa presentada per la regidora Pilar Soriano, que és també presidenta de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE), que es finança exclusivament amb la Taxa Tamer, s'ha proposat que “l'Ajuntament de València, a través dels seus representants, continue treballant en l'optimització de recursos econòmics amb la finalitat de reduir la Taxa Tamer”. Ha sigut sotmesa a votació i aprovada

El regidor Benlliure, de Ciutadans, ha insistit en la necessitat que la Taxa Tamer deixe de cobrar-se a través del rebut d'aigua potable, mentre que Pilar Soriano ha recordat que la Taxa es va rebaixar el passat any en diferents trams i percentatges segons el consum d'aigua. També ha assenyalat que aqueix consum d'aigua ha descendit, pels quals els ingressos del EMTRE s'han vist reduïts, la qual cosa dificulta rebaixar esta taxa”

“Ha disminuït el consum d'aigua, i amb açò s'ha produït una disminució de la  previsió d'ingressos d'1'5 milions d'euros. La mateixa reducció d'ingressos no permet la reducció de la taxa perquè cal mantenir l'estabilitat pressupostaria”, ha assenyalat Soriano, que ha recordat que l'Ajuntament no pot rebaixar la taxa perquè aqueixa potestat la té l'assemblea del EMTRE.

PLANES D'OCUPACIÓ 

L'última moció debatuda abans de la lectura de les declaracions institucionals ha sigut la presentada per Beatriz Simón en relació amb els Planes d'Ocupació i Emprenedoria, sol·licitant la tramitació i engegada de l`’II Pla, de la mateixa manera que requeria que s’informés  del balanç d'execució de l'I Pla d'Ocupació 2013-2015.

Esta moció ha decaigut després de la presentació i aprovació d'una alternativa per part de Sandra Gómez en la qual s'acorda finalitzar els tràmits ja iniciats per a l'aprovació de l'II Pla d'Ocupació i Emprenedoria, així com la seua  posterior engegada, adonar de l'execució de l'I Pla d'Ocupació a través del Portal de Transparència de l'Ajuntament , dotar de manera adequada les mesures a executar una vegada aprovat l'II Pla, convocar la Comissió de Seguiment del V Pacte per l'Ocupació i “seguir treballant amb la Generalitat per acomplir tots els objectius previstos en l'II Pla d'Ocupació i Emprenedoria, bé amb finançament municipal o a través de finançament autonòmic”

Destacats